Kolumni

Olisiko teillä hetki aikaa puhua lehdenjakamisesta?

-

Ennen kuin aloin työskennellä Lounais-Lapin päätoimittajana olin työskennellyt lehtialalla seuraavissa tehtävissä: uutistoimittajana, kulttuuritoimittajana, urheilutoimittajana, kaupunkilehden toimittajana tuottajana, toimitussihteerinä toimituspalvelutyöntekijänä, avustajana lehden marketmyyjänä ja sekä lehdenjakajana.

Lehdenjakopestini oli lyhyt, mutta sitäkin rankempi. Jaoin Pohjolan Sanomia, joka jaettiin aamuyöllä, kuten Lapin Kansa nykyäänkin Meri-Lapissa jaetaan.

Työrupeaman aikana unirytmissäni oli kovasti parantamisen varaa. Olin usein buukannut myös päiville kaikenlaista tähdellistä tekemistä enkä saanut oikein mihinkään vuorokauden aikaan nukutuksi kunnolla. Aika nopeasti minulle selvisi, ettei ihminen ei voi elää normaalia elämää, jos hän ei nuku.


Nykyisin jutut voi käydä lukemassa netissä, mutta silloin painetun lehden perillemeno oli äärimmäisen tärkeää. Kroonisesta univelasta huolimatta sain lehdet jaettua jotakuinkin kunnialla. Minulla oli nimittäin pieni polkupyöräpiiri, joka oli helppo ja nopea jaettava. Paitsi sinä yhtenä yönä, kun polkupyörä hajosi. Oli peittojakelu, joka tarkoittaa, että jokaiseen piirin talouteen piti viedä lehti.

Kello oli kolme yöllä ja minun oli aamupäivällä määrä mennä työhaastatteluun. No, kenellepä muulle sitä soittaisi yöllisen itkupuhelun kuin äidille? Äiti saapui autollaan avuksi kuin pelastava ritari ja lehdet tuli jaetuksi. En muista, tuliko valituksia myöhästyneestä lehdestä. Varmaankin.

Skarppasin työhaastattelussa ja sain uuden työpaikan.


Lounais-Lapin jakelua hoitaa Pohjois-Suomen Suorajakelu Oy. Työ on osa-aikaista ja se sopii sivutyöksi joustavan jakoajan vuoksi. Rikastumaan lehdenjakamisella ei pääse, mutta lisätienestejä siitä saa.

Saamme Lounais-Lappiin välillä lukijapalautetta siitä, ettei lehteä olla jaettu. Tämä palaute on erittäin tärkeää ja palaute kannattaa lähettää myös Suorajakelulle.

Jakamatta jääneessä lehdessä on kysymys useimmiten siitä, että jakaja on vaihtunut eikä uusi ole vielä kunnolla oppinut uuden piirin jakamista. Siksi on tärkeää, että jakeluhäiriöistä tiedetään. Ei riitä, että asiaa puidaan naapurin kanssa tai sosiaalisessa mediassa, vaan ongelmasta on syytä ilmoittaa jakelufirmalle.

Joskus jakelupalautteen antajat epäilevät, että jakaja jättää tahallaan lehden tuomatta tai jakaja ei viitsi tuoda lehteä. En voi ymmärtää, mistä tällainen ajatus voi tulla mieleen.

Itse pyrin tekemään työni niin hyvin kuin osaan, enkä ajattele, että muut ihmiset olisivat tässä suhteessa poikkeus.

Olen varma, että suurin osa työtätekevistä ihmisistä haluaa tehdä työnsä mahdollisimman hyvin. Ei kukaan ajattele työtä tehdessään, että “yritänpä hoitaa tämän homman tosi huonosti, että joudun huomenna paikkailemaan tekemisiäni”. Siinähän ei ole mitään järkeä.

Kunnioitetaan toinen toistemme työtä.