PAUKKUPAKKASET: Pak­ka­nen alkaa ki­ris­tyä vii­kon­lop­pua vasten – it­se­näi­syys­päi­vä­nä hä­tyy­tel­lään monin paikoin -35:tä astetta

RAVINTOLARAJOITUKSET: Ro­va­nie­mel­lä tiu­kem­mat ra­vin­to­la­ra­joi­tuk­set vii­kon­lo­pus­ta alkaen – ko­ronapas­sil­la ra­joi­tuk­sia ei tar­vit­se nou­dat­taa

Joulukalenteri: Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ri vie aikojen taakse

“Oli vaikea uskoa, että kel­paan” - Sini Oinasta kiu­sat­tiin lähes koko pe­rus­kou­lun ajan. Hän ei puhunut asiasta ke­nel­le­kään. Kiu­saa­mi­sen takia kou­lu­kin kärsi.


Sini Oinas muutti Tampereelta Tornioon lapsena.
Sini Oinas muutti Tampereelta Tornioon lapsena.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio
Perhe ja musiikki ovat antaneet voimaa Sini Oinaalle.
Perhe ja musiikki ovat antaneet voimaa Sini Oinaalle.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Sini Oinas on 29-vuotias nuori nainen. Hän syntyi Tampereella, mutta muutti 6-vuotiaana Tornioon. Hänen äitinsä ja isänsä kuolivat lyhyen ajan sisällä, joten hän muutti Meri-Lappiin äitinsä veljen perheeseen asumaan.

Oinas kävi Kokkokankaan ala-asteen, josta hän siirtyi Putaan kouluun yläasteelle. Oinas kertoo kokeneensa koulukiusaamista neljännestä luokasta saakka.

– Neljännellä luokalla perusluokkamme hajotettiin, ja opettaja vaihtui. Kiusaaminen alkoi melkein heti. Minua nimiteltiin: Sini-nimestä keksittiin kaikkea, kuten ”Sinillä siivous sujuu”. Olin luokan lyhin, joten minua haukuttiin pätkäksi, hän kertoo esimerkkejä.

Viattomilta vaikuttavat heitot jatkuivatkoko peruskouluajan päivästä toiseen.

Viidennellä luokalla Oinas kertoi luokkalaisilleen, että hänen vanhempansa ovat kuolleet.

– Eräs poika sanoi, että ”Olisitpa kuollut vanhempiesi mukana. Ei sinua kukaan olisi jäänyt kaipaamaan.” Se pisti aika syvälle, Oinas muistelee rajua kommenttia.


Oinas kertoo, ettei hänen luokassaan ollut varsinaisesti huono ilmapiiri. Hän ei vain tuntunut kuuluvan joukkoon.

– En päässyt luokan piiriin mukaan. En muista, että opettaja olisi koskaan esimerkiksi puhuttanut poikia.

Oinas kokee, ettei hänen oma opettajansa puuttunut kiusaamiseen. “Älä välitä, kyllä se menee ohi’’, Oinas kertoo opettajan sanoneen.

Rehtorille Oinas kävi sanomassa kiusaamisesta.

– Hän puuttui asiaan useampaankin kertaan. Puhutteli kiusaajat, jotka pyysivät anteeksi.


Yläasteelle siirryttäessä tilanne ei muuttunut. Ala-asteen kuudes luokka pysyi samana, vaikka kouluun tuli oppilaita myös muualta. Tässä vaiheessa luokkaa olisi voinut vaihtaa, jos Oinas olisi kertonut kiusaamisesta ja sen tuomasta pahan olon tunteesta jollekin.

– Kerroin kiusaamisestani kasvattiäidilleni vasta aikuisena. Hän oli ihmeissään siitä, miksen ollut kertonut asiasta mitään. Hän uskoi, että asiaan olisi voitu puuttua ja kiusaaminen olisi saatu loppumaan.

Oinas kertoi kasvattiäidilleen toivoneensa kiusaamisen loppuvan itsestään. Hänellä oli myös kokemusta siitä, että kiusaaminen paheni, jos siitä kertoi esimerkiksi opettajalle.

– Sitten minua haukuttiin juorukelloksi.

Oinaalla oli yläasteella yksi ystävä, joka sai pidettyä kiusaajia kurissa. Ystävän muutettua toiselle paikkakunnalle tilanne paheni.

– Oli kuin ydinpommi olisi räjähtänyt luokassa. Minulla oli kaksi muutakin kaveria, mutta eivät he uskaltaneet puuttua asiaan.


Yläasteella kiusaaminen jatkui nimittelynä. Oinaan reppu saatettiin piilottaa käytävässä. Häntä ei otettu mihinkään porukkaan mukaan.

– Luokkakaverit kohtelivat kuin ruttotautista ja tuntui, ettei heidän ohi voinut edes kävellä. Se oli tosi inhottavaa. Koskaan en päässyt mihinkään mukaan, vaikken ollut heille koskaan mitään tehnyt. Kiusaamista oli luokassa ja käytävässä minua nälvittiin lyhyydestä ja pyöreydestä.

Kiusaaminen alkoi vaikuttaa Oinaan koulunkäyntiin, opiskelumotivaatioon ja mielialaan.

– Isommat sisarukseni huomasivat mielialan muutoksen ja kysyivät mistä se johtuu. Vakuutin kaiken olevan hyvin.

Oinas lintsasi paljon. Hän jäi aamulla kotiin, kun muut lähtivät töihin. Tai meni sisaren luokse kylään ja väitti, että tunnit on peruttu. Keskiarvo laski yläasteen aikana kahdeksasta vitoseen.

– Myöhemmin olemme kasvattiäitini kanssa siitä ihmetelleet, miksei koulussa kiinnitetty numeroiden muutokseen huomiota. Ei silloin ollut Wilmaa, josta numeroita olisi voinut seurata. Olen myös väärentänyt kokeisiinkin kasvattivanhempieni nimiä. En halunnut näyttää huonoja arvosanoja, koska en halunnut aiheuttaa huolta. En halunnut paljastua koulukiusaamisesta. Näin jälkeenpäin ajateltuna se oli tyhmää, Oinas pohtii.


Voimaa arkeen Oinas sai kasvattiperheestään, sisaristaan ja serkuista, joista oli myös tullut hänen sisariaan.

– He ovat rakastaneet minua aina tällaisena kuin olen.

Musiikki on karaokea harrastavalle Oinaalle tärkeää.

– Suosikkini oli Antti Tuisku, olen tykännyt hänestä siitä saakka, kun hän meni Idolsiin. Olen saanut hänen biiseistään paljon voimaa.

Oinaan elämä on nyt hyvää. 12 vuotta Kemissä asuneella Oinaalla on mies ja koira. Hän tekee keikkatöitä vuokratyöfirman kautta.

– Huomasin kiusaamisen jättämän jäljet, kun aloin seurustella. Oli vaikea uskoa, että kelpaan jollekin. Ajattelin, ettei minuun voi kukaan rakastua.


Lapset osaavat olla toisilleen todella julmia, kuten Oinaankin tapaus osoittaa. Oinaan arvion mukaan häntä kiusanneet lapset olivat tavallisten perheiden tavallisia tyttöjä ja poikia.

– En edes tuntenut kaikkia kiusaajiani nimeltä, mutta he kaikki tuntuivat tuntevan minut.

Kiusaajiaan Oinas ei ole sittemmin juuri nähnyt.

– Yhtä käytävällä huutelijaa näen silloin tällöin. Hän on kuin mitään ei olisi koskaan tapahtunut. Mutta aina, kun näen hänet, mietin mitä hän ajattelee. Että mitähän tällä kertaa on tulossa.

Yhdeltä kiusaajaltaan Oinas on saanut Facebookiin viestin, jossa aikuistunut mies pyytää anteeksi käytöstään.

Kiusaaja ei ollut osannut kertoa, miksi kiusaamisen uhriksi oli valikoitunut juuri Oinas.

– Kun kaikki muutkin olivat olleet kiusaamisessa mukana. Mies ei kai ollut osannut ajatella, miltä kiusaaminen voi tuntua toisesta.

“Minut on kasvatettu paljon paremmaksi ihmiseksi, kuin miten käyttäydyin silloin”, oli entinen koulukiusaaja kirjeessään todennut.

Sini Oinas toivoo, että hänen tarinansa myötä kiusatut saisivat voimaa kertoa omasta koulukiusaamisestaan opettajalle tai kotona vanhemilleen.

–Tai jos huomaat, että kaveriasi kiusataan ja kaverisi ei uskalla kertoa siitä kellekään, niin ole sinä vahvempi joko kannusta kaveriasi kertomaan siitä, tai kerro sinä. Kiusaamiseen pitää puuttua heti kun sitä tapahtuu. Älkääkä pelätkö mitä tapahtuu. jos kerrot kiusaamisesta. Minäkin olisin toivonut voivani olla vahvempi, että olisin kertonut kiusaamisestani ajoissa.