Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Pelastaja: Nuorena Sakke Py­hä­jär­vi ajat­te­li ole­van­sa kuo­le­ma­ton, mutta omien lasten syntymä pani pe­las­ta­jan arvot uu­sik­si: "Meillä jo­kai­sel­la on antaa vain se sata pro­sent­tia"

Seksuaalisuus: On­ly­Fan­sin tuot­toi­suus tuli yl­lä­tyk­se­nä ja nyt Marika Fin­ger­roos suuntaa sek­si­vä­li­nei­den kas­va­vil­le mark­ki­noil­le

Kolumni

Olen luul­lut, että Ro­va­nie­mi on ruma – sitten tajusin lähteä pois kes­kus­tas­ta

Sonja Huhtaniska on Uusi Rovaniemi-lehden kolumnisti, toimittaja, taiteilija ja mielenterveyskuntoutuja.
Sonja Huhtaniska on Uusi Rovaniemi-lehden kolumnisti, toimittaja, taiteilija ja mielenterveyskuntoutuja.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Olen luullut, että Rovaniemi on ruma. En tiennyt mistä puhuin.

Tajusin olleeni väärässä, kun aloitimme puolisoni kanssa niin sanotut kaupunginosa-kävelyt.

Harrastimme kaupunginosissa kiertelyä alunperin Tampereella, ennen kuin muutin takaisin Lappiin. Tampereella mielenkiintoisia alueita tuntui olevan loputtomasti. Mikä parasta, ne olivat helposti saavutettavissa. Usein ajoimme bussilla kohteeseen ja kävelimme sieltä takaisin.

Rovaniemellä tapaamme liikkua omalla autolla, sillä iltaisin joukkoliikenne lakkaa kulkemasta. Ajamme mielenkiintoiselle alueelle ja lähdemme sitten kiertämään sitä jalan.

Suosittelen kaupunginosa-kävelyitä jokaiselle, jota Rovaniemen keskustan rujous ahdistaa. Keskustan ulkopuolinen Rovaniemi on nimittäin todella kaunis.

Tähän mennessä olemme kierrelleet muun muassa Saarenkylässä, Vennivaarassa, Länsikankaalla, Viirinkankaalla ja Etelärannassa.

Asutko sinä jossakin siellä? Olet varmaan aika tyytyväinen.

Jos kolumnikuvani näyttää tutulta, se johtuu varmasti siitä, että olen jo monesti kävellyt tonttisi vierestä kulkevalla tiellä ja tuijottanut taloasi haaveksivasti. Se on hurmaava.

Jos kolumnikuvani näyttää tutulta, se johtuu varmasti siitä, että olen jo monesti kävellyt tonttisi vierestä kulkevalla tiellä ja tuijottanut taloasi haaveksivasti.

Vain valitsemastasi väristä olen hieman eri mieltä: valkoinen, harmaa, musta… Eikö sellaisia ole jo riittävästi? Jos minulla olisi vakituinen työ ja mahdollisuus asuntolainaan, ostaisin talosi ja maalaisin sen vaaleanpunaiseksi.

Tekisin muitakin pieniä muutoksia. Se pihasi perällä kököttävä vanha leikkimökki saisi lähteä. Ymmärrän, että sinulle sillä on tunnearvoa, mutta minä rakennuttaisin sen paikalle itselleni ateljeen, jossa maalaisin. Siitäkin tulisi vaaleanpunainen.

Laajentaisin myös terassia. Haluaisin järjestää sillä juhlia ystäville.

Noita pihapuita varjelisin, niin kuin sinäkin olet tehnyt. Niihin saisi kiinnitettyä riippumaton.

Kaupunginosa-kävelyt ovat herättäneet minussa talokuumeen. Olen aina nauttinut keskustassa asumisesta, mutta olen kaiketi keski-ikäistymässä, sillä yhtäkkiä kaipaan omaa tilaa.

Kerrostalokaksiomme on pieni. Ainoastaan eteisessä on yksi hukkaneliö. Siihen hukkaneliöön olen pystyttänyt maalaustilani.

Onneksi kesällä pääsee ulos. Kirjoitan tätä kolumnia riippumatossa kerrostalomme takapihalla. Auringonvalo suodattuu suurten pihlajien läpi, eikä minulta loppujen lopuksi puutu yhtään mitään. Varsinkaan haaveita.

Oli sellainenkin aika, jona niitä ei ollut.

Olen kiitollinen, että se on nyt ohi.