Pääkirjoitus: Hy­vin­voin­ti­alue joutuu ha­ke­maan lai­nan­ot­to­val­tuuk­sia val­tiol­ta – se on pe­rus­tel­tu vaa­ti­mus

Kolumni: Hyvä elämä ei ole paikka vaan suunta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

Oi­keus­psy­kiat­rit tyr­mää­vät vaa­ral­li­suus­ar­vion pai­no­ar­von vah­vis­ta­mi­sen laissa vankien va­paut­ta­mi­sen kri­tee­ri­nä — "Lää­ke­tie­de tun­nis­taa vain harvoja ris­ki­te­ki­jöi­tä"

Oikeuspsykiatrien mukaan lääketieteellinen riskiarvio ei pysty yksinään ennustamaan henkilön alttiutta syyllistyä väkivalta- tai henkirikokseen. Oikeusministeriö selvittää parhaillaan vaarallisuusarviolle aseman vahvistamista ja arvion lisäämistä lakiin vangin vapauttamiskriteeriksi.

Helsinki

Oikeuspsykiatrit vastustavat vaarallisuusarvion liiallista painottamista väkivaltaisten vankien vapauttamisessa. Perusteena on, että lääketieteellinen riskiarvio on vain suuntaa antava.

– Tästä syystä en pidä hyödyllisenä enkä mahdollisena, että lausunnon painoarvoa lähdettäisiin erityisesti korostamaan laissa, toteaa Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma.

– Vikaan mennään, jos uudistuksessa painotetaan lääketiedettä. Lääketiede tunnistaa vain muutamia harvoja väkivaltariskiin vaikuttavia tekijöitä, sanoo oikeuspsykiatri Mika Rautanen Psykiatrisesta vankisairaalasta.

Ministeriö selvittää parhaillaan, pitäisikö väkivaltariskiarviolle antaa lisää painoarvoa ja lisätä se lakiin yhtenä vangin vapauttamiseen vaikuttavana kriteerinä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.