Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Oikeus: Katri Kul­mu­nin entinen eri­tyis­avus­ta­ja syyl­lis­tyi pe­tok­seen ja vir­ka­vel­vol­li­suu­den rik­ko­mi­seen vies­tin­tä­val­men­nus­han­kin­nois­sa

Kari Jääskeläinen tuomittiin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Helsinki

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut entisen valtiovarainministerin Katri Kulmunin (kesk.) erityisavustajana toimineen miehen kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Oikeuden mukaan Kari Jääskeläinen syyllistyi petokseen ja virkavelvollisuuden rikkomiseen viestintävalmennushankinnoissa.

Kari Jääskeläinen toimi Katri Kulmunin erityisavustajana hänen toimiessaan valtiovarainministerinä.
Kari Jääskeläinen toimi Katri Kulmunin erityisavustajana hänen toimiessaan valtiovarainministerinä.

Oikeus katsoi, että 3. ja 13.–18. joulukuuta 2019 järjestetyissä koulutuksissa erehdytettiin valtiovarainministeriötä ja työ- ja elinkeinoministeriötä. Koulutukset liittyivät oikeuden mukaan Kulmunin rooliin keskustapuolueen puheenjohtajana, eivätkä varsinaisesti ministerin työhön.

Jääskeläisen katsottiin aiheuttaneen valtiovarainministeriölle 13 268 euron taloudellisen vahingon.

– Jääskeläisen menettelyä ei voida pitää vähäisenä ottaen huomioon Jääskeläisen asema erityisavustajana ja toiminnan saama julkisuus, joka on omiaan heikentämään ministeriöitä kohtaan tunnettavaa luottamusta, käräjäoikeus toteaa.

Jääskeläinen kiisti syytteen ja sen, että olisi erehdyttänyt ketään. Kulmunia ei ole epäilty rikoksesta.

Kulmuni sai valmennusta puoluejohtajien tv-keskusteluun

Jääskeläisen syyksi luetut viestintävalmennus- ja konsultointihankinnat koskivat Kulmunin esiintymistä Ylen A-studiossa sekä tämän Instagram-päivitystä.

Joulukuun 3. päivä viestintätoimisto Tekir antoi Kulmunille valmennusta Ylen A-studion lähetykseen, jossa puolueiden puheenjohtajat keskustelivat samana päivänä pyydettyyn hallituksen eroon sekä tulevan hallituksen muodostamiseen ja hallitusohjelmaan liittyvistä asioista.

Oikeus huomioi, että Kulmuni oli lähetyksessä keskustelemassa muiden puoluejohtajien kanssa ja he edustivat ensisijaisesti puolueitaan ja niiden kantoja uuden hallituksen muodostamisessa. Päätelmää siitä, että koulutus ei kohdistunut ministerin tehtävään, tuki oikeuden mukaan Jääskeläisen ja Kulmunin välinen viestittely. Kulmuni oli 4. kesäkuuta 2020 sähköpostissaan epäillyt, ettei koulutus liittynyt ministerin toimeen.

Joulukuun 13.–18. päivä toteutettu konsultointi koski Kulmunin Instagramissa 12. joulukuuta 2019 tekemää kyselyä siitä, pitäisikö Syyrian al-Holin leiriltä palauttaa Suomeen vain lapset vai lapset äiteineen, mihin Kulmuni oli esittänyt keskustan kannanoton.

Käräjäoikeus katsoi, että koulutukset saattoivat osaltaan tukea esiintymisvalmiuksia myös ministerin työssä.

– Ministerin osalta ei voitu kuitenkaan tehdä sellaista tulkintaa, että puheenjohtajuuteen liittyvä koulutus olisi tämän perusteella sallittua, koska silloin kaikkien toimien voisi katsoa aina olevan ministerin toimeen kuuluvia, oikeus toteaa.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen 9. joulukuuta järjestetyn koulutuksen osalta. Kulmuni sai tällöin opastusta lehdistötilaisuuteen, joka liittyi hänen uuteen tehtäväänsä valtiovarainministerinä. Hän aloitti valtiovarainministerinä koulutusta seuraavana päivänä. Tätä ennen hän toimi elinkeinoministerinä.

Kulmuni maksoi koulutusten hinnan ministeriöille

Suomen Kuvalehden jutusta alkanut viestintäkoulutuskohu johti Kulmunin eroon valtiovarainministerin paikalta kesällä 2020. Samana syksynä hän tavoitteli jatkokautta keskustan puheenjohtajana, mutta puolueväki valitsi johtoon Annika Saarikon.

Suomen Kuvalehden mukaan Kulmunille oli annettu viestintäkoulutusta valtion rahoilla kaikkiaan miltei 50 000 eurolla. Valtiovarainministeriön tiedoista selvisi myöhemmin, että laskujen mukaan summa oli itse asiassa suurempi, noin 56 000 euroa.

Viestintävalmennusta ja -konsultointia oli hankittu viestintätoimisto Tekiriltä vuosina 2019 ja 2020. Valmennuksen maksoivat valtiovarain- ja työ- ja elinkeinoministeriö. Valtiovarainministerin paikalta erottuaan Kulmuni kertoi maksaneensa viestintäkoulutusten hinnan ministeriöiden tileille.