Politiikka: Miksi kes­kus­ta rii­taut­ti luon­non­suo­je­lu­lain, Katri Kul­mu­ni?

Kunniamerkit: Ta­sa­val­lan pre­si­dent­ti myönsi tämän vuoden kun­nia­mer­kit – katso Lapin pal­ki­tut

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa päivän luukku tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Oi­kai­su­ja Ramboll harhaan

”Kolarin verotulot kasvaisivat kaivoksen myötä viidenneksellä”, lupaa Ramboll-tutkimus (LK 3.2.). Vastaava tutkimus lupasi kaivoksen kasvattavan Sodankylän verotuloja vielä enemmän, runsaalla puolella.

Kevitsaa on tyhjennetty yli neljän miljardin arvosta, mutta kunnan verotulot ovat kasvaneet vain veroprosenttia nostamalla ja kunta on talouskriisissä, valtion ronskien korona- ja köyhäinaputukien varassa.

”Suurin veromuoto arvonlisävero kattaa 47 prosenttia kaikista verotuloista. Arvonlisäveron tilittävät valtiolle lopullisten tuotteiden palveluiden myyjät”, kertoo Ramboll. Näin on, mutta sen Ramboll unohtaa, että valtio tilittää kaikkien kaivosyhtiölle tuotteita tai palveluita myyneiden tilittämät alv:t kaivosyhtiölle yritystukena, sähköstä alv:n lisäksi 60 prosenttia sähköverostakin. Kun kaivoslaki antaa ulkomaiden monikansallisille yhtiöille oikeudet kiertää myös yhteisöveron maksun, jos niin haluavat, kuten on tapahtunut Sodankylässä, jäävät verotuloiksi kaivoksilta vain työpalkkojen ja kiinteistöjen verotulot.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.