Tulipalo: Oma­ko­ti­ta­lo kärsi pahoja vau­rioi­ta palossa Ra­nual­la - jäl­ki­sam­mu­tus­työt kes­tä­vät pit­käl­le iltaan

Pääkirjoitus: Ko­ti­mais­ta mar­ja-alaa ra­vis­tel­lut ri­kos­tut­kin­ta on valmis ja siirtyy nyt syy­te­har­kin­taan – mai­ne­hait­ta on jo varma, eikä sen kor­jaan­tu­mi­ses­ta ole takeita

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pääkirjoitus

Nyt saa ja kan­nat­taa ää­nes­tää

Toimituksesta
-

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona 26.5. Ennakkoon voi äänestää aina 8.6. saakka. Varsinainen vaalipäivä on 13.6.

Vaalikoneet helpottavat sopivan ehdokkaan valintaa. Vai helpottavatko ne sittenkään? Olo oli entistä epävarmempi tulosten selvittyä muutamien kysymysten jälkeen.

Vaalikoneen perusteella kärkipäähän sijoittui henkilöitä, jotka olivat ehdolla niin keskustan vasemmistoliiton kuin myös kokoomuksen listoilla. Omat mielipiteeni ja ajatukseni eivät ilmeisesti sovi kokonaisuudessaan minkään puolueen ideologiaan.

En tee äänestyspäätöstäni vaalikoneen tulosten perusteella. Nytkin yksi potentiaalinen vaihtoehto sijoittui listalla häntäpäähän. Kyseessä on mielestäni kuitenkin aivan tervejärkinen kaveri, joka tekisi hyviä päätöksiä kuntalaisten eteen. Sikäli mikäli puolue ei ole sopinut ryhmäpäätöksistä.

Itse olen jättänyt vain yksissä vaaleissa äänestämättä. Äänestyspäivänä olin ulkomailla ja ennakkoäänestysmahdollisuus jäi käyttämättä.

Kaksi kertaa äänestyksessä on ollut hieman koomisiakin tapahtumia. Ensimmäisellä kerralla kyse oli ennakkoäänestyksestä. Ehdokaslistat olivat Prisman seinällä ja työkaverini otti sormestani kiinni ja vei sen erään ehdokkaan nimen kohdalle: "Muista äänestää tuota numeroa", kaverini sanoi. Vaalivirkailijat näkivät tapauksen eivätkä he antaneet äänestyslappua ilman saarnaa. Lupasin, että teen äänestyksestäni vain ja ainoastaan oman päätökseni.

Toisella kertaa kyse oli vaalipäivästä. Vaalivirkailija tarkisti luettelosta vaalikelpoisuuteni. Nimeni löytyi, mutta sen perässä oli ruksi, joka kertoi, että olisin jo äänestänyt. En ollut ja sain kun sainkin luvan äänestää. Kummallakaan kerralla ehdokkaani ei tullut valituksi.

Kuntavaaleissa äänestysprosentti on ollut kahdella edellisellä kerralla hieman päälle 58 prosenttia. Eräs ehdokas heitti ilmaan ajatuksen, että ennakkoon voisi äänestää samalla kun käy ottamassa itselleen koronarokotteen. Se ei onnistunut vielä näissä vaaleissa.

Äänestysprosentin pelätään laskevan edelleenkin. Osa äänestäjistä viettää jo lomaansa eikä mahdollinen hellepäivä houkuttele ihmisiä äänestyspaikalle. Äänestyksen pitäisi olla  koronan suhteen turvallista, mutta tartuntapelko on olemassa joidenkin mielissä.

Jos äänestysprosentti nousee, niin silloin kunnanvaltuustossa ja -hallituksessa viisaita päätöksiä tekee kuntalaisten näköinen porukka.

Tätä kirjoittaessa myös oma äänestyspäätökseni kypsyi valmiiksi. Sanon ehdokkaalleni, että hän saa vaaleissa ainakin kaksi ääntä. Jopa kolmekin, jos hänen miehensä lupaa äänestää aviosiippaansa. Käy äänestämässä, niin saat oikeuden arvostella tai kehua kotikuntaasi koskevia päätöksiä.

En tee äänestyspäätöstäni vaalikoneen tulosten perusteella. Nytkin yksi potentiaalinen vaihtoehto sijoittui listalla häntäpäähän.