Ulkomaat: Boris Johnson eroaa kon­ser­va­tii­vi­puo­lueen joh­dos­ta, jatkaa pää­mi­nis­te­ri­nä syksyyn

Kulttuuri: Ro­va­nie­mi vah­vas­ti esillä Antti Tuiskun sta­dion­kei­koil­la syk­syl­lä

Kolumni: En muista, että olisin koskaan tun­te­nut tar­vet­ta suu­ko­tel­la tun­te­mat­to­man ihmisen kättä kadulla – en ku­vit­te­le, että miehet ovat ole­mas­sa vain minua varten

Nyt mie­tin­tä­mys­sy päähän – kek­se­liäät uudet yri­tyk­set voivat saada paljon irti Metsä Fibren Kemin bio­tuo­te­teh­taas­ta

Kemin kierto- ja biotalouskeskus auttaa yrityksiä ideoiden kaupallistamisessa.

Metsä Springin Äänekosken tekstiilikuituja kehittävän koetehtaan (kuvassa etualalla) tuotanto käynnistyy tämän vuoden alussa. Koetehdas maksaa noin 40 miljoonaa euroa.
Metsä Springin Äänekosken tekstiilikuituja kehittävän koetehtaan (kuvassa etualalla) tuotanto käynnistyy tämän vuoden alussa. Koetehdas maksaa noin 40 miljoonaa euroa.
Metsä Springin Äänekosken tekstiilikuituja kehittävän koetehtaan (kuvassa etualalla) tuotanto käynnistyy tämän vuoden alussa. Koetehdas maksaa noin 40 miljoonaa euroa.
Kuva: Matti Hytölä

Metsä Fibren Kemiin suunnittelema biotuotetehdas antaa paljon mahdollisuuksia uusien ja innovatiivisten yritysten perustamiselle Meri-Lappiin.

Metsä Group -konserniin kuuluva pääomasijoitusyhtiö Metsä Spring Oy on valmis sijoittamaan kaikenlaisiin puunjalostamiseen liittyviin aloitteleviin startup-yrityksiin myös Meri-Lapissa. Vuoden 2018 toukokuussa perustettu yhtiö haluaa sijoittaa maailmanlaajuisesti hyvän liiketoimintaidean kehittäneisiin yrityksiin, jotka vahvistavat jatkossa Metsä Groupin liiketoimintaekosysteemiä. Rahoituksen lisäksi Metsä Spring voi tarjota väylän Metsä Groupin maailmanlaajuiseen verkostoon ja osaamiseen.

– Metsä Spring on mahdollistaja. Sijoitamme kaikenlaiseen puunjalostamiseen liittyvään, Metsä Springin toimitusjohtaja Niklas von Weymarn sanoo.

Metsä Spring teki viime vuonna sijoituksen Woodioon, jonka liiketoiminta perustuu uudenlaiseen komposiittimateriaaliteknologiaan. Uniikit, veden kestävät materiaalit muodostuvat pääasiassa puuhakkeesta, joka on sidottu yhteen hartsilla. Jatkossa hartsista halutaan tehdä biopohjainen. Woodio on kehittänyt materiaalistaan muun muassa pesuhuoneen altaan. Metsä Spring on Woodiossa vähemmistöosakas.

Metsä Spring ja japanilainen Itochu ovat puolestaan perustaneet yhteisyrityksen Äänekosken tekstiilikuituja kehittävää koetehdasta varten. Koetehtaan rakentamista ja ajoa varten on varattu noin neljäkymmentä miljoonaa euroa. Sen tuotanto käynnistyy tämän vuoden alussa.

Vuosien päästä mahdollisesti rakennettavan varsinaisen ensimmäisen tekstiilikuitutehtaan sijoituspaikaksi ovat ehdolla Äänekoski ja Kemi. Se olisi satojen miljoonien eurojen arvoinen investointi.

– Uuden tehtaan tuotanto olisi ainakin 50 000 tonnia vuodessa. Tuotantomäärä tarkentuu, jos tehdasta aletaan suunnitella joskus, von Weymarn kertoo.

Metsä Spring Oy:n toimitusjohtaja Niklas von Weymarn sanoo, että yhtiö sijoittaa kaikenlaiseen puunjalostamiseen liittyvään. Kuvassa hän esittelee tekstiilikuitua.
Metsä Spring Oy:n toimitusjohtaja Niklas von Weymarn sanoo, että yhtiö sijoittaa kaikenlaiseen puunjalostamiseen liittyvään. Kuvassa hän esittelee tekstiilikuitua.
Kuva: Jussi Saarela

Innovatiiviset paikalliset yritykset voivat saada apua ideansa kehittelyyn ainakin Kemissä toimivasta kierto- ja biotalouskeskuksesta, jonka tavoitteena on edistää kiertotaloutta. Sen perustajia ja ydintoimijoita ovat Kemin kaupunki ja sen elinkeinoyhtiö Digipolis sekä Lapin ammattikorkeakoulu.

Digipoliksen toimitusjohtaja Kimmo Heikka sanoo, että kierto- ja biotalouskeskus ja koko Digipolis ovat toimijoita uusien innovaatioiden kaupallistamisessa myös liittyen Metsä Groupin biotuotetehtaaseen.

– Toimintamallin osalta ei voi nimetä yhtä ainoaa etenemispolkua. Innovaatioiden lähteet ovat moninaiset: on muun muassa yrittäjä-, keksijä- (yleensä teollinen tausta) ja tutkimuslähtöisiä. Yleensä ei voi liiaksi korostaa toiminnan luottamuksellisuutta. Digipoliksen rooli on useimmiten toimia asiantuntijana ja välittäjänä. Verkostomme on laaja, joten haemme kumppaneita ja ”avaamme ovia”. Jos kyse on yrittäjävetoisesta casesta, avustamme esimerkiksi liiketoiminnan kehittämisessä ja rahoitusjärjestelyissä. Mikäli tarvitaan infra-, toimitila- tai tonttiratkaisuja, niin osana Kemi-konsernia asiat saadaan liikkeelle nopeasti.

Toimitusjohtaja Heikan mukaan teollisuuteen liittyvien startup-yritysten edistäminen ei ole Digipolikselle uutta.

– Meillä on hyvät yhteydet paikalliseen teollisuuteen. Biotuotetehtaan valmisteluista johtuen yhteydenpito Metsä Groupiin on päivittäistä. Myös Metsä Springiin yhteydet ovat olemassa.

Uusi mahdollinen biotuotetehdas tuo hänen mukaansa merkittävästi mahdollisuuksia uusille yrityksille. Metsäyhtiö aikoo aikaisintaan ensi kesänä tehdä investointipäätöksen tehtaasta.

– Ensinnäkin kaikkien virtojen määrä lisääntyy. En näe mitään syytä nostaa mitään erityistä innovaatiokynnystä tähän. Kaikelle yritystoiminnalle, hieman perinteisemmällekin tulee kasvavia laajentumismahdollisuuksia.

– Investointipäätöstä (biotuotetehtaan) ei ole vielä tehty, mutta jo nyt erilaisten yritysten yhteydenotot ovat lisääntyneet merkittävästi. Useimmat eivät ole niin sanottuja start-up-caseja, mutta niitäkin on. Monet niistä ovat tulleet kierto- ja biotalouskeskuksen aktiivisuuden ansiosta, Heikka jatkaa.

Äänekoskella tehdas nousi nopeasti pystyyn
Jussi Saarela

Metsä Fibre on vahvistanut Kemin biotuotetehtaan hankesuunnittelun projektiryhmää. Joukkoon tuli viime vuoden lopussa kolmetoista uutta henkilöä. Nyt projektiryhmän suuruus on 31 henkilöä, jotka kaikki työskentelevät jo ennestään eri puolilla yhtiön toiminnoissa. Hankesuunnittelussa ovat mukana myös kumppanit AFRY, Fimpec ja Sweco.

Hankesuunnittelu etenee suunnitelmien mukaan nyt niin, että investointipäätös 1,5 miljardin euron arvoisesta tehtaasta voidaan tehdä aikaisintaan tämän vuoden kesällä.

Kemin tehtaan vuosituotanto olisi 1,5 miljoonaa tonnia sellua. Vuonna 2018 käynnistyneen Metsä Fibren samantapaisen Äänekosken biotuotetehtaan vuosituotanto on 1,3 miljoonaa tonnia. Äänekosken tehtaan investointisuunnitelma julkaistiin vuoden 2014 huhtikuussa ja investointipäätös vuoden päästä siitä. Sen jälkeen kului kaksi vuotta ja muutama kuukausi tehtaan rakentamiseen. Tehdas käynnistyi elokuussa 2017 aikataulun mukaisesti ja hieman vajaa vuosi myöhemmin se saavutti nimellistuotantokapasiteetin suunnitelmien mukaisesti.

– Olemme saaneet kaikki yksikköprosessit ihan kohtuullisen hyvin toimimaan. Toki olemme ajaneet tehdasta vasta kaksi vuotta, mikä on lyhyt aika tällaisen tehtaan elinkaaressa, tehtaanjohtaja Ilkka Poikolainen sanoo.

Metsä Fibren Äänekosken biotuotetehtaan tehtaanjohtaja Ilkka Poikolainen kertoo, että tehtaan kaikki yksikköprosessit toimivat jo ihan kohtuullisen hyvin.
Metsä Fibren Äänekosken biotuotetehtaan tehtaanjohtaja Ilkka Poikolainen kertoo, että tehtaan kaikki yksikköprosessit toimivat jo ihan kohtuullisen hyvin.
Kuva: Jussi Saarela

Vanha teollisuuskaupunki Äänekoski on selvästi hyötynyt jättitehtaan tekemisestä. Viime vuonna muuttovoittoiseksi kääntyneessä kaupungissa on asukkaita 19 000. Kaupunkiin on rakennettu paljon uusia rakennuksia ja teitä.

– Biotuotetehdas käynnisti kaupungin rakentamisen uudelleen, Plänet B -hankkeen projektijohtaja Sari Åkerlund Äänekosken kaupungilta sanoo.

Äänekosken kaupungin hallinnoima Plänet B hanke kokoaa ja mahdollistaa uusia yhteistyömalleja, joissa eri toimialojen ja eri kehitysvaiheessa olevat yritykset hyödyntävät yhdessä alueen infrastruktuuria ja raaka-ainepohjaa. Uutta yritystoimintaa kaupunkiin on jo tullutkin. Työttömyysaste on laskenut noin viiden vuodessa 22 prosentista noin 14 prosenttiin.