Politiikka: "Työe­lä­mäs­sä voidaan tehdä paljon mie­len­ter­vey­den tu­ke­mi­sek­si"- mi­nis­te­ri vie­rai­li Me­ri-La­pis­sa

Jääkiekko: Ruotsin mestari Luulaja piti RoKille op­pi­tun­nin: maalit 11–0, tor­jun­nat 13–71

Kolumni: Onko Lapilla edes­sään ener­giae­vak­kou­den aika?

Nuorten kaup­pa­kes­kus­sään­nöt päi­vi­tet­tiin ajan tasalle – ai­kui­sia unoh­ta­mat­ta

Syksyn aikana Sampokeskuksessa järjestetään myös vanhempainilta.

Kun Poppari on kiinni, kävijät istuvat käytävän puolella. Niko Rautiola, Mico Sammalniemi, Jessica Vikman, Sani Piippola ja Iina Jokelainen saapuvat kauppakeskuksen nuorisotilaan tapaamaan kavereita.
Kun Poppari on kiinni, kävijät istuvat käytävän puolella. Niko Rautiola, Mico Sammalniemi, Jessica Vikman, Sani Piippola ja Iina Jokelainen saapuvat kauppakeskuksen nuorisotilaan tapaamaan kavereita.
Kuva: Pekka Aho

On kuukauden ensimmäinen maanantai, joten Kauppakeskus Revontulessa toimiva nuorisotila Poppari on tänään suljettu. Niinpä joukko nuoria viettääkin aikaa Popparin edustalla sijaitsevalla penkillä.

Mutta mikä saa heidät tulemaan päivä toisensa jälkeen kauppakeskukseen ja sen nuorisotilaan?

– Täällä näkee kavereita, Iina Jokelainen, Sani Piippola, Niko Rautiola, Veera Nivunkijärvi ja Jessica Vikman vastaavat kuin yhdestä suusta.

Osa 14–17-vuotiaista nuorista käy vielä yläastetta, osa jo lukiota tai ammattikoulua. Asuinpaikat ovat eri puolilla kaupunkia.

– Ylikylästä, Korkalovaarasta... Täällä on vähän kaikkialta porukkaa, Rautiola toteaa.


Tänä syksynä Popparin nuoret ja Rovaniemen kauppakeskukset laativat yhdessä päivitetyt kauppakeskussäännöt. Ensi kertaa säännöt kirjattiin ylös vuonna 2016.

– Silloiset nuoret ovat nyt jo aikuisia, joten tuntui tarpeelliselta päivittää säännöt vuoden 2019 nuorten maailmaan, kertoo Revontulen kauppakeskuspäällikkö Hanne Martimo.

Päätöksen teki verkosto, johon kuuluvat kauppakeskusten edustajat, kaupungin nuorisotyö, seurakunnan jalkautuva nuorisotyö sekä vartiointiliikkeiden ja poliisin edustajat.

Nuoret kutsuttiin pizzailtaan, jossa kirjattiin ylös keskustelussa esiin nousseita sääntöehdotuksia. Niiden pohjalta laaditaan päivitetyt säännöt, jotka tulevat saataville Rovaniemen kauppakeskuksiin, Poppariin sekä verkkosivuille ja sosiaaliseen mediaan.

Esimerkiksi vanhoihin sääntöihin kirjattua kieltoa virvoitusjuomien läikyttelylle nuoret ihmettelivät: miksi kukaan halusi kaataa pois kallista energiajuomaa. Sääntö onkin Martimon mukaan vanhentunut.

– Aikoinaan ongelmana ollut energiajuoman suihkuttelu kauppakeskuksen tiloihin onkin saatu loppumaan, lattiat eivät ole enää tahmeita, eikä siivoojilta ole tullut viestiä aiheesta, hän toteaa.


Penkillä istuskelevat nuoret pitävät kauppakeskussääntöjä tarpeellisina.

– Muuten täällä olisi villiintynyt apinalauma, Sani Piippola arvelee.

– Ilman sääntöjä mopo voisi karata, voisi tulla esimerkiksi paikkojen hajottamista, Niko Rautiola pohtii.

Aihe on tuttu. Penkki, jolla nuoret istuvat on vasta palautettu takaisin paikalleen

– Se otettiin määräajaksi pois, kun jotkut olivat sotkeneet sitä niin pahasti, Iina Jokelainen tietää.

Ilkivallasta tai muista selkeistä sääntörikkomuksista nuorelle voidaan antaa kuukauden porttikielto kauppakeskukseen.

Hanne Martimon mukaan sanktio on todettu tehokkaaksi, mutta nuorelle se voi olla kova pala.

– Nuorten toiveesta harkitsemmekin nyt toimintatapaa, jossa rikkomuksen tehnyt saisi vielä keskusteluyhteyden meihin ennen porttikiellon määräämistä.


Uutena asiana on aikuisillekin osoitettu sääntö: käyttäydy kunnioittavasti muita kohtaan – myös nuoria.

Nuorten mukaan aikuiset ovat pääsääntöisesti ystävällisiä, mutta poikkeuksiakin mahtuu joukkoon.

– Kerran kun kirvasimme vähän kovemmalla äänellä, eräs mies alkoi huutaa meille, ja kiroili lopuksi itsekin, Iina Jokelainen kertoo.

Nuorten istuskelu käytävän alkupäässä olevalla sohvalla on kirvoittanut tarpeetontakin huomauttelua.

– Eräs vanhempi mies on tullut monta kertaa sanomaan, ettemme saisi olla siinä.

Hanne Martimo toivookin kauppakeskuksen käyttäjiltä suvaitsevaisuutta erilaisuutta kohtaan.

– Nuoret eivät ole aikuisia, vaikka näyttäisivät siltä, mutta eivät lapsiakaan. Heistä lähtee liikettä ja ääntä eritavalla kuin meistä aikuisista, näinhän on ollut meidän omassakin nuoruudessa.

Seuravana suunnitelmassa on yhteisen vanhempainillan järjestäminen kauppakeskuksissa viihtyvien lasten vanhemmille. Martimon mukaan sen järjestetään Sampokeskuksessa vielä ennen joulua.

– Nuoret eivät aina kotona kerro niin aktiivisesti asioistaan, joten vanhemmilla voi olla meiltä kysyttävää, hän perustelee.