Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Noin 20 000 Yh­dys­val­loil­le tulk­ki­na toi­mi­nut­ta af­ga­nis­ta­ni­lais­ta on hakenut turvaa Yh­dys­val­lois­ta

Washington

Noin 20 000 Yhdysvalloille tulkkina toiminutta afganistanilaista on hakenut turvaa Yhdysvalloista. Yhdysvallat kertoi asiasta torstaina.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki sanoi lehdistötilaisuudessa, että hakijat ovat toimineet tulkkeina asevoimille ja tahoille, jotka ovat olleet äärijärjestö Talebanin kohteina. Hänen mukaansa Yhdysvallat hyväksyy myös tulkkien perheiden evakuointihakemuksia.

Arvioiden mukaan yhteensä noin satatuhatta ihmistä tulee olemaan oikeutettu lähtemään maasta. Evakuointien on tarkoitus alkaa tässä kuussa.

Afganistanin turvallisuustilanteeseen vaikuttaa tällä hetkellä kansainvälisten joukkojen vetäytyminen maasta ja sitä myötä äärijärjestö Talebanin vahvistuminen. Yhdysvaltain ja sen liittolaisten sotilaat aloittivat vetäytymisen Afganistanista toukokuussa. Joukot on määrä vetää kokonaan pois syyskuuhun mennessä.

Vetäytymisen oli jo etukäteen arvioitu vahvistavan Talebania, joka onkin viimeisen parin kuukauden aikana hyökkäillyt aktiivisesti ja valloittanut laajoja alueita maan pohjoisosassa.