Pääkirjoitus: Kylien ke­hit­tä­mis­sää­tiön al­ku­pää­omas­ta on tehtävä eri­tyis­ti­lin­tar­kas­tus, to­tuu­den sel­vit­tä­mien on kaik­kien etu

kolumni: Päi­vä­kir­ja: Re­ser­vi­läis­toi­min­ta tuo so­pi­vas­ti jän­ni­tys­tä ta­sai­seen arkeen

Ni­va­vaa­ran Rai­de­tiel­lä tehtyä ruokaa syödään ko­deis­sa ympäri maata – Lapin Krassi ja Choco Deli hakevat kasvua uusista tuo­tan­to­ti­lois­ta

Lapin Krassin valmisruokia on myyty ruokakaupoissa jo vuosien ajan. Uudet tilat mahdollistavat tuotannon laajentamisen. Ville Kostamovaara työskentelee Lapin Krassin pakkaamossa.
Lapin Krassin valmisruokia on myyty ruokakaupoissa jo vuosien ajan. Uudet tilat mahdollistavat tuotannon laajentamisen. Ville Kostamovaara työskentelee Lapin Krassin pakkaamossa.
Kuva: Pekka Aho

Tänne tulee viikoittain noin 4000 kiloa perunaa. Täältä lähtee ulos jopa 2000 kiloa ruokaa päivässä. Täällä valmistetaan käsityönä myös suklaakonvehteja, kakkuja, jäätelöitä ja leipiä.

Ollaan Nivavaaran Raidetiellä kahden rovaniemeläisen yrityksen Lapin Krassin ja Choco Delin yhteisissä tuotantotiloissa. Yritykset muuttivat taloon viime kesänä sen jälkeen, kun siellä oli tehty perusteelliset muutostyöt.

– Investointi on vajaan kolmen miljoonan euron suuruinen, sanoo Jouko Rajanen, joka on molempien yhtiöiden toimitusjohtaja.

Choco Delin Rajanen omistaa kokonaan, ja Lapin Krassiin hän tuli pääomistajaksi vuonna 2018. Siitä lähtien Lapin Krassi on suunnitellut uusien toimitilojen rakentamista, ja rakentamiseen piti ryhtyä viime kesänä.

Yllättäen uudisrakentamiselle löytyi kuitenkin vaihtoehto Raidetieltä. Siellä oli tyhjillään Rovaseudun markkinakiinteistöjen omistama rakennus, jossa on aiemmin toiminut kaivosalan laboratorioyhtiö Labtium. Lapin Krassi osti rakennuksen, ja uudisrakennusta varten tehdyt suunnitelmat sovitettiin valmiiden seinien sisälle.

Lapin Krassilla oli aiemmin noin 500 neliön tuotantotilat Myllärintiellä. Choco Delin tuotteet valmistettiin Koskikadun myymälän kellarikerroksessa noin 60 neliön tilassa. Raidetiellä yritysten käytössä on nyt yhteensä noin 2000 neliötä. Ja mikä tärkeintä, tilat on täsmäsuunniteltu tuotannon tarpeita ja sujuvuutta silmällä pitäen.

– Tilat mahdollistavat tuotannon laajentamisen ja uusien tuotteiden kehittämisen, Rajanen sanoo.

Raidetien tuotantotilojen yhteyteen on avattu myös lounaskahvila-tehtaanmyymälä. Sen asiakasmäärät ovat olleet Jouko Rajaselle iloinen yllätys.
Raidetien tuotantotilojen yhteyteen on avattu myös lounaskahvila-tehtaanmyymälä. Sen asiakasmäärät ovat olleet Jouko Rajaselle iloinen yllätys.
Kuva: Pekka Aho

Kasvua haetaan ravintoloista ja ruokakaupoista

Choco Deli on rovaniemeläisille hyvinkin tuttu konvehdeistaan ja kakuistaan, joita yritys on myynyt vuodesta 2012 Koskikadun kahvila-konditoriassa. Koskikadun myymälä sulki ovensa pari kuukautta sitten, mutta toiminta jatkuu Rinteenkulmassa.

Lapin Krassi sen sijaan on jäänyt rovaniemeläisille tuntemattomaksi, vaikka esimerkiksi koululaiset syövät yrityksen kaupungille toimittamia salaattikomponentteja ja muita kasviksia päivittäin. Julkisen sektorin lisäksi Lapin Krassin asiakkaita ovat ravintolat ja ruokakaupat. Juuri niistä yritys hakee nyt kasvua.

– Ravintoloissa on pulaa sekä työntekijöistä että ajasta. Sen vuoksi aterianosille ja esivalmistetuille tuotteille on kysyntää. Toki ala on kilpailtu, mutta pystymme erottumaan laadulla ja joustavuudella, Rajanen uskoo.

Ruokakauppojen palvelutiskeillä Lapin Krassin valmisruokia on myyty jo vuosia. Niitä lähtee Rovaniemeltä eri puolelle Suomea.

Korona-aikana yritys alkoi valmistaa myös pakattuja valmisruokia, joita asiakas voi napata mukaansa kaupan hyllystä. Niistä savuporolasagne pääsi kesällä semifinaaliin Suomalainen menestysresepti -tv-ohjelmassa.

– Valmisruokien osalta tavoitteena on saada ne jollakin tavalla valtakunnalliseen jakeluun. Niitä on jo hyvin myynnissä sekä S-ryhmän että Keskon kaupoissa, mutta etsimme koko ajan uusia jälleenmyyjiä. Vastikään lähetimme tuotteista näytteet 25 päivittäistavarakauppaan.

Lapin Krassin uudet tilat vaikuttavat jo varsin tehdasmaisilta, mutta Rajanen korostaa, että kyse ei ole einestehtaasta.

– Meidän ruoan tekevät kokit, ja ruoka tehdään keittiössä, hän painottaa.

Uusien tilojen myötä Lapin Krassin tunnettuus luultavasti kasvaa myös Rovaniemellä, sillä tiloista löytyy myös tehtaanmyymälä-lounaskahvila, joka avattiin pari viikkoa sitten.

– Meille oli arvoitus, miten tänne Nivavaaraan tulee asiakkaita. Kävijöiden iso määrä onkin ollut iloinen yllätys.

Leipuri-kondiittori Marja Vaaralla ja muilla Choco Delin työntekijöillä on nyt ruhtinaallisesti tilaa entiseen verrattuna. Jouko Rajasen mukaan yritys pystyy uusien tilojen myötä laajentamaan muun muassa hapanjuurileipien valmistamista.
Leipuri-kondiittori Marja Vaaralla ja muilla Choco Delin työntekijöillä on nyt ruhtinaallisesti tilaa entiseen verrattuna. Jouko Rajasen mukaan yritys pystyy uusien tilojen myötä laajentamaan muun muassa hapanjuurileipien valmistamista.
Kuva: Pekka Aho

Choco Deli suunnittelee kahvilaa Helsinkiin

Choco Delissä on jo kehitetty uusia tuotteita, jotka pian näkyvät myös myyntitiskeillä. Tulossa on marmeladeja ja vaahtokarkkeja, joiden raaka-aineina on käytetty lappilaisia marjoja: hillaa, mustikkaa ja puolukkaa.

Myös konvehdit uusiutuvat osittain, sillä muotissa tehtyjen belgialaistyyppisten konvehtien rinnalle tulee ranskalaistyyppisiä kuorrutettuja konvehteja. Niitä on kehittänyt yritykseen vastikään tuotekehitysjohtajaksi pestattu Jarmo Laitinen, joka on Suomen tunnetuimpia suklaaherkkujen taitajia.

Rajasella ja Laitisella on meneillään myös isompi tuotekehitysprojekti, jonka tavoitteena ovat kansainväliset markkinat. Siitä Rajanen ei kuitenkaan halua vielä kertoa enempää.

Choco Delin tuotteita myydään toistaiseksi vain yrityksen kahdessa myymälässä. Tuotteita on kysytty jälleenmyyntiin, mutta siihen Choco Deli ei ole tähän saakka halunnut lähteä. Uudet tilat kuitenkin mahdollistavat tuotannon laajentamisen tarvittaessa.

Rajasen tavoitteena on, että Choco Delin nimi näkyy lähitulevaisuudessa myös Helsingissä. Nimikyltin Rajanen aikoo ripustaa yrityksen omaan kahvila-konditoriaan.

– Kävin juuri Helsingissä katsastamassa, olisiko siellä tarjolla sopivia liiketiloja, Rajanen paljastaa.

Yritykset

Lapin Krassi

Perustettu vuonna 1996. Nykyään yrityksen omistavat Jouko Rajanen, Marko Niemelä sekä sen perustajat Timo Oja ja Simo Alaluusua.

Yritys tekee mm. salaattikomponentteja, kasvis- ja perunalisäkkeitä ja kastikepohjia sekä valmisruokia. Sen asiakkaita ovat kunnat, kaupat ja ravintolat.

Lapin Krassi työllistää yrittäjät mukaanluettuna 12 henkilöä.

Yhtiön viimeisimmässä tilinpäätöksessä sen liikevaihto oli 2,23 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos 272 000 euroa.

Choco Deli

Perustettu vuonna 2008. Yrityksen omistaa Jouko Rajanen.

Yritys valmistaa mm. konvehteja, makeita leivonnaisia ja hapanjuurileipää.

Yrityksen tuotannossa työskentelee kokoaikaisesti neljä henkilöä. Lisäksi työntekijöitä on kahvila-konditoriassa.

Yhtiön viimeisimmässä tilinpäätöksessä sen liikevaihto oli 449 000 euroa ja tilikauden tulos 25 000 euroa.