Hotellihanke: Inarin val­tuus­to torp­pa­si tois­ta­mi­seen luk­sus­ho­tel­lin ra­ken­ta­mi­sen Ina­ri­jär­ven rantaan

Pääkirjoitus: Pakko on hyvä kan­nus­tin hy­vin­voin­ti­alueil­le

Lapin Kansa live: Arctic Volley ja Pölkky Kuusamo koh­taa­vat har­joi­tus­ot­te­lus­sa kello 18

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Nii­nis­tö jat­ko­kau­del­le poik­keus­lail­la

Kirjoittaja uskoo, ettei presidentti Sauli Niinistö ole korvattavissa tässä maailmantilanteessa.
Kirjoittaja uskoo, ettei presidentti Sauli Niinistö ole korvattavissa tässä maailmantilanteessa.
Kuva: Anssi Jokiranta

Tarvitsemme kriittisessä maailmantilanteessa todellista, lujatahtoista, osaavaa, koko kansan presidenttiä, jolla on erittäin korkea arvostus kansainvälisesti, ja joka osaa tarpeen tullen myös ärähtää. Hän on presidenttimme Sauli Niinistö, joten Suomen täytyy käyttää poikkeuslakia jatkokaudelle. Ei ole muuta vaihtoehtoa.

Olemme lähellä katastrofia. Suomi ei tarvitse ns. harjoittelijapresidenttiä. Ei meillä ole varaa heittäytyä tuuliajolle, vaikka Natossa olemmekin. Venäjä on rajan takana.

Naton portit avautuivat täysin Niinistön ansiosta. Ulkoministeri Pekka Haavisto vain kulki Niinistön vanavedessä vienosti hymyillen pisteitä keräillen. Jos pahan valtakunnan diktaattori Putin onnistuisi Ukrainan sodassa, taidamme olla Viron kanssa seuraavana listalla.

Presidenttiehdokkaista ei kenestäkään ole presidentin tehtävään. Haavisto halusi lakkauttaa Suomen armeijan. Hän on ollut ”arkkitehtina” Caruna-kaupoissa, mikä oli katastrofaalinen virhe. Selitteli, ettei tiennyt, mistä Suomen kansa on saanut kärsiä sähkön siirtohinnoissa. Haavisto kieroili al-Hol-jupakassa, jossa hän toimi lain vastaisesti. Valtakunnan oikeus liippasi läheltä. Suoraselkäisyys on hukassa. Presidenttiyden osoittaminen näillä meriiteillä on vaikeaa.

Mika Aaltola on hyvin perillä Ukrainan sodasta, mutta hän on tutkijan luonteen omaava, kotimainen ja ulkomainen osaaminen on pimennossa. Olli Rehn on asiallinen, mutta mitään sanomaton harmaa pankkiherra, tasapaksu. Alexander Stubb on kotimaiset näytöt jo antanut. Ne eivät mairittele ja ulkomaiset näytöt taitavat olla opetustehtävistä. Jussi Halla-aho on liian radikaali, raskas persu-leima ja kansainvälisesti arveluttava.

Täytyy ihmetellä sitä, miksi poikkeuslakia ei ole otettu esille eduskunnassa eikä myöskään medioissa. Onhan sitä ennenkin käytetty – 1944 Mannerheim ja 1973 Kekkonen, jolloin ratkaisu oli ainutlaatuinen, sillä Suomi ei ollut silloin poikkeustilanteessa. Ilmeisesti EEC-kauppasopimus vaikutti. Nyt olemme poikkeustilanteessa ja on maan etu käyttää poikkeuslakia. Olisiko kansalaisaloitteesta herättäjäksi?