Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Ne­los­tien ylit­tä­vä kä­ve­ly­sil­ta on pakko purkaa lä­hi­vuo­si­na – kä­ve­li­jöil­le ja pyö­räi­li­jöil­le voi tulla mutkia mat­kaan, kun Ruo­ka­sen­ka­dun silta lyk­kään­tyy

Vanha kävelysilta on kävelijöiden ja pyöräilijöiden suosima reitti Nelostien yli. Huonokuntoinen silta on käyttöikänsä päässä ja se saatetaan joutua purkamaan, ennen kuin paikalle on rakennettu toinen silta.
Vanha kävelysilta on kävelijöiden ja pyöräilijöiden suosima reitti Nelostien yli. Huonokuntoinen silta on käyttöikänsä päässä ja se saatetaan joutua purkamaan, ennen kuin paikalle on rakennettu toinen silta.
Kuva: Anssi Jokiranta
"Sillan käyttöikä on periaatteessa jo päättynyt. Akuutein ongelma on, että sillan alaosasta lohkeilee betoninpalasia."

Ruokasenkadun jatkeeksi suunnitellun sillan rakentaminen lykkääntyy, koska Rovaniemi ei saanut hakemaansa Traficomin tukea hankkeelle. Lykkääntyminen voi tuoda mutkia matkaan kävelijöille ja pyöräilijöille, sillä Nelostien yli kulkeva huonokuntoinen kävelysilta joudutaan purkamaan lähivuosina.

– Pahimmillaan voi käydä niin, että vanha kävelysilta joudutaan purkamaan eikä paikalla ole minkäänlaista uutta siltaa. Silloin kävelijät ja pyöräilijät joutuvat ylittämään Nelostien Koskikatua tai Hallituskatua pitkin, sanoo suunnittelupäällikkö Aku Raappana Rovaniemen kaupungin teknisistä palveluista.

Ruokasenkadun sillan rakentaminen sisältyy Rovaniemen liikennesuunnitelmaan, ja silta oli tarkoitus rakentaa tänä vuonna. Sillan rakentamista on jo valmisteltu Lapinkävijäntiellä, jonne on muun muassa rakennettu sillalle johtava liikenneympyrä.

Kaupunginvaltuusto päätti kuitenkin viime marraskuussa äänin 27-21, että sillan rakentamista lykätään, ellei hankkeelle saada avustusta Traficomin kävelyn ja pyöräilyn investointiohjelmasta. Traficom teki avustuspäätöksensä viime viikolla eikä Rovaniemi saanut avustusta.

Uudessa Rovaniemessä marraskuussa 2019 julkaistu Roikani-sarjakuva on edelleen ajankohtainen.
Uudessa Rovaniemessä marraskuussa 2019 julkaistu Roikani-sarjakuva on edelleen ajankohtainen.
Kuva: Miia Anttila

Viedäänkö siltahanketta eteenpäin?

Raappana sanoo, että päättäjien on nyt ruvettava linjaamaan, miten siltahankkeeseen suhtaudutaan jatkossa. Viedäänkö siltahanketta eteenpäin ja varataanko sille rahaa vuoden 2022 talousarvioon?

Samoin pitää päättää, aletaanko vanhan kävelysillan ylläpitoon käyttää rahaa. Raappanan mukaan kuntoselvityksissä on todettu, että sillan käyttöikä on periaatteessa jo päättynyt. Akuutein ongelma on, että sillan alaosasta lohkeilee betoninpalasia.

– Silta ei ole romahtamassa, mutta sen elinkaarta ei voida enää jatkaa kovin pitkään. Jossain vaiheessa silta täytyy purkaa, Raappana sanoo.

Raappanan mukaan kävelysillan peruskorjaaminen ei ole järkevää. Helpompaa ja halvempaa on rakentaa tilalle uusi kevyen liikenteen silta, jos niin halutaan.

Pikaista päätöksentekoa vaatii myös se, käytetäänkö Ruokasenkadun sillan rakentamiseen varattu määräraha tänä vuonna muuhun katurakentamiseen. Yksi vaihtoehto on, että Valtakadun peruskorjaus aikaistetaan tälle vuodelle.

Ruokasenkadun sillan kustannusarvio on noin 1,6 miljoonaa euroa.

Tausta

Ruokasenkadun silta

Sillan rakentaminen Ruokasenkadun jatkeeksi Nelostien yli on osa suunnitelmaa, jossa Ruokasenkatua kehitetään ydinkeskustan tärkeimpänä joukkoliikennekatuna.

Uudistetulla Ruokasenkadulla huomioidaan erityisesti myös kävelyn ja pyöräilyn tarpeet kadun molemmin puolin sijoittuvilla väylillä.

Ruokasenkadun itäpää on jo peruskorjattu suunnitelman mukaisesti. Myös Nelostien toiselle puolelle Lapinkävijäntielle on rakennettu liikenneympyrä siltaa varten.