Näyt­te­li­jä Johanna Ahonen val­mis­tau­tuu Maa on syn­ti­nen laulu -näy­tel­män Martan rooliin - "aluksi säi­käh­din kirjan rajuja ta­pah­tu­mia"

"Kemin teatteriss on vahva yhteishenki ja tekemisen meininki"

Johanna Ahonen on asunut Kemissä noin puolitoista vuotta.
Johanna Ahonen on asunut Kemissä noin puolitoista vuotta.

Voidaan sanoa, että Kemin teatterin näyttelijä Johanna Ahonen, 32, antaa kasvot Kemin kaupungin säästöille. Jokaisesta alasta höylätään nyt hieman: Kemin teatterista vähenee 1,5 työpaikkaa.

– Haluaisin kyllä jatkaa täällä. Kemin teatterissa on vahva yhteishenki ja tekemisen meininki, Ahonen sanoo.

Ahonen on kotoisin Keski-Suomesta, ja hän on lapsuudessaan asunut useammalla eri paikkakunnalla.

– Olen aloittanut teatteriharrastuksen 11-vuotiaana Lapinlahdella. Siellä oli upea nuorisoteatteri. Siellä kärpänen puraisi. Kun muutimme Jyväskylään, kolusin kaikki harrastajateatterit läpi.


Voimakas roolihahmo

Ahonen on opiskellut teatteria kansanopistossa ja Metropolian ammattikorkeakoulussa. Opiskeluaikana näyttelijäkokemusta karttui myös Ylioppilasteatterista.

–Valmistumisen jälkeen tein kiertävää teatteria ja näyttelin Lappeenrannan kaupunginteatterissa.

Kemissä hän aloitti työskentelyn elokuussa 2019, ja pestiä laitosteatterissa on jäljellä heinäkuuhun saakka.

– Olen ollut mielenkiintoisissa projekteissa mukana. Olen saanut tehdä farssia, lastenteatteria ja Jäniksen vuotta. Olen oppinut täällä paljon.

Nyt Ahonen harjoittelee keväällä ensi-iltaan tulevaa Maa on syntinen laulu -teosta. Hän näyttelee siinä Martan pääroolin. Näytelmää harjoitellaan maskit kasvoilla ja turvaväleillä.

– Roolissa on sellaista voimaa, että näyttelen sitä mielellään vaikka sata maskia naamalla.

Johanna Ahonen innostui näyttelemisestä jo nuorena.
Johanna Ahonen innostui näyttelemisestä jo nuorena.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Raikas teos

Maa on syntinen laulu perustuu Timo K. Mukan samannimiseen klassikkoromaaniin.

– Olen lukenut kirjan vuosia sitten. Kun kuulin, että näytelmä tulisi ohjelmistoon, niin luin sen uudestaan. Se on upea kirja. Aluksi säikähdin kirjan rajuja tapahtumia. Nyt kun olen lukenut kirjaa uudestaan ja tarkemmin, niin en näe Marttaa ollenkaan uhrina. Päin vastoin

Martta on vapaa, täynnä elämänvoimaa ja intohimoa.

– Hänessä ei ole mitään laskelmoivaa. Hän on vahva ja itsenäinen nainen. Seksuaalisuus teoksessa on luonnollista eikä sillä mässäillä tai herutella.

Timo K. Mukka kirjoitti esikoisteoksensa vuonna 1964, vain 20-vuotiaana.

– Kirja, ja myöskin näytelmä, tuntuu edelleenkin raikkaalta, toteaa Ahonen.

Kemin Pirtillä esitettävä näytelmä on ainutlaatuinen: muusikko Anna Laakso on säveltänyt musiikin kirjassa esiintyviin Timo K. Mukan runoihin.


Töitä hyvässä porukassa

Kun Johanna Ahoselta kysyy hänen mieleenpainuvimmista roolitöistään ja utelee hänen unelmaroolejaan, miettii hän vastauksia pitkään. Martan rooli on tietysti tällä hetkellä mielen päällä.

– Minulle työn merkityksellisyys liittyy siihen, millaista työtä ollaan tehty yhdessä. Totta kai olen iloinen, jos saan tehdä ison ja työteliään roolin. Tällä hetkellä suurin haaveeni on saada tehdä töitä hyvässä porukassa, hän toteaa.

Normaalilla esityskaudella Kemin kaupunginteatterin työtahti on hektistä. Töitään tehdään Ahosen mukaan kuusi päivää viikossa kaksi kertaa päivässä. Ensin on neljä tuntia aamutreenejä, illalla esitetään tai harjoitellaan.

Teatterin tekeminen ydin on siinä, että työtä tehdään yleisölle. Samassa tilassa ihmisten kanssa.

– Yleisöä on kyllä ikävä, sillä viimeksi esiinnyin yleisön edessä loka-marraskuussa.

Tällaista Kemin kaupunginteatterin poikkeusaikojen poikkeusohjelma

Kemin kaupunginteatterin esitystoiminta pysyy koronaturvallisuusrajoitusten mukaisesti keskeytyneenä 18.2. asti. Niinpä kevään ohjelmistoon ja aikatauluun on tehty useita muutoksia.

Esitykset Jäniksen vuosi ja Kaikki tai ei mitään ovat poistuneet ohjelmistosta. Jälkimmäinen tulee kuitenkin kevään aikana nähtäville taltiointina, jonka esitysajankohdasta tiedotamme erikseen. Turvallisuusrajoitukset eivät mahdollista Jäniksen vuoden kuvaamista.

Timo K. Mukan Maa on syntinen laulu saa ensi-iltansa 20.3.

Kemin Pirtillä. Kahlo – Sirpaleita naistaiteilijan elämästä nähdään LumiLinnan tiloissa heti kun kokoontumisrajoitukset sen sallivat. Esitys vierailee Oulun ainakin osittain virtuaalisesti toteutettavilla monologifestivaaleilla 12.–14.2.

Teatterin nuorisolinjan Tulevaisuuden toivot - mekö? nähdään 22.4. alkaen Tullimakasiinilla, mutta Mauri Kunnaksen Apua, merirosvoja! siirtyy kiertueineen kokonaan ensi syksyyn.

Testamenttilahjoituksella toteutettu kulttuurin ja liikunnan yhteinen 2-vuotinen ILMI-hanke päättyy tänä keväänä. Teatterin osuus hankkeessa on tuottanut kemiläisille kehitysvammaisille teatteri-ilmaisun opetusta, joka huipentuu yhdessä teatterin kanssa toteutettavaan näytelmään. Ensi ilta on Leipätehtaalla 16.4.

Seuraavan ensi-illan myöhästymisen ansiosta teatterin henkilökunnalla on ollut mahdollisuus valmistaa pienimuotoista poikkeusohjelmistoa. Teatterin sosiaalisen median kanavilla on parhaillaan nähtävillä runokokonaisuus, Tämän haluan lausua, joissa teatterin näyttelijät tulkitsevat itse valitsemiaan tekstejä. Uusi video tulee nähtäville joka toinen päivä.

Laulavat näyttelijät Tatja Hirvenmäki ja Johanna Ahonen kiersivät vuoden vaihteessa hoitokoteja ulkoilmassa tapahtuvilla musiikkiesityksillään. Duo jatkaa kiertuetta uudella ohjelmistolla.

Viime viikolla teatteri aloitti yhteistyön Cafe Hertan kanssa. Kun asiakas tilaa tiettyinä päivinä herkkunsa kotiinkuljetuksella, hän saa kaupan päälle pienen esityksen. Poikkeuksellinen palvelu on saatavilla rajoitetusti viikoilla 3–5.