Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Naton tu­ki­koh­ta Lappiin

Asiantuntija uskoo, että Venäjä voisi toteuttaa rajatun sotilaallisen operaation, jonka pitäisi aktivoida Naton viides artikla, mutta joka olisi samalla laajuudeltaan sellainen, jossa laajemman sodan pelko saisi ainakin osan Nato-maista perääntymään.

Tanskan kuninkaallisessa puolustusakatemiassa sotilasanalyytikkona toiminut Anders Puck Nielsen pitää todennäköisenä kohteena Suomea. Varsinkin Lappi on vaarassa.

”Hyökkäys Baltiaan tai Puolaan toisi sotaan helposti liikaa maita Venäjän näkökulmasta, joten hyökkäys Pohjois-Suomeen olisi järkevämpi ratkaisu. Alue on syrjäinen, joten se olisi mielestäni täydellinen paikka”, hän sanoo ja voi hyvinkin olla oikeassa. Uhka pitäisi ottaa tosissaan.

Lappiin tulisi perustaa Naton pysyvä tukikohta kaikkine nykyajan aseineen, mieluimmin vielä USA:n sotilaista. Vain heillä riittää aseita joka lähtöön.

Eivät venäläiset sittenkään niin tyhmiä ole, että uhmaisivat jenkkien osaamista ja sotakalustoa.

Jos Nato ei tuo meille tarvittavaa turvallisuutta, sopimus USA:n kanssa tuo sellaisen, jota Venäjä väkisinkin pelkää. Meillä ajatellaan, että muiden maiden Nato-joukot tulevat tarvittaessa turvaksi. Parempi, jos ne ovat jo paikalla.

Eivät venäläiset sittenkään niin tyhmiä ole, että uhmaisivat jenkkien osaamista ja sotakalustoa, kun ovat nähneet heikkoutensa Ukrainassa. Vaikka jotkut, varsinkin puoluekentän vasemmalla laidalla, vierastavat vieraita joukkoja, meidän turvanamme ne täällä ovat.

Venäjällä on ajat sitten ollut suunnitelmissa laajentaa puolustusta puolellemme. Myös kaikki heidän ostamat kiinteistöt tukikohtien, lentokenttien tai muiden tärkeiden paikkojen vierestä perustuvat tarkkaan suunnitelmaan.

Ei pidä unohtaa myöskään Venäjän kaksoiskansalaisia Suomessa. Heillä voi olla rooli, joko pakotettuna kiristettynä tai jotenkin muuten, jota emme tiedä.

Meillä on häikäilemätön ja vaarallinen naapuri, mitä ei voi unohtaa. Ei pidä olla vainoharhainen, mutta kaikkeen pitää varautua hyvissä ajoin ennen kuin on myöhäistä.

Jorma Törmänen