pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Maastopalot: So­dan­ky­läs­sä sam­mu­te­taan ku­lo­tuk­ses­ta ka­ran­nut­ta maas­to­pa­loa– "Nyt tikut pois, ruo­hik­ko­pa­lo­va­roi­tus voi­mas­sa koko La­pis­sa"

Pääkirjoitus
Tilaajille

Na­to-kes­kus­te­lu lähtee hel­pos­ti vää­ril­le urille, kun siihen sot­ke­taan mukaan puo­lue­po­liit­ti­nen ideo­lo­gia – jä­se­nyys­pää­tös on kyet­tä­vä te­ke­mään fak­ta­poh­jal­ta ilman aatteen paloa

Pääkirjoitus // 27.4.2022

Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vastustajia löytyy useista puolueista, mutta eniten heitä on vasemmistoliitossa. Sen 16 kansanedustajasta yhdeksän suhtautuu jo tässä vaiheessa prosessia kielteisesti jäsenyyteen ja vain kaksi kannattaa sitä. Vasemmistoliitto on jäämässä ainoaksi puolueeksi, jonka edustajien enemmistö vastustaa jäsenyyttä – näin siitä huolimatta, että mielipidekyselyjen mukaan myös vasemmistoliiton kannattajien enemmistö on jäsenyyden kannalla.

Natoa vastustetaan eri syistä, mutta usein taustalla vaikuttaa enemmän ideologia kuin faktapohjainen käytännöllisyys. Hyvä esimerkki tästä on kansanedustaja Anna Kontula (vas.), joka perusteli (HS 25.4.) kielteistä Nato-kantaansa sillä, että Natoon kuuluu jäsenmaita – kuten Yhdysvallat, Unkari ja Turkki – joiden arvopohjaa hän ei jaa. Kontulan mukaan "tiedetään, että Ukrainan jälkeen Venäjä ei ole lähiaikoina hyökkäämässä yhtään mihinkään." Samoilla linjoilla on kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.), jonka mukaan (NPR 22.4.) Suomen media on "sotapsykoosissa uskoessaan, että Suomi voisi joutua minä päivänä tahansa hyökkäyksen kohteeksi. En usko, että se on realistista".