pääkirjoitus: Sodan pelko on turha, Venäjä ei ole hyök­kää­mäs­sä Suomeen

kolumni: Pes­si­mis­ti tietää, että kesä meni jo – on jo aika stres­sa­ta tulevaa talvea

Nä­kö­kul­ma: Su­si­kes­kus­te­lu toi sa­la­liit­to­teo­riat edus­kun­taan, ja sen pitäisi jär­kyt­tää su­si­mie­li­pi­tees­tä riip­pu­mat­ta

On synkkää, että salaliittoteoriat ovat siirtyneet somesta suomalaiseen parlamenttiin. Samalla hämmästelemme Donald Trumpin omaa käsitystä todellisuudesta, kirjoittaa ympäristötoimittaja Jami Jokinen.

Susi kiihdytti keskiviikkona keskustelua eduskunnassa. Näkökulmaerojen ohella mukana oli myös vaihtoehtoisia totuuksia ja syytteitä salaliitosta. Kuva Ranuan eläinpuistosta.
Susi kiihdytti keskiviikkona keskustelua eduskunnassa. Näkökulmaerojen ohella mukana oli myös vaihtoehtoisia totuuksia ja syytteitä salaliitosta. Kuva Ranuan eläinpuistosta.
Kuva: Jussi Leinonen
Näkökulma

Sanotaan, että eduskunta on tai sen pitäisi olla kansakunnan kuva. Keskiviikkoisen susikeskustelun perusteella näyttää siltä, että näin valitettavasti on.

Lähetekeskustelussa oli kyse suden kannanhoidollista metsästystä sekä muutamia muita suteen liittyviä vaatimuksia koskevasta kansalaisaloitteesta.

Keskustelua käytiin kolme tuntia. Eduskunnan istuntosalissa kansanedustajat toistivat sen aikana aivan kaikki kentällä vastaan tulevat kliseet, useimmat niistä moneen kertaan.

Kirjoittaja Jami Jokinen on Lännen Median toimittaja.
Kirjoittaja Jami Jokinen on Lännen Median toimittaja.

Puheissa vilisivät lapsiuhrit, kerrostalojen parvekkeilta katselevat sudensuojelijat ja kauramaitovihreät. Oli ikiaikainen metsästyskoirakulttuuri, susien suuhun joutuneet perheenjäsenet ja tarinat porrasharjoilla pois potkituista pihasusista. Oli petoja ja raatelua, pelkoa ja portailla päivystäviä hukkia.

Ja tietysti valtion ja EU:n yhteinen sudenhalailuohjelma.

Joidenkin kansanedustajien mukaan minkäänlaista rinnakkaiseloa suden kanssa ei tarvita ja nykyinenkin, erittäin uhanalaiseksi luokiteltu susikanta on liian suuri. Sudet saavat olla ”erämaassa” mutta eivät sielläkään, koska riistalajit ajetaan asutuksen liepeille eivätkä metsästäjät uskalla mennä ”erämaahan”.

Susille löytyy kuulemma kyllä paikka: täytettynä asekaapin vieressä.

Niin kansalla kuin sen edustajillakin on oikeus mielipiteeseen ja tiettyyn rajaan saakka myös puheissaan käyttämiinsä mielikuviin – vaikka se viekin surullisen kauas rakentavasta keskustelusta.

Kuntavaaleja kihisevää populismia pahempaa on vaihtoehtoisten totuuksien ja salaliittoteorioiden rantautuminen eduskuntaan.

Pidämme Suomessa demokraattista järjestelmäämme asiallisena ja toimivana. Siksi kauhistelemme Yhdysvaltojen väistyvän presidentin toimintaa ja käsitystä maailmasta.

Donald Trumpilla näyttää olevan aivan oma ”todellisuus”, jossa fysiikka, kemia ja biologia muuttuvat mielipidekysymyksiksi. Faktoissakin on kyse valinnoista, ja siksi Trump tietää ”todellisuudessa” voittaneensa vaalit.

Eduskunnan susikeskustelussa ei ollut kyse ydinasevallan johtajasta, mutta reaalimaailmasta vieraantuminen oli yhtä suurta.

Kansanedustajat syyttivät useammassa puheenvuorossa Lukea (luonnonvarakeskusta) enemmän tai vähemmän suoraan salaliitosta.

Puheiden mukaan laitos vääristelee harkiten ja tarkoituksella Suomen susikannan kokoa koskevia lukuja. Lisäksi Lukea syytettiin susien perimän tutkimukseen liittyvästä, suunnitelmallisesta salailusta.

Joidenkin kansanedustajien mukaan tietoja muutetaan, aineistoja piilotetaan ja tutkimuskohteita valikoidaan tarkoituksellisesti. Todisteiksi mainittiin riistakamerakuvia, kansanedustajan omia ”seurantoja”, oman kannattajakunnan ”tietoa” sekä Raippaluodon sillalla asteleva susi. Suomalaisia paremmat tutkijat ja dna-laboratoriotkin löytyvät Venäjältä.

Niinpä suden uhanalaisuus on ”todellisuudessa” keksittyä. Suomessa on ”todellisuudessa” tuhat sutta parinsadan sijaan. Ja nekin ovat ”todellisuudessa” koiran ja suden risteymiä ja pitäisi siksi tappaa – tai eliminoida, kuten eräs edustaja metsästämistä kutsui – kaikki.

Kyse ei siis ole vain yksittäisistä tutkimustuloksista, vaan salaliitosta.

Syytteiden kohteena on maa- ja metsätalousministeriön valvoma virallinen ja tieteellisesti päteväksi todettu laitos, jonka tutkijat julkaisevat susiaiheesta vertaisarvioituja, akateemisia tutkimuksia arvostetuissa tieteellisissä julkaisuissa.

Osa laukauksista on suunnattu myös susitutkimusta tekeviin yliopistoihin, joissa pätevät samat tieteen pelisäännöt.

On synkkää, että salaliittoteoriat ovat siirtyneet somesta suomalaiseen parlamenttiin. Keskiviikon keskustelun perusteella some kelpaa sellaisenaan myös todisteluaineistoksi.

Kaverin kaverilta kuulin, ja hän kyllä tietää, koska tuntee erään tyypin, joka on tutkinut asiaa. Tämä on melkein suoraa QAnon -logiikkaa.

Juuri suden kohdalla salaliittoihin on kyllä viitattu aiemminkin myös eduskunnassa. Puheet ylsivät kuitenkin keskiviikkona uuteen mittaluokkaan.

Vaikka eduskunta olisi kansan kuva, niin lakien säätäjänä sen riman pitäisi olla korkeammalla.

Voisi odottaa, että kansanedustaja tietää miten tiede toimii, mitä se on ja mitä se ei ole. Hänen soisi keskittyvän poliittisiin arvovalintoihin eikä rinnastamaan mitattavissa olevaa luonnontiedettä niihin – puhumattakaan siitä, että viljelee salaliittoteorioita eduskuntasalissa.

Näin äärimmäistä trumpismia en muista nähneeni missään muussa kuin susiasiassa. Jos sen annetaan tässä vaikuttaa eduskunnan päätöksentekoon, ovi on auki vaikka mihin.

Sen pitäisi olla järkyttävää ja hälyttävää ihan jokaisen silmissä, oli oma mielipide susista ja niiden metsästyksestä sitten mikä tahansa.