Mielipide

Mysteerimurhan aiheuttamaa perhedraamaa – Tähtikaartin rikoselokuva Knives Out kiehtoo nuorta ja vanhaa

-
Kuva: Kevät Sieppi

4/5

Rian Johnson: Knives Out
Lionsgate, 2019

Rikoselokuva Knives Out kertoo yksinäisen perheenpään, menestyneen rikoskirjailija Harlan Thrombeyn (Christopher Plummer) murhasta hänen 85-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen.

Riitaisa perhe saa tietää, että joku heidän keskuudestaan on murhannut hänet, mikä saa tilanteen räjähtämään käsiin.

Paikalle tutkimusta tulee yllättäen tekemään kuuluisa yksityisetsivä Benoit Blanc (Daniel Craig). Blanc värvää apurikseen Thrombeyn kotihoitajan, Martan (Ana de Armas), joka on kävelevä valheenpaljastin ja avain kaikkeen.

Elokuva houkuttelee niin vanhaa kuin nuorta katsojaa, sillä dekkaria tähdittää muun muassa itse Herra James Bond, Daniel Craig, alkuperäisten Halloween -elokuvien Laurie Strodea näytellyt Jamie Lee Curtis ja Sound of Music -elokuvasta tuttu Christopher Plummer.

Vanhanaikainen rikoselokuva saa modernin vivahteen koomisella käsikirjoituksellaan, ja katsojaa hämätään kokoajan perheensisäisillä kriiseillä.

Keskittyneinkin rikoselokuvien rakastaja hämmentyy.

Elokuvan lopputulema onkin puolikas yllätys katsojalle, sillä syylliseksi esitettävistä kukaan ei täytä murhaajan profiilia, ja tutkinta ei ole enää tyypillinen tapaus. Lopussa, kun mikään ei käy enää järkeen, kaikki loksahtavat paikoilleen ja katsoja kokee ahaa-elämyksen.