Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Myr­kyn­vih­reää ve­ro­po­pu­lis­mia

Osmo Soininvaara hyökkäsi (Talouselämä 3.6.) tulonsiirtoja ja aluepolitiikkaa vastaan. Hän väitti, että syynä Suomen korkeaan verotukseen ja alhaisiin reaalituloihin ovat syrjäseuduille annetut korkeat piilotuet. Soininvaara sivuutti sen, että eniten asumistukea maksetaan pääkaupunkiseudulla asuville.

Vihreässä kuplassaan hän unohti myös sen, että vaikka pörssiyhtiöiden ja valtionlaitosten pääkonttorit sijaitsevat Helsingissä, tulevat pääkaupunkiseudun kasvutekijät ruuhka-Suomen ulkopuolelta. Tyypillinen esimerkki tulonsiirrosta pohjoisesta etelään on valtion Metsähallituksen hakkuista kunnille tulouttama metsäerä.

Savukosken alueelta Metsähallitus hakkaa vuosittain 230 000 kiintokuutiota puuta. Rahallisesti tämä tarkoittaa kahdeksan miljoonaa euroa. Kunta saa metsäerästä vain 10 prosentin osuutta vastaavan määrän. Ilman toimivaa infraa, tiestöä, sähköyhteyksiä ja palveluja ei syrjäseutujen ole mahdollistaa tuottaa hyvinvointia etelän kaupunkeihin.

Soininvaaran ruikutus on jatkumoa kansanedustaja Fatim Diarran (vihr.) aloittamalle, erityisesti sallalaisiin ja lieksalaisiin kohdistuneelle vihapuheelle, jonka tarkoituksena on tehdä syrjäseutujen asukkaista syntipukki valtiontalouden ongelmiin. Merkillepantavaa on, että niin Soininvaara kuin Diarrakin sivuuttavat kaupunkien kasvun aiheuttamat taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristölliset ongelmat.

Soininvaara on koulutukseltaan tilastotieteilijä. Häneltä odottaisi vastuullisempaa ja faktapohjaisempaa argumentointia aikana, jolloin trollitehtaat levittävät somessa riittämiin valheita ja puolitotuuksia ihmisten harhaan johtamiseksi.

Soininvaaran ja Diarran toiminta asettaa suvaitsevaisuudella ratsastavan vihreät puolueena kyseenalaiseen valoon. Populistiset purkaukset ja loanheitto heijastuvat epäilemättä myös Pekka Haaviston presidenttiehdokkuuteen siinäkin tapauksessa, että hän ottaisi etäisyyttä vihreisiin ja lähtisi vaaleihin kansalaisliikkeen ehdokkaana.