Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Muut­toil­moi­tus lail­lis­tai­si ly­hyt­vuok­rauk­sen

Airbnb-lyhytvuokrauksen on kerrottu aiheuttavan muille kerrostaloasujille monenlaisia ongelmia. Tästä syystä tällainen toiminta haluttaisiin kieltää.

Mikä on sellaista lyhytvuokrausta, mikä pitäisi kieltää? Onko se vuorokausi vai kaksi, viikko vai kuukausi? Missä vaiheessa huoneiston vuokraus tulisi sallituksi ja kuka sen määrittelisi?

Vireillä olevassa uudessa kotikuntalakiehdotuksessa todetaan, että lyhytaikaisestakin muutosta pitäisi tehdä muuttoilmoitus, jotta tiedot ihmisten asuinpaikoista olisivat väestötietojärjestelmässä mahdollisimman ajantasaisia.

Jos airbnb-vuokraukseen olisi tulossa ongelmia, muuttoilmoitus digivirastoon laillistaisi kaiken. Mitään minimiaikaa ei määräaikaiselle asumiselle lakiehdotuksessa näytä olevan.

Maksimiajaksi vanhan kotikunnan säilyttämiseksi esitetään yhtä vuotta. Sehän varmaan riittäisi airbnb-toimijoille.

Kaupunkien järjestyssäännöillä tai muilla määräyksillä tuskin voidaan ohittaa lain säännöksiä. Näin ollen tulevaisuudessa on talon muiden asukkaiden vain hyväksyttävä tilanne, että naapurissa saattavat vuokralaiset vaihtua vähän väliä ja jäteastiat täyttyä tavanomaista nopeammin.

Torsti Patakangas