Pääkirjoitus: Läm­pe­ne­mi­nen etenee kiih­ty­väl­lä vauh­dil­la ja se näkyy jo nyt Lapin tal­vis­sa

Kolumni: Pi­täi­si­kö yli­su­ku­pol­vis­ta jo­ki­ra­ken­ta­mi­seen liit­ty­vää traumaa lähteä pur­ka­maan so­vin­to­ko­mis­siol­la?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Muun­to­vi­ruk­sen rii­vaa­mal­la työ­maal­la tilanne huononi no­peas­ti – Töissä jopa 200–300 suo­ma­lais­ta, tar­tun­nan saa­nei­ta eri puo­lil­la Suomea, myös Lapissa

Työmaalla on töissä 1 100 työntekijää, joilla on todettu jo 150 koronatartuntaa, vaikka läheskään kaikkia ei ole testattu.

On riski, että Northvoltin tehtaalta palaavat 200-300 suomalaista levittävät koronaviruksen brittimuunnosta. Viranomaiset yrittävät tavoittaa kaikki rajan ylittäneet ja saada heidät karanteeniin.
On riski, että Northvoltin tehtaalta palaavat 200-300 suomalaista levittävät koronaviruksen brittimuunnosta. Viranomaiset yrittävät tavoittaa kaikki rajan ylittäneet ja saada heidät karanteeniin.
Kuva: Jussi Leinonen

Lukuisten suomalaisten pelätään saaneen koronavirustartunnan Ruotsissa Skellefteåssa sijaitsevalta akkutehdastyömaalta. Tehtaalla on todettu viruksen brittimuunnoksen aiheuttama tartuntarypäs.

– Tehtaalla työskentelee 200–300 suomalaista noin kymmenen eri urakoitsijan palveluksessa. Kaikkiaan työmaalla on töissä noin 1 100 ihmistä. Heillä on todettu jo 150 tartuntaa, joista vain pieni osa on ehditty tarkemmin analysoida. Näistä 27 on varmistunut brittimuunnokseksi, kertoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Hän sai tarkentuneet tiedot sunnuntaina alkuillasta Västerbottenin tartuntatautiylilääkäriltä Stefan Stemarkilta. Tämä arvioi Broakselle, että kyse on laajasta brittimuunnoksen leviämisestä. Tautitapaukset ovat kaksinkertaistuneet tehdaspaikkakunnalla viikossa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin tietojen mukaan Nothvoltin tehtaalla on jouduttu sulkemaan yksi osasto, minkä vuoksi työntekijöitä on palannut Suomeen. Osa on vielä matkalla. Muutoin työmaalla työt jatkuvat.

Torniossa jo kymmenen tartuntaa

Pelkästään Tornion näytteenottopisteellä on todettu perjantain jälkeen kymmenen tartuntaa, jotka liittyvät työmaalle. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila kertoo, että ketjuihin liittyy huomattavasti enemmän ihmisiä. Suomalaiset ovat liikkuneet Ruotsissa ryhmissä autokuntina, joissa on todettu positiivisia tartuntoja.

Tartunnan saaneet ovat Lapin, Länsi-Pohjan, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueelta. Osa on ollut oireettomia.

– Enemmistö on muualta kuin Lapista, Broas kertoo.

Tapaus Kemijärvellä

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on toistaiseksi todettu yksi tartunta, joka liittyy Northvoltin työmaahan. Se todettiin Kemijärvellä.

– Tapaukseen liittyy noin 60 hengen joukko, joka on ollut tekemisissä tartunnan saaneen kanssa. Selvitys on parhaillaan kesken, missä nämä ihmiset sijaitsevat. Listassa on niin suomalaisten kuin ulkomaalaisten nimiä. Lähtökohta on, että kaikki pyritään tavoittamaan ja asettamaan karanteeniin, Broas kertoo.

Testissä käyminen erittäin tärkeää

Skellefteå
Skellefteå
Kuva: Maps4news.com

Sairaanhoitopiirit ja THL ovat viikonlopun aikana kuuluttaneet, että kaikkien tehtaalta palaavien on mentävä koronatestiin jopa täysin oireettomina. Testissä on käytävä rajalla ja uudelleen 72 tunnin kuluttua. Lisäksi heidän on tartuntatautiviranomaisten ohjeiden mukaisesti oltava karanteenissa.

Broas pelkää, että osa on mennyt rajan yli käymättä testissä. Hänen tietojen mukaan testi on tehty vain 30–40 tehtaalta Suomeen palanneelle henkilölle.

– Tämä on konkreettinen esimerkki siitä, että epidemiaa nopeuttavaa muuntovirusta voi tulla rajan yli. Siksi rajatestaus on erittäin tärkeä asia. Jokaisella yksilöllä on nyt erittäin suuri vastuu, hän painottaa.

Tulevan viikon aikana selviää, onko Suomessa todetuissa tartunnoissa kyse herkästi tarttuvasta muuntoviruksesta. Jos on, ne olisivat Lapin ensimmäiset muuntovirustapaukset. Muuntovirus tarttuu herkemmin kuin aiempi koronavirus, mutta sen ei tiedetä olevan vaarallisempi.

Lapissa uusia tartuntoja Kolarissa ja Rovaniemellä

Lapin sairaanhoitopiirin alueella todettiin viikonloppuna viisi muuta uutta koronatartuntaa.

Kolarissa todettiin lauantaina kolme uutta koronavirustartuntaa kahdessa eri ketjussa. Kolarin kunta kertoi sunnuntaina, että tartunnat eivät liity alueen aikaisempiin ketjuihin, vaan niiden lähde on toisella paikkakunnalla. Kunta tiedotti, että virukselle on voinut altistua kirkonkylällä Burger & Majat -yrityksen ravintolassa keskiviikosta lauantaihin 3.–6. helmikuuta sekä K-Market Kolarissa torstaina 4. helmikuuta kello 11–12 välillä.

Rovaniemellä todettiin kaksi uutta, toisistaan erillistä tartuntaa. Niiden alkuperä on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella tartuntoja todettiin kaikkiaan 11 viikonlopun aikana. Luku pitää sisällään Northvoltiin liittyvät tapaukset.

Uusia rokotteita ensi viikolla

Lapin sairaanhoitopiirissä alle 70-vuotiaiden rokotukset alkavat ensi viikolla. Suomeen on saapunut ensimmäinen erä Astra Zenecan rokotetta. Osa niistä tulee myös Lappiin.

– Jokatapauksessa ensimmäinen rokote-erä on lukumäärältään pieni. Ensimmäisenä rokotetaan alle 70-vuotiaat, joilla on vakava perussairaus, Broas kertoo.

Korjattu 7.2. kello 18.11. Tapauksia myös Keski-Pohjanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Täsmennetty otsikkoa.