Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Mum­mo­laan sai aina mennä - il­moit­ta­mat­ta

Vuoden Mummo -kisan finalisti Anni Nymanin pitkän iän salaisuus on se, että hänellä on ollut aina lapsia ympärillään.

-

Keminmaalainen 91-vuotias Anni Nyman sai kunniamaininnan  ja eteni finaaliin Vuoden Mummu-kisassa.

Kilpailuun hänet ilmoittivat hänen lapsenlapsensa, jotka perustelivat, miksi Nymanista pitäisi tulla Vuoden Mummu muun muassa näin:

– Anni-mummo on paras ja rakkain mummo meille 11 lapsenlapselle ja isomummo 20 lapsenlapsenlapselle. Anni-mummo on aivan tavallinen mummo, joka ansaitsee kiitoksen ja juttuseuraa monestakin syystä. Mummolla on aina ollut aikaa meille lapsenlapsille. Mummo oli aina kotona ja sinne sai aina mennä, ilmoittamatta. Mummon luona odotti aina lämmin vastaanotto ja herkkuja meille lapsille. Mummon paistamat pikkulätyt, pullat ja mokkapalat olivat parasta herkkua lapsena. Mummo leipoo vieläkin ja ihastuttaa taidoillaan jopa 91-vuoden iässä. Keittiö on aina ollut mummolle mieluinen paikka ja ruoan laitto tärkeää. Hän on loihtinut monet juhla-ateriat ja pöytä on notkunut herkkuja. Kerran mummo valmisti meille lapsille ”muttia”, mitä kuulemma syötiin kirkossa eväänä, kun hän oli pieni. Se oli ohrajauhosta ja ihrasta tehtyä naposteltavaa, kertovat Nymanin lapsenlapset.

Hyvä esikuva naisille

Nymanin lastenlasten mukaan Nyman on oiva esikuva erityisesti naisille, koska hän on tomera, itsenäinen ja sinnikäs. Nyman on hoitanut lapsenlapsiaan ja aikoinaan myös muistisairasta anoppiaan. Nyman oli myös miehensä omaishoitaja kaksikymmentä vuotta.

– On meidän muiden aika hoitaa mummoa ja osoittaa hänelle kiitollisuutta. Mummo on kokenut paljon ja hän vain sanoo, että sellaista elämä on. Täytyy mennä eteenpäin ja ajatella positiivisesti. Siinäpä vasta elämänohjetta meille kaikille.

Anni Nyman on työskenteli aikoinaan Kemin satamassa ahtaajana.

– Mummo on täyttä rautaa, vaikka pituutta hänellä on vain 143 senttiä. Ja hän on rautaa oikeasti, koska hänelle kasvoi rautaiset lihakset työssään ja nämä lihakset kantavat vieläkin 91-vuotiaana.

Lastenlapset kehuvat myös Nymanin käsityötaitoja.

– Mummo on myös aivan mahtava kutomaan sukkia ja ne sukat eivät ole mitään perussukkia. Mummo on tehnyt monet kirjavat sukat, joita mummo kutsui ”elämänlanka”-sukiksi. Miten osuva nimi mummon sukille. Mummo kutoo vieläkin 91-vuoden iässä, vaikka näkö ei ole kovin hyvä ja kuulokin hieman huono, mutta puikot pysyvät edelleen kädessä.

Lastenlapset kertovat, että Nyman on seurallinen ja sosiaalinen. Hän on hyvä kertomaan tarinoita

– Mummon mielestä hänen pitkän ikänsä salaisuus on se, että hänellä on aina ollut lapsia ympärillä ja hän on saanut nauttia lasten kanssa touhuamisesta. Siinäpä lyhyesti kerrottuna miksi lapsirakas ja meille rakas Anni-mummo ansaitsee palkinnon.

Vuoden Mummu ja Pappa -kilpailun järjesti vanhusten seurapalveluyritys Seurana. Valintaraatiin kuuluivat laulaja Eino Grön, bloggari Maiju Kauppila Seurana-yrityksen Mirka Saarinen.