Tulipalot: Ro­va­nie­men Kar­von­ran­nas­sa paloi oma­ko­ti­ta­lon sau­nas­sa – yksi savua hen­git­tä­nyt jat­ko­hoi­toon

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Mukava muisto 50 vuoden takaa - "Kun Tornio täyttää 400 vuotta olet suun­nil­leen meidän ikäi­sem­me."

Kari Kontion isovanhemmat lähettivät lapsenlapselleen kirjeen Tornion 350-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Kari Kontio löysi 50 vuotta sitten Tornio 350 -ensipäiväkuoressa postitetun kirjeen parisen vuotta sitten vanhasta Kirkonmäellä sijaitsevasta kotitalostaan.
Kari Kontio löysi 50 vuotta sitten Tornio 350 -ensipäiväkuoressa postitetun kirjeen parisen vuotta sitten vanhasta Kirkonmäellä sijaitsevasta kotitalostaan.
Kuva: Jouni Valikainen

Tornion kaupunki täyttää toukokuussa 400 vuotta. Edelliset isommat juhlat siis vietettiin 1971, jolloin tuli 350 vuotta täyteen. Torniolainen Kari Kontio löysi mukavan muiston 50 vuoden takaa. Hänen mummonsa ja pappansa olivat lähettäneett hänelle kirjeen 12.5. 1971.

Kari kulta

Kun Tornio täyttää 400 vuotta olet suunnilleen meidän ikäisemme.

Sydämellisin terveisin Mummo ja Pappa

Kirjekuoressa on historian havinaa Torniosta.
Kirjekuoressa on historian havinaa Torniosta.

Ensi päivän kirjekuoreen on painettu Tornion vaakuna. Toisessa kulmauksessa on juhlavuoden kunniaksi julkaistu postimerkki, missä komeilee Tornion kirkko ja merkissä on Tornio 350 vuotta erikoisleima. Kuoressa on myös historiallinen kuva Torniosta.

– Isäni asui Kirkonmäellä ja pari vuotta sitten menin siivoamaan asumattomaksi jäänyttä vanhaa kotitaloa. Piirongin laatikosta löytyi tämä minulle osoitettu 50 vuotta sitten kirjoitettu kirje. Kuten kirjeessä lukee, isovanhempani olivat silloin suunnilleen minun ikäisiäni, yli viisikymppiseksi ehtinyt Kari Kontio kertoi.

Kirje tietenkin herätti muistoja 50 vuoden taakse.

– En muista sitä päivää kun sain kirjeen, mutta mielessä kukkuu sellainen ajatus, että kirjettä näytettiin minulle, kun olin nuori. Sen jälkeen se jäi ilmeisesti lipaston nurkkaan, Lieksassa Pankaboardilla työskentelevä Kontio muistelee.

Kirje ja kirjekuori olisivat mukava lisä esimerkiksi Torniosta kertovaan näyttelyyn.

– Jos esimerkiksi joku museo on kiinnostunut kirjeestä ja kirjekuoresta, niin voin antaa ne halukkaan käyttöön, Kari Kontio lupaa.