lumivyöry: NRK: yksi kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa – ­hen­ki­löl­li­syys ei vielä sel­vil­lä

huoltoasemat: Säh­kö­au­to­jen ke­hit­tyes­sä py­säh­tyä tar­vit­see yhä har­vem­min – tar­koit­taa­ko se kuo­le­maa huol­toa­se­mil­le?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

"Muista Laura, että me Yli­tor­niol­la ollaan suoria" - pan­kin­joh­ta­ja ei aluksi kokenut ra­ha­lai­tok­sia omaksi alak­seen

Laura Harju-Autti tarttui itsenäisen ja vakavaraisen pankin johtoon.

Laura Harju-Autti on viihtynyt työssään toimitusjohtajana Ylitornion Osuuspankissa.
Laura Harju-Autti on viihtynyt työssään toimitusjohtajana Ylitornion Osuuspankissa.
Kuva: Tuulikki Kourilehto
Toimitusjohtaja Laura Harju-Autti on tullut tutuksi ylitorniolaisten asiakkaidensa kanssa.
Toimitusjohtaja Laura Harju-Autti on tullut tutuksi ylitorniolaisten asiakkaidensa kanssa.
Kuva: Tuulikki Kourilehto

– Muista Laura, että me Ylitorniolla ollaan suoria.

Ylitornion Osuuspankin toimitusjohtaja Laura Harju-Autti sai ylitorniolaisen asiakkaan kommentin ensimmäisenä työpäivänään toimitusjohtajan tervetulokahveilla.

Sehän passasi Harju-Autille. Hän ei pannut kommenttia pahakseen, päin vastoin.

– Se on hyvä asia. Ylitorniolaisilla asiakkailla on hyvä itsetunto ja itseluottamus, hän sanoo.

Harju-Autti  kertoo itsekin sanovansa asiakkaille, että hän on suora ja rehellinen ja ottaa puheeksi asioita, joihin on syytä varautua.

Siihen ulospäin suuntautunut ja helposti lähestyttävä Harju-Autti varmasti pystyy.

– Huomaan eläväni ihmisistä ja saan asiakkaiden kautta uutta virtaa, Harju-Autti sanoo.

Tosin rahalaitoksia hän ei alunperin ajatellut omaksi alakseen, kunnes veli kysäisi, että oletko koskaan ajatellut, kuinka kiehtova pankkimaailma on?

– Ei ikinä, ehätti Harju-Autti sanomaan, mutta työpaikka on ollut pankissa vuodesta 2012 alkaen.

Ensin Pohjolan Osuuspankissa esimies- ja asiantuntijatehtävissä,  ja viimeiset runsaat puolitoista vuotta toimitusjohtajana Ylitornion Osuuspankissa.

Ylitornion Osuuspankki on vakavarainen ja hyvin johdettu pankki, johon oli helppo hakeutua töihin.

– Minulla ei ollut Ylitorniolle minkäänlaista kosketuspintaa entuudestaan, mutta minut on otettu erittäin hyvin vastaan ja olen hyvillä mielin edelleen, Harju-Autti sanoo.

Palvelu on nykyisin monikanavaista ja monet palvelut hoituvat verkossa. Asiakaspalautteen perusteella henkilökohtaista palvelua arvostetaan. Asioida voi vaikka saman toimihenkilön kanssa, sillä asiakkailla on nimetty tarvittaessa vastuuhenkilö.

– Asiakkaat kertovat paikalliskonttorin henkilökunnalle paljon asioitaan. Toimitusjohtajalle kerrotaan vielä piirun verran enemmän.


Ylitornion Osuuspankki on itsenäinen pankki. Se on Harju-Autin mukaan hyvä asia ja sillä on merkitystä.

– Pieni pankki on ketterä reagoimaan ja saa tehdä päätökset itsenäisesti. Pankki ja asiakas ovat kumppaneita, ja asiakkaan hyväksi tehdään kaikki, mikä on mahdollista, hän sanoo.

Harju-Autti muistuttaa, että Pankkien sääntely on lisääntynyt, ja se koskee kaikkia pankkeja. Pienillä pankeilla on sama vaatimustaso kuin isoilla pankeilla. Esimerkki sääntelystä on uudelleenrahoitus. Toimialueen vakuuksien arviointiin on käytettävä ulkopuolista arvioijaa, mikä hieman hidastaa rahoitusprosessia.

Tunnuslukujen perusteella Harju-Autin "olo on kuin osuuspankin johtajalla". Ylitornion Osuuspankki on tehnyt vuosia hyvää tulosta. Viime vuonna  asiakasliiketoiminta kasvoi 12,4 prosenttia. Talletukset kasvoivat ja pankki sai uusia asiakkaita. Luottotappioita tuli, mutta viivan alle jäi 600 000 euron tulos. Asiakkaille maksettiin 288 000 tuhatta euroa OP-bonuksina ja tuotto-osuuksien korkoina 214 000 euroa.

–  Vuodesta 2020 on vaikea tehdä ennusteita, sillä Koronan lopullisista talousvaikutuksista ei taida kukaan koko kansantalouteenkaan tietää, Harju-Autti pohtii.

Osuuspankki on Ylitornion ainoa pankki, mutta kilpailu on Harju-Autin mukaan kovaa ja päivittäistä.

Pankissa on 6 654 henkilö- tai yritysasiakasta. Vajaat 4 000 on asiakasomistajia, joista 46 prosenttia on Ylitornion ulkopuolella asuvia etäasiakkaita. Kun otetaan huomioon Ylitornion asukasluku, noin 4 000 asukasta, asiakkaita jää muillekin.


Korona toi poikkeusolosuhteet pankkeihin.

Pankin ovet ovat kiinni, sisään pääsee soittamalla ovikelloa.  Asiakkaat saavat maskit ja käsidesiä. Kassapalvelua on kahtena päivänä viikossa. Paras tapa hoitaa asioitaan on varata aika henkilökohtaista palvelua varten.

– Ensimmäisestä aallosta selvittiin poikkeuksellisen hyvin. Talletukset ovat kasvaneet  ja yritykset pärjäsivät arvioitua paremmin, vaikka monet menettivät puolet liikevaihdostaan, kun ruotsalaiset asiakkaat jäivät pois. Ensimmäiset puolitoista kuukautta tehtiin maksusuunnitelmien muutoksia ja järjesteltiin luottoja. Se työ jatkuu, Harju-Autti kertoo.


Harju-Autti on pannut merkille, yrittäjien kesken on hyvä henki ja hyvä yhteistyö.

Vaikka pankin näkökulmasta tulevaisuus näyttää suhteellisen hyvältä, huoli on matkailuyrityksistä.

– Varovainen positiivisuus. Olemme vielä aktiivisesti yhteydessä yrityksiin. Riskienhallinnan ammattilaisina pyrimme siihen, että isoimmat tyrskyt on vältettävissä, Harju-Autti kuvailee.

Toimitusjohtaja on viihtynyt työssään. Työ on laaja-alaista. Johtaja vastaa koko pankista ja kilpailu tuo työhön haastetta. Hyvänä tukena on osaava henkilökunta ja vastuuntuntoinen hallitus.

Tästä on kyse

Laura Harju-Autti

Syntynyt Rovaniemellä 1981.

Kauppatieteen maisteri, Lapin Yliopisto.

Ollut töissä perheyrityksessä, Napapiirillä Iittalan myymälässä, Marttiinin perheyrityksessä ja Pohjolan Osuuspankin Rovaniemen konttorissa 2012–2019.

2019 helmikuusta lukien Ylitornion Osuuspankin toimitusjohtaja.

Harrastaa moottorikelkkailua.

Ylitornion Osuuspankki

6 554 asiakasta, joista 3 893 asiakasomistajaa.

Asiakaskunnassa 580 yritystä ja 5 974 henkilöä.

Asiakasliiketoiminnasta rahoitus 89,7 miljoonaa euroa ja talletukset 86,6 miljoonaa euroa.

Liikevoitto ennen veroja 759 000 euroa.

Tuloksesta omistaja-asiakkaille 502 000 euroa OP-bonuksina ja tuotto-osuuksien korkoina.

Tase 112, 4 miljoonaa euroa.

Vakavaraisuus 60,34%

Pankissa johtajan lisäksi viisi toimihenkilöä.

"Asiakkaat kertovat paikalliskonttorin henkilökunnalle paljon asioitaan. Toimitusjohtajalle kerrotaan vielä piirun verran enemmän."

toimitusjohtaja, Ylitornion Osuuspankki