Mr. Lor­dis­ta elä­mä­ker­ta ke­vääl­lä 2022: "Annan palaa ja puhun suo­raan"

Mr. Lordi yhtyeineen soitti keikan Rovaniemellä viime toukokuussa. Keikka striimattiin nettiin.
Mr. Lordi yhtyeineen soitti keikan Rovaniemellä viime toukokuussa. Keikka striimattiin nettiin.
Kuva: Anssi Jokiranta

Keväällä 2022 tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Mr. Lordi perusti nimeänsä kantavan hard rock -yhtyeen Rovaniemellä. Juhlavuonna julkaistaan tietokirja, joka valottaa Mr. Lordin eli Tomi Putaansuun elämäntarinaa sekä hänen yhtyeensä kiertue-elämää.

Lordi-yhtye tuli suuren yleisön tietoisuuteen toukokuussa 2006 voittaessaan Euroviisut ennätyspistein. Lordin historiasta Euroviisut ovat kuitenkin vain pieni osa.

Juhlavuosi 2022 on Mr. Lordin mukaan hyvä hetki laittaa yhtyeen tähänastinen historia kansien väliin, kertoo kustannusyhtiö Tammi tiedotteessaan. Silloin tulee kuluneeksi pyöreitä vuosia paitsi yhtyeen perustamisesta, myös ensimmäisen albumin julkaisemisesta. Get Heavy -albumi ilmestyi vuonna 2002.

Paljon sellaista, mistä ei ole aiemmin puhuttu

Tietokirja nimeltä Lordiary kertoo myös Mr. Lordin henkilökohtaisesta elämästä. Kirjan kirjoittaa toimittaja-tietokirjailija Maria Jyrkäs.

– Tarinaani sisältyy todella paljon sellaista, mistä en ole koskaan puhunut julkisesti. Lordiaryssa annan palaa ja puhun suoraan siitä, miten näen ja koen asiat, ihmiset ja erinäiset hienot ja toisaalta myös todella paskamaiset sattumukset vuosien varrelta, Mr. Lordi sanoo tiedotteessa.

Rovaniemeläinen Mr. Lordi on Lordin perustaja, keulahahmo, yhtyeen musiikin säveltäjä sekä visuaalisen ilmeen luoja. Lordin levyt ovat myyneet moninkertaista platinaa, ja yhtye on palkittu muun muassa lukuisin Emma-palkinnoin.

Lordin viimeisin studioalbumi Killection ilmestyi tammikuussa 2020.

Maria Jyrkäs on siuntiolais-rovaniemeläinen kirjailija ja toimittaja. Hän on työskennellyt 20 vuotta Yleisradiossa ja toimii nykyisin media-alan yrittäjänä. Hänen esikoisteoksensa Muutoksen matkaopas ilmestyi syyskuussa 2020.