Rakentaminen: Bud­jet­ti paukkui rajusti yli: Lapin kes­kus­sai­raa­lan laa­jen­nus maksaa jopa 40 mil­joo­naa euroa ar­vioi­tua enemmän

Uutisanalyysi: Su­per­tap­pa­jia vai nälkään kuol­lei­ta poroja?

Kolumni: Kuka ha­luaa­kaan sopia työ­eh­dois­ta ja pal­kois­ta pai­kal­li­ses­ti ja kuka taas ei?

Mainos: Yhtä tuore kuin jär­ves­tä nos­tet­tu rautu. Tilaa Lapin Kansa 1kk 1 €. Klikkaa ti­laus­si­vuil­le.

Mo­to­ris­tit ovat taas liik­keel­lä Me­ri-La­pis­sa – 70 vuotta täyt­tä­vä Tornion moot­to­ri­ker­ho on jär­jes­tä­nyt vap­pu­pa­raa­te­ja 1970-lu­vul­ta alkaen.

Tornion moottorikerho järjestää perinteisen vappuparaatin kahden koronakevään paussin jälkeen. Pentti Vuosaari, Arto Kannisto, Markku Kymäläinen, Jani Ryynänen ja taustalla Raimo Alalahti ovat ottaneet moottoripyörät talviteloilta käyttöön.
Tornion moottorikerho järjestää perinteisen vappuparaatin kahden koronakevään paussin jälkeen. Pentti Vuosaari, Arto Kannisto, Markku Kymäläinen, Jani Ryynänen ja taustalla Raimo Alalahti ovat ottaneet moottoripyörät talviteloilta käyttöön.
Kuva: Tuulikki Kourilehto

Tornion moottorikerho järjestää kahden koronakevään mittaisen tauon jälkeen perinteisen motoristien vappuparaatin Torniossa. Moottorikerho palaa arkeen juhlavuonna, sillä tämä vuonna Tornion moottorikerho täyttää 70 vuotta.

Vappuparaati on traditio, jota odottavat motoristit ja paraatia vappuna katsomaan kerääntyvä yleisö.

– Helmikuusta asti on odotettu tätä, että nyt lähdetään, Maarika Autio kiteyttää motoristien tunnelmat.

Vappuparaatilla on myös tärkeä viesti.

– Vappuparaati on näyttäytyminen, jolla motoristit muistuttavat kaikille tiellä liikkujille, että motoristit ovat tulleet muun liikenteen joukkoon ja moottoripyörät pitää muistaa ottaa huomioon, Tornion moottorikerhon varapuheenjohtaja Pentti Vuosaari sanoo.

1970-luvulta alkuun

Vappuparaati on järjestetty 1970-luvulta lähtien. Välillä mukana ovat olleet myös Kemin motoristit ja järjestelyistä on vastattu vuorotellen. Tornion moottorikerho on palannut entiseen systeemiin ja järjestää paraatin omin voimin.

Vappuparaatissa on vuosien mittaan ollut satoja osanottajia ja viimeksi noin 130 moottoripyöräilijää.

Tornion moottorikerho on vappuparaatin järjestäjä, mutta jonon jatkoksi liittyy motoristeja lähialueelta, sekä Rovaniemeä ja Kalixia myöten, mikä järjestäjien mukaan on mukava asia. Jonon jatkona ookailevat harrasteautoilijat vanhoilla ajoneuvoillaan.

Tornion moottorikerhon lippu on korkealla, kun letka lähtee vapunpäivänä liikkeelle. 1952 perustetun moottorikerhon paraatia vetää puheenjohtaja Veli-Pekka Ponkala.

Tornion moottorikerhon Marja-Leena Vuosaari, Maarika Autio ja Taina Mikkola ovat aktiivisia motoristeja ja moottorikerhon toimijoita.
Tornion moottorikerhon Marja-Leena Vuosaari, Maarika Autio ja Taina Mikkola ovat aktiivisia motoristeja ja moottorikerhon toimijoita.
Kuva: Tuulikki Kourilehto

Vuoden kohokohta

Vappuparaati on vuoden kohokohta. Keskiviikkoisin jäsenistö kokoontuu reilut kymmenen vuotta sitten hankituissa kerhotiloissa Kallioputaalla. Silloin sauna lämpiää, grillikotaan laitetaan tulet ja juttu luistaa porukalla kahvistellen.

– Moottoripyörillä osallistutaan kokoontumisiin ja käydään kukin omilla retkillään yleensä Lapissa ja Norjassa, jossa on hyvät tiet ajella, Vuosaari kertoo.

– Kerran kesässä on päästävä Norjaan, Autio sanoo.

– Muistakaa meän aktiiviset naiset, niitä ilman ei tulis mitään, käy yksi motoristeista huikkaamassa.

Marja-Leena Vuosaari, Maarika Autio ja Taina Mikkola kuuluvat siihen porukkaan, joka järjestää tapahtumia, pitää kanttiinia ja emännöi keskiviikkomiittejä.

Aina tien päällä

Marja-Leena Vuosaari matkaa moottoripyörällä miehensä kyydissä. Autio ja Mikkola liikkuvat omilla pyörillään. Autio on ollut motoristi teini-iästä lähtien. Mikkola on ilmeisesti aina tien päällä, sillä hän ajaa 15 000–25 000 kilometriä kesässä.

– Kuulun myös harrikkaporukkaan ja osallistun merkkikohtaisiin tapahtumiin pitkin Suomea, Ruotsia ja Norjaa. Seuraava iso tapahtuma on Öölannin saarella Ruotsissa, Harley Davidsonilla ajava Mikkola sanoo.

Motoristien kesken tuntuu olevan vahvat ystävyyssuhteet, meininki on rentoa ja puhetta piisaa kaikkien kesken. Hommasta huokuu yhteispeli ja yhteisöllisyys. Yksinäisen matkaajan mainetta kantavasta motoristista ei ole tietoakaan.

– Tämä on kuin toinen perhe, Marja-Leena Vuosaari sanoo.

– Kun motoristi kohtaa toisen vaikka huoltoaseman pihalla, jutellaan kuin vanhat tutut, Pentti Vuosaari kuvailee.

Vuosaari sanoo, että motoristit ovat ukkoutuvaa porukkaa. Pyörät ovat kalliita ja nuoriso ostaa mieluummin auton.

Tornion moottorikerhossa on 120 jäsentä. Kerhotoiminnan talous pysyy kunnossa tapahtumien, näyttelyiden, kanttiinin ja jäsenmaksujen tuloilla.

Vappu

Motoristienvappuparaati

Tornion moottorikerho järjestää vappuparaatin Torniossa 1.5. kello 12.00.

Kokoontuminen Green Linelle

Moottoripyörät lähtevät Green Lineltä kello 12.00.

Reitti

Green Line –  Länsiranta – Torikatu – Jääkärinkatu – Hallituskatu – Satamakatu – Torikatu – Laivurinkatu – Hallituskatu – Jääkärinkatu – Torikatu – Länsiranta – E75 –Torppi.

Vappuparaatin jälkeen moottoripyörä- ja harrasteajoneuvokokoontuminen Tatun Tarvikkeen pihalla ja lähiympäristössä. Paikalla on kanttiinin palvelut.

Kemi

Kemissä taas järjestetään jo perinteeksi muodostunut motoristikirkko kello 13 alkaen vanhalla kauppatorilla. Kirkonmenojen jälkeen kulkue lähtee liikenteeseen reitille Torikatu – Kauppakatu – Rantabulevardi – Meripuistokatu – Urheilukatu – Kaivokatu – Valtakatu – Kauppakatu.