Kysely: Suo­ma­lai­set huo­mioi­si­vat Poh­jois-Suo­men muut­tu­neen aseman hal­li­tus­oh­jel­mas­sa

Pääkirjoitus: Vien­ti­alo­jen sopu on hyvä komp­ro­mis­si – lak­ko­ke­vät voidaan vielä välttää

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

MM-ral­lit ilman yleisöä – Ki­sa­vii­kon­lop­pu tuo Ro­va­nie­mel­le tu­han­sia ma­joit­tu­jia, lii­ken­ne ruuh­kau­tu­nee Ou­nas­vaa­ral­la

Ralliviikonloppu tuo tuhansia majoittujia kaupunkiin ja huiman näkyvyyden. Koronaturvallisuus ja tiivis aikataulutuovat lisähaasteensa järjestelyihin.

Tämä jää kaupunkilaisilta kokematta. Yleisö seurasi Kalle Rovanperän ja kartturi Jonne Halttusen lähtöä Lordinaukiolta viime vuoden Arctic Rallyssa.
Tämä jää kaupunkilaisilta kokematta. Yleisö seurasi Kalle Rovanperän ja kartturi Jonne Halttusen lähtöä Lordinaukiolta viime vuoden Arctic Rallyssa.
Kuva: Jouni Porsanger

Rovaniemellä tulevalla viikolla kisattavan Arctic Rally Finlandin valmistelut etenevät. Jopa sadalle miljoonalle katsojalle välitettävän MM-rallin kisakeskus rakentuu Ounasvaaralle Santasportin tiloihin ja Lappi-areenan pysäköintialueelle.

Viikon alussa sinne pystytettiin jo Huyndai-tallin telttaa 16 espanjalaisen voimin.

– He saapuvat aina ensimmäisenä paikalle, sillä kyseinen teltta on vähän tavallista monimutkaisempi, kertoo kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen AKK Sports oy:stä.

Tarkiaisen arvion mukaan ralliorganisaatio, mukaan lukien kilpailijat tiimeineen, tuo Rovaniemelle yhteensä 1 200–1 500 henkilöä. Itse kisaan osallistuu 56 kuskia karttureineen 24 eri maasta.

Koronatilaneen vuoksi kisa järjestetään täysin ilman yleisöä. Median edustajia saapuu sen sijaan kisakaupunkiin runsaasti niin Suomesta kuin ulkomailta.

– Tarkkoja määriä on mahdoton sanoa, sillä työmaa on tällä hetkellä kuumimmillaan, sanoo toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen Visit Rovaniemestä.

"Kauaskantoinen investointi"

Päätös rallin järjestämisestä tehtiin vain kaksi kuukautta ennen järjestämistä, mikä on tuonut haasteita järjestämiseen.

– Tässä ajassa on nyt tehty yleensä koko vuodelle jakaantuva valmistelutyö, Jyväskylän MM-ralleja aiempina vuosina järjestänyt Kai Tarkiainen vertaa.

Hänen mukaansa järjestämisen mahdollisti viime kädessä paikallinen, Arctic Lapland Rallyn vuosien saatossa tuoma vahva ralliosaaminen – sekä Rovaniemen kaupungin ja sponsoreiden taloudellinen tuki.

Rovaniemen kaupunki solmi 300 000 euron arvoisen yhteistyösopimuksen, joka takaa sille näkyvyyden muun muassa jokaisen live-tv-lähetyksen alussa.

Suomen Lapissa ensi kertaa ajettavilla, arktisilla rallin MM-kisoilla on valtava näkyvyysarvo, Sanna Kärkkäinen arvioi. Yleensä tähän aikaan Ruotsissa järjestetyt MM-kisat ovat viime vuosina kärsineet leudosta säästä.  Nyt ne peruttiin koronaepidemian vuoksi.

– Talvinen Rovaniemi tarjoaa kisoille upean, äärimmäisen kuvauksellisen näyttämön, jonka eksoottisuus varmastikin lisää vain yleisön kiinnostusta, Kärkkäinen tunnelmoi.

"Talvinen Rovaniemi tarjoaa kisoille upean, äärimmäisen kuvauksellisen näyttämön, jonka eksoottisuus varmastikin lisää vain yleisön kiinnostusta."
Sanna Kärkkäinen
Toimitusjohtaja, Visit Rovaniemi

Kisalähetysten lisäksi merkittävää näkyvyyttä on tiedossa sosiaalisessa mediassa, jossa jo ralliin osallistuvilla, maailman huippua edustavilla kuljettajilla on merkittäviä seuraajamääriä.

– Tämä on kauaskantoinen investointi, joka valmistaa meitä matkailun liikkeellelähtöön, joka on edessä ennemmin tai myöhemmin.

Vaikka historiallinen MM-kisa ajetaan nyt yleisöttä, tuo tapahtuma kaivattua eloa paikallisiin majoitusliikkeisiin.

– Nämä ovat pitkiä viipymiä, osa viikon osa kaksikin, Sanna Kärkkäinen sanoo.

Kuplamalli haltuun

Koronaturvallisuuden vuoksi kisa järjestetään niin sanotulla kohorttimallilla, jossa eri maista tulevat tiimit pidetään koko kisan ajan omissa kuplissaan. Esimerkiksi hotelleissa kerroksia tai huoneistoja palveluineen voidaan eristää toisistaan, jotta kuplat pysyvät erillään.

Majoittumisia onkin jaettu useaan eri paikkaan keskustasta Napapiirille.

– Vapaata liikkumista kaupungille, muihin hotelleihin tai ravintoloihin ei kuplassa voi tehdä, ellei sitten esimerkiksi ravintolaa ole varattu kokonaan kyseiselle seurueelle, Kärkkäinen avaa.

Paikallisille järjestäjille kohorttimallissa on uuden opettelemista, mutta ralliorganisaatiolle toimintamalli on tuttu jo useammista MM-kisoista.

Rovaniemeläiset saavat tyytyä kisojen seuraamisessa kotisohvaan. Ralleja voi seurata Ylen tv- ja radiolähetysten kautta sekä muun muassa wrc.com-sivustolta, jossa on nähtävillä kaikki erikoiskokeet suorina lähetyksinä.

MM-ralli ruuhkauttaa Santasportin ympäristöä
Veera Vasara
Hyundain tiimin huoltoteltan rakentaminen käynnistyi ensimmäisenä. Kuva on otettu maanantaina 15.2. Lappi-areenan pysäköintilalueelta.
Hyundain tiimin huoltoteltan rakentaminen käynnistyi ensimmäisenä. Kuva on otettu maanantaina 15.2. Lappi-areenan pysäköintilalueelta.
Kuva: Pekka Aho

Lähestyvä Arctic Rally Finland voi paikoin ruuhkauttaa liikennettä, Rovaniemen kaupunki tiedottaa.

Etenkin Santasportin alueella tulee varautua erilaisiin liikennejärjestelyihin ja uusiin kulkureitteihin. Joukkoliikenteeseen tapahtuma ei aiheuta poikkeuksia.

Santasportin alueelle tulee kisaviikonlopun ajaksi 30 kilometrin nopeusrajoitus sekä liikenteenohjausta Hiihtomajantien ja jäähallin ympäristössä.

MM-ralliin osallistuvien tallien huoltoparkit rakennetaan Lappi-areenan yläpuolella sijaitsevalle parkkipaikalle, kun taas tapahtuman johto- ja mediakeskus sekä osa majoituksista sijoittuvat Santasportin tiloihin. Rovaniemen kaupungin hallinnoima Ounashalli menee tv-tuotannon käyttöön, ja muita toimintoja on suunniteltu vietävän Lappi-areenalle.

Suurin vaikutus kylpylän, jäähallin sekä urheiluhallin asiakkaille on parkkipaikkojen rajallisuus sekä erilaiset kulkureitit, joista kaupunki tiedottaa myöhemmin.

Erikoiskokeille johtavat tiet suljetaan

Vaikka varsinaiset kisareitit kulkevat syrjäisillä teillä, kaikki erikoiskokeille johtavat tiet suljetaan eikä yleisöä päästetä alueelle.

Rallin testierikoiskoe ajetaan perjantaina Rovaniemen Vennivaarassa. Sieltä autokunnat siirtyvät Kemijärvelle, jossa on vuorossa kahteen kertaan ajettava Sarriojärven erikoiskoe.

Lauantaina on kuusi erikoiskoetta: Mustalampi, Kaihuavaara ja Siikakämä. Nämä ajetaan kahdesti. Kolmantena kisapäivänä eli sunnuntaina on vuorossa kaksi erikoiskoetta, molemmat Rovaniemen Aittajärvellä.

Tapahtuma

Arctic Rally Finland

MM-sarjan kauden 2021 toinen osakilpailu 26.–28.2. Rovaniemellä.

Erikoiskokeita ajetaan Vennivaarassa, Mustalammella, Kaihuavaarassa, Siikämässä, Aittajärvellä ja Kemijärven Sarriojärvellä.

Kilpailuun on ilmoittautunut 56 kuski–kartturi-paria 24 eri maasta.

Mukana 21 suomalaista kuljettajaa.

Ykkösniminä rallin hallitseva maailmanmestari sekä MM-pistejohdossa oleva Sébastien Ogier ja kartanlukija Julien Ingrassia.

Kisan arvioidaan saavan kymmeniä miljoonia, jopa sata miljoonaa katsojaa eri kanavissa.

Valvontaa tehostetaan
Veera Vasara

Paras paikka seurata rallia, on kotona, MM-rallin järjestäjät ja viranomaiset muistuttavat.

Myös valvontaa tehostetaan. Poliisin ja Metsähallituksen erävalvojien kelkkapartiot valvovat kisaviikonloppuna myös maastossa, jotta erikoiskokeiden varsille ei ajeltaisi luvattomasti moottorikelkoilla.

Poliisi muistuttaa, että pysäköinti taajaman ulkopuolella ajoradalle on kiellettyä ja moottorikelkalla maastossa liikkuminen vaatii maanomistajan luvan.

Lapin poliisilaitoksen partiot valvovat ralliviikolla tehostetusti myös maantieliikennettä. Pääteiden liikennettä lisäävät ralliautojen lisäksi Etelä-Suomen hiihtolomalaiset.

Poliisi toivookin kaikilta tienkäyttäjiltä maltillista ja ennakoivaa asennetta liikenteeseen ralliviikonloppuna.