Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 5. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: Sinikka Kont­ti­nen on yl­peäs­ti ny­ky­ajan rohkea maa­ti­lan emäntä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Mitäs me luon­non­suo­je­li­jat

On ilmeistä, ettei viisas ihminen pysty hyväksyttävällä tavalla rajaamaan väestönkasvua. Yhtä ilmeistä on maapallon sietokyvyn ylittyminen. Pandemiat leviävät lentokoneen nopeudella ympäri maapallon ja ilmastonmuutos alkaa ruokkia itseään lisääntyvillä metsäpaloilla, joiden hiilidioksidipäästöt ovat jo lähes kolmannes ilmakehään joutuvasta kokonaispäästöstä. Tämä on merkki siitä, että luontoäiti puuttuu radikaalilla tavallaan peliin.

Suomessa suuren maailman murheista ei juuri piitata, koska meillä pienenä kansana ei ole juuri mahdollisuuksia vaikuttaa isoisten tekemisiin. Sitä vastoin meillä on ryhdytty pontevasti vastustamaan perinteisiä puulämmitteisiä saunojamme ja loputtoman turpeen polttoa.  Nehän tuottavat kuulemma tuhoisia ”hiukkasia” ilmakehään.

Huomiota vaille näyttävät jääneet maailmalla riehuvat metsäpalot, jotka tuottavat jo kolmanneksen ilmakehän hiilidioksidista – puhumattakaan tuhansista tehtaanpiipuista tupruttavista saasteista ja muiden fossiilisten polttoaineiden valtavasta käytöstä niin liikenteessä kuin rakentamisessakin.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.