Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Missä ti­lan­tees­sa Natosta ero­taan?

Hemmo Koskiniemi esitti mielenkiintoisen väitteen, jonka mukaan Suomi voi 13. artiklan perusteella erota sotilasliitto Natosta (LK 16.11.).

Tiedossa on, että Venäjä pyrkii etupiiriajattelullaan laajentamaan valtaansa eli se puuttuu muiden valtioiden suvereeniteettiin. Venäjän entinen presidentti Dimitri Medjedev on sanonut, ettei Ukraina ole valtio. Mitä hän sanoisi Suomen kohdalla? Sitä voi spekuloida.

Suomi liittyi Natoon sillä perusteella, että EU ei takaa meille sotilaallista turvaa. EU pyrkii taloudellisen integraation kautta takaamaan meille rauhan, mutta sotilaallinen kyvykkyys siltä puuttuu täysin. Naton kautta pystymme ajattelemaan puolustustamme uusiksi.

Rauhan politiikka on määritelty Venäjän kautta uudestaan. Suomen ratkaisua Natoon liittymisestä ei ole tehty ketään vastaan. Miksi Suomen pitäisi erota Natosta? Mikä olisi linja, jota Suomen pitäisi noudattaa uudessa tilassa, jonka Venäjä on itse määritellyt?