Mirva ja Marko Salmela tulivat hätiin, kun aust­ra­lian­pai­men­koi­ra Glitt­ran kas­vat­ta­ja oli Suo­mes­ta ja ostaja Ruot­sis­ta

Mirva ja Marko Salmela toivat Glittran rajan yli uudelle omistajalle Monica Henrikssonille. Kasvattaja Hansu Laitala jättää Glittralle hyvästit Greenlinen pihamaalla.
Mirva ja Marko Salmela toivat Glittran rajan yli uudelle omistajalle Monica Henrikssonille.
Mirva ja Marko Salmela toivat Glittran rajan yli uudelle omistajalle Monica Henrikssonille.

15-viikkoinen australianpaimenkoiralla Glittralla oli takanaan noin neljäsataa kilometriä pitkä matka, kun hän tuli Kannuksessa Shepmate's kenneliä pitävän Hansu Laitalan kyydissä Tornioon saakka. Laitala teki U-käännöksen Green Linen pihamaalla, mutta Glittralla matka oli vasta alussa.

Ennen Göteborgiin suuntautuvaa junamatkaa oli edessä rajamuodollisuudet. Tässä vaiheessa kuvaan astuivat Mirva ja Marko Salmela.  He ojensivat auttavan kätensä sekä myyjälle että ostajalle.

– Meillä on pieneläintuhkaamo Björkforsissa ja yrityksen eläinasioissa kuljemme jatkuvasti rajan yli. Monica Henrikssonilla on iso kennel Göteborgissa ja hän pyysi apuvoimia sosiaalisen median kautta. Satuin näkemään pyynnön ja eläinten auttaminen on meidän juttu. Sovimme aikataulut ja kuljetukset ja Glittra pääsi uuteen kotiin. Palkkioksi saimme runsaasti iloista mieltä, Mirva Salmela kertoi.

Ei ongelmia

Glittra siirtyi Suomen puolella Laitalan auton kyydistä Salmeloiden auton kyytiin. Rajan ylitys sujui ongelmitta. Glittraa vastassa oli tullissa normaalia useampi virkailija, sillä heillä oli jo aiemmin tieto Glittran muuttamisesta Göteborgiin.

– Näytimme tullauspaperit, ajokortin, korona- ja virkatodistuksen. Yrityksen rekisteröintitodistus piti olla myös mukana ja koiran paperit. Glittralle oli jo aiemmin tehty ylituontipaperit netissä. Homma sujui ilman ongelmia. Monica oli onnellinen ja kiitollinen, kun hän sai Glittran syliinsä, Mirva Salmela kertoi.

Hansu Laitila pähkäili Kannuksessa, mikä olisi helpoin keino saada Glittra uudelle omistajalle.

– Paperisota olisi onnistunut kuten myös koronatesti ja olisin pystynyt itsekin viemään pennun rajan yli Monicalle. Siitä olisi vain seurannut kahden viikon karanteeni ja se olisi töiden kannalta ollut vaikeaa, Hansu Laitala  kertoi.

Yksi vaihtoehto olisi ollut koiran lennättäminen Göteborgiin.

– Lentomatka ei tee välttämättä hyvää pennun kehitykselle. Mahdollisesta säikähdyksestä voi tulla pitkän ajan seuraukset. Harkitsimme myös laivamatkaa, mutta siitäkin olisi ollut seurauksena karenssi.

Kasvattaja ei ainakaan myöntänyt kokeneensa haikeaa oloa, kun Mirva ja Marko Salmela siirsivät Glittran omaan autoonsa.

– Pennuillemme valitaan uudet kodit tarkkaan ja se saa varmasti hyvän paikan. Muut pennut luovutimme jo kahdeksan viikon iässä, mutta Glittran piti täyttää ennen Ruotsiin luovutusta viisitoista viikkoa. Viisivuotiaalle pojallemme pennun luovutus oli kova paikka, koska koira oli ehtinyt touhuta meidän perheen kanssa jo pitkään, Laitala sanoi.

Glittran siirto-operaatio on saanut julkisuutta useissa medioissa. Auttavia käsiä tarvitaan koronarajoitusten jatkuessa tulevaisuudessakin.

– Minulle tuli Glittran jälkeen heti kaksi yhteydenottopyyntöä, Mirva Salmela kertoi.

Tuhkaaminen on kunniakas päätös hyvälle ystävälle
Jouni Valikainen

Yrittäjät elävät "laihoja vuosia" molemmin puolin rajaa. Tämän ovat saaneet huomata myös Tornionjokilaakson Björkforsissa Sangisjoen rannalla Salmela Gården -pieneläintuhkaamoa ja eläinten muistolehtoa pitävät Mirva ja Marko Salmela. Ennen koronarajoituksia asiakkaita tuli yhtä lailla Suomesta ja Ruotsista.

– Suomesta tulijat tarvitsevat nykyisin useita todistuksia tullessaan rajan yli eivätkä kaikki asiakkaat halua alkaa siihen touhuun. Asiakasmäärä on meillä vähentynyt. Itsellämme on luvat hakea ja kuljettaa menehtyneet lemmikit rajan yli ja tuhkata ne täällä kotipiirissä, Torniosta neljänkymmenen kilometrin päähän rajalta Björkforsiiin vaimonsa Mirvan kanssa 2017 muuttanut Marko Salmela kertoi.

Omien lemmikkien tuhkaus on yleistynyt niin Suomessa kuin Ruotsissa.

– Lemmikin menettäminen voi tulla yllättävästi. Tuhkaaminen on siisti ja kunniakas päätös hyvälle kaverille, yrittäjät sanovat.

Asiakas voi valita lemmikilleen yksilötuhkauksen tai yhteistuhkauksen.

– Yksilötuhkauksessa asiakas tuo tai me haemme lemmikin tuhkaamoon ja asiakas saa tuhkat takaisin pahvirasiassa tai pienessä uurnassa. Yhteistuhkauksessa tuhkat jää tänne ja me levitämme ne muistolehtoon. Lehtoon voi teetättää muistolaatan, siellä voi vierailla milloin haluaa sekä halutessaan tuoda sinne lemmikille rakkaita esineitä, Marko Salmela kertoo.

Pariskunta toivoo lemmikinomistajia rohkeasti ottamaan yhteyttä tuhkauksen liittyvissä asioissa.

– Me voimme hoitaa kaikki rajan ylitykseen liittyvät muodollisuudet ja antaa neuvoja miten toimia kun rakas lemmikki on menehtynyt.

Pohjois-Ruotsin toinen pieneläintuhkaamo sijaitsee Piitimessä. Suomen puolella lähimmät tuhkaamot sijaitsevat Rovaniemellä ja Oulussa.