"Minun tar­vit­see vain olla oma itseni" – ro­va­nie­me­läi­ses­tä Malla Yli­jur­vas­ta tuli kaup­pa­ket­jun mai­nos­kas­vo

Malla Ylijurva on tuttu kasvo televisiomainoksista. Hänen työhönsä Supparin Mallana kuuluu muun muassa tuoda esille pien- ja lähituottajia.
Malla Ylijurva on tuttu kasvo televisiomainoksista. Hänen työhönsä Supparin Mallana kuuluu muun muassa tuoda esille pien- ja lähituottajia.
Kuva: Hanna Tyrväinen/Hasan&partners

K-Supermarkettien valtakunnallisiin mainoksiin ilmaantui viime syksynä iloinen nuori nainen, joka puhuu rovaniemeläisittäin mietä ja sietä. Hän on teatterinkin lavoilta tuttu Malla Ylijurva, josta tuli ”Supparin Malla” lähes sattumalta.

– Minulla on kummallinen taipumus päätyä erilaisiin tilanteisiin, ja tässä tapauksessa se oli siunaukseksi. Sain työn, joka on kuin minulle tehty. Minun tarvitsee vain olla oma itseni ja hyödyntää osaamistani, Malla Ylijurva sanoo.

Ylijurva kertoilee kuulumisiaan puhelimitse, ja haastatteluhetkellä hän on kulttuuritalo Wiljamissa. Siellä hän on viettämässä ”kolmen viikon läksiäisiä” Lapin ylioppilasteatterin väen kanssa.

– Olemme tekemässä pientä musikaalia, josta tulee minun hyvästini ja kiitokseni Rovaniemelle. Ensi-ilta on tammikuun lopussa, ja helmikuussa muutan Helsinkiin.

Ylijurva sanoo jo pitkän aikaa odottaneensa jonkinlaista merkkiä, että uskaltaa jättää tutun ja turvallisen kotikaupungin.

– Minun on tehnyt mieli päästä kokeilemaan siipiäni eteläisemmässä Suomessa. Nyt siihen tuli tilaisuus.

Näytellyt jo vuosia

Malla Ylijurva on vasta 22-vuotias, mutta rovaniemeläisissä teattereissa hän on ehtinyt esiintyä lähes kymmenen vuoden ajan. Ensiesiintyminen isomman yleisön edessä tapahtui kesällä 2012 Konttisen kesäteatterissa. Uran tähänastisia huippukohtia on ollut Irinan rooli Rovaniemen teatterin Kolmessa sisaressa vuonna 2016.

Teatterin ohella Ylijurva on tehnyt musiikkia ja Youtube-videoita sekä opiskellut ensin viittomakielen ohjaajaksi ja sitten tanssijaksi. Kaiken aikaa hän on yrittänyt päästä näyttelemään myös filmille. Viime kesänä Ylijurva oli jo kahden finalistin joukossa tavoittelemassa kokoillan elokuvan pääosaa, mutta lopulta rooliin valittiin se toinen.

– Kun sain tästä tiedon, valvoin yön. Facebookissa huomasin, että eräs kaveri oli tägännyt minut hiukan kummalliseen julkaisuun. Siinä haettiin henkilöä työhön, jossa piti osata melkein kaikkea mahdollista.

Malla Ylijurva on ollut mukana teatteritouhuissa pienestä pitäen. Vuonna 1998 otetussa kuvassa häntä pitää sylissä nukketeatteri Kaarnikan Pirkko Sairanen. Vasemmalla on Mallan äiti Ulla Ylijurva. Kuvassa ovat mukana myös Reino Sairanen ja Ulla Jokela. 15-vuotiaat Tuomas Toivainen, Malla Ylijurva (alla) ja Iina Mönkkönen ottivat vuonna 2013 osaa Maailman suurimpaan Kekkosten kokoontumiseen. Vuonna 2014 Malla Ylijurva teki musiikkia taiteilijanimellä Malla Collin. Hän oli silloin 16-vuotias. Vuonna 2016 Malla Ylijurva nähtiin Rovaniemen teatterin tulkinnassa näytelmäklassikosta Kolme sisarta. Sisarten rooleissa olivat lisäksi Eeva Hautala ja Helka Periaho.
Malla Ylijurva on ollut mukana teatteritouhuissa pienestä pitäen. Vuonna 1998 otetussa kuvassa häntä pitää sylissä nukketeatteri Kaarnikan Pirkko Sairanen. Vasemmalla on Mallan äiti Ulla Ylijurva. Kuvassa ovat mukana myös Reino Sairanen ja Ulla Jokela.
Malla Ylijurva on ollut mukana teatteritouhuissa pienestä pitäen. Vuonna 1998 otetussa kuvassa häntä pitää sylissä nukketeatteri Kaarnikan Pirkko Sairanen. Vasemmalla on Mallan äiti Ulla Ylijurva. Kuvassa ovat mukana myös Reino Sairanen ja Ulla Jokela.
Kuva: Heikki Rissanen

Koekuvauskin etänä

Työtä piti hakea esittelyvideolla, ja aikansa kuluksi Ylijurva päätti tehdä sellaisen. Hän otti esiin kitaran ja improlauloi videolle biisin, jossa kertoi itsestään. Seuraavana päivänä Ylijurvalta pyydettiin videolle myös puhetta.

Sitten Ylijurva kutsuttiinkin jo koekuvaukseen. Hän ei kuitenkaan päässyt lähtemään Helsinkiin, ja sen vuoksi koekuvaus järjestettiin etänä.

– Vasta koekuvauksessa minulle selvisi, millaiseen työhön olin hakemassa. Silloin minulle tuli vahva fiilis, että tämän työn haluan.

Muutaman päivän kuluttua Ylijurvan toive toteutui. Hänelle soitettiin ja kerrottiin, että hänet on valittu tehtävään.

– Innostui niin, että hyppäsin ilmaan ja rikoin samalla kattolampun, joka levisi lattialle tuhansiksi sirpaleiksi, Ylijurva muistelee nauraen.

Ei tungettu muottiin

Supparin Malla esiintyy K-Supermarketin mainoksissa, mutta ne ovat vain osa työnkuvaa, jonka sisältöön Ylijurva voi itsekin vaikuttaa. Tavoitteena on tuoda esiin muun muassa pien- ja lähituottajia ja heidän tuotteitaan.

Mainoksissa Ylijurva saa esiintyä omana itsenään – Mallana, jolla on tatuointeja ja nenäkoru ja joka puhuu Rovaniemen murretta.

– Olen tosi iloinen siitä, että minut hyväksyttiin tällaisena eikä minua tungettu mihinkään muottiin. Tekstitkin saan sovittaa omaan suuhuni sopiviksi.

Helsingissä Ylijurva aikoo jatkaa myös teatterin tekemistä. Näytteleminen ei kuitenkaan ole hänen ainoa haaveensa.

– Minulla on mielessä ainakin viisi tai kuusi ammattia, jotka haluaisin opiskella. Ja lisäksi on niin paljon kaikkea muuta, jota haluaisin tehdä ja kokeilla. Minusta tuntuu, että maailma on nyt auki minulle.

Haltija-keiju-merenneito-maailman-vahvin-TYTTÖ – Malla Ylijurvan elämä sellaisena kuin se kannattaa kertoa, ensi-ilta su 31.1. klo 19 Lapin ylioppilasteatterissa. Seuraavat esitykset ti 2.2., ke  3.2., to 4.2., pe 5.2  ja la 6.2.  klo 19. Liput 12/6 e. Varaukset lyt.liput@gmail.com.
Kuka?

Malla Ylijurva

22-vuotias rovaniemeläinen, joka on harrastanut teatteria ja musiikkia pienestä pitäen.

Opiskellut viittomakielen ohjaajaksi Rovalan kansanopistossa ja tanssijaksi Lapin urheiluopistossa.

Näytellyt muun muassa Konttisen kesäteatterissa, Lapin ylioppilasteatterissa ja Rovaniemen teatterissa.

Ääninäytellyt suosituissa Hullu - hullumpi - yläaste -animaatioissa.

Työskennellyt viime kesästä lähtien K-supermarket-ketjun markkinointitehtävissä.

Muuttaa helmikuussa Rovaniemeltä Helsinkiin.