Työtaistelut: SAK ja jä­sen­lii­tot aloit­ta­vat po­liit­ti­set työ­tais­te­lu­toi­met ensi vii­kol­la – EK:n Hä­kä­mies toi­min­ta­päi­vis­tä: Ää­rim­mäi­sen huo­les­tut­ta­vaa

pääkirjoitus: Orpon hal­li­tuk­sen en­sim­mäi­nen bud­jet­ti jatkaa valtion vel­kaan­tu­mis­ta en­ti­seen tahtiin

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Mi­nis­te­ri­va­lio­kun­ta linjasi Suomen lää­kä­ri­kop­te­reis­ta – STM ja Finn­hems vai­ke­ne­vat muu­tok­sis­ta täysin

Tavoitteena on ollut, että Finnhems ottaisi vastuulleen lääkärikopteritoiminnan kahdeksassa tukikohdassa viimeistään vuoden 2022 alussa. Finnhemsin omistivat aikaisemmin sairaanhoitopiirit, jotka kuitenkin luovuttivat osakkeensa valtiolle.

STM vaikeneee lääkärikopterien tilanteesta. Kuvassa Finnhemsin lääkärikopteri Pirkkalan tukikohdassa. Arkistokuva.
STM vaikeneee lääkärikopterien tilanteesta. Kuvassa Finnhemsin lääkärikopteri Pirkkalan tukikohdassa. Arkistokuva.
Kuva: Enna Rautiainen

Talouspoliittinen ministerivaliokunta (talpo) linjasi valtion lääkärikopteriyhtiön Finnhemsin tulevaisuutta kokouksessaan viime viikolla. Päätöksistä ei ole kuitenkaan kerrottu julkisuuteen mitään salassapitoon vedoten.

Lääkärikopteri tuo ensihoitolääkärin esimerkiksi onnettomuuspaikalle äkillisissä ja henkeä uhkaavissa tilanteissa.

Tavoitteena on ollut, että Finnhems ottaisi vastuulleen lääkärikopteritoiminnan kahdeksassa tukikohdassa viimeistään vuoden 2022 alussa. Finnhemsin omistivat aikaisemmin sairaanhoitopiirit, jotka kuitenkin luovuttivat osakkeensa valtiolle.

Tällä hetkellä Finnhemsin lentotoiminta on kilpailutettu ja sitä hoitavat alihankkijoina Babcock ja SHT. Palvelusopimukset ovat päättymässä vuoden 2021-2022 taitteessa.

Edes esityslistaa ei kommentoida

Finnhemsin tarkoituksena olisi siis tuottaa lentotoiminta omin voimin ja hankkia tarkoitukseen sopivat helikopterit sekä ohjaamomiehistöt.

Nyt talpon uusista Finnhems-linjauksista vaietaan jostain syystä täysin. VM:n budjettipäällikkö ja talpon kokouksen sihteeri Sami Yläoutinen ei kommentoi edes kokouksen esityslistaa Finnhemsin osalta.

Myös Finnhemsin omistajaohjauksesta vastaavassa sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) noudatetaan täyttä vaiteliaisuutta.

Ministeriön ylin virkamies, kansliapäällikkö Kirsi Varhila käänsi kyselyt asiasta STM:n hallitusneuvokselle Ismo Tuomiselle. Hän ei kuitenkaan kommentoi talpon päätöstä, koska se on leimattu salaiseksi.

Finnhemsin toimitusjohtaja Jyri Örri ei anna asiassa lausuntoja. Yhtiön viestinnän mukaan myöskään hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas ei toistaiseksi kommentoi Finnhemsin tilannetta. Myöskään yhtiön viestintäpäällikkö Tiina Koutajoki ei halua lausua asiasta mitään.

– Valtion talpo ja muita asioita emme voi kommentoida, hän sanoo.

Alihankkija varoittaa riskistä

Selvää on, että Finnhemsin kopterihankinnoille tulee kiire, mikäli lentotoiminta on todella tarkoitus aloittaa omin voimin vuoden 2022 alussa.

Finnhemsin alihankkijan Babcockin Suomen yhtiön maajohtaja Lauri Pukkinen arvioi, että  Finnhemsiä koskevilla päätöksillä tulee olemaan kauaskantoisia vaikutuksia lääkärihelikopteripalveluun ja Suomen elinkeinorakenteeseen. Päätöksiä pitäisi hänen mukaansa pystyä perustelemaan avoimesti.

– Reilu kilpailu on kustannusten ja laadun kannalta paras toimintamalli tulevaisuudessakin, kuten myös STM:n oma selvitysmies on todennut.

– Kilpailutuksen kiertämisellä päättäjät ottaisivat suuren oikeudellisen riskin, joka todennäköisesti johtaisi palvelun keskeytyksiin ja tulisi kalliiksi veronmaksajille. Valtionyhtiö Finnhemsillä on jo takanaan ainakin yksi hävitty kallis oikeudenkäynti, Pukkinen toteaa.

Hänen mukaansa päätöksissä tulee huomioida koko Suomi, jotta koptereiden toiminntaan ei tule katkoksia.