Milloin on al­tis­tu­nut ko­ro­nal­le? – Ro­va­nie­men jouk­ko­al­tis­tuk­sis­ta tuli paljon epä­sel­vyyk­siä, yli­lää­kä­ri laati sel­ven­tä­vän ohjeen

Altistunut ei tarkoita samaa kuin sairastunut, muistuttaa kaupungin hallintoylilääkäri.

Karanteenissa pitää pysyä kotona. Ulkona voi käydä, kunhan ei ole lähikontaktissa muiden kanssa.
Karanteenissa pitää pysyä kotona. Ulkona voi käydä, kunhan ei ole lähikontaktissa muiden kanssa.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Rovaniemen kaupungin terveydenhuoltoon on tullut viime viikon joukkoaltistumisten myötä paljon kysymyksiä koronavirukselle altistumiseen ja karanteeniin liittyen.

Epidemiaan liittyvissä käsitteissä ja käytännöissä on sekaannuksia, ja kaupungin hallintoylilääkäri Paula Reponen huomauttaakin Rovaniemen kaupungin julkaisemassa ohjeessa, että esimerkiksi altistuminen ja sairastuminen eivät ole sama asia.

Milloin altistuu koronavirukselle?

– Sairastuneen kanssa kontaktissa ollut henkilö katsotaan altistuneeksi, jos kontakti on ollut riittävän läheinen, kestoltaan vähintään 15 minuuttia ja ajoittunut sairastuneen oireiden aikaan tai noin kaksi vuorokautta ennen oireita. Jos tapaaminen koronavirustautiin sairastuneen kanssa on ollut kestoltaan hyvin lyhyt, etäinen tai ajoittunut kolme vuorokautta tai enemmän ennen oireiden alkua, ei henkilöä katsota altistuneeksi.

– On myös hyvä muistaa, että vain osa altistuneista saa viruksen elimistöönsä ja voi tartuttaa sitä näin eteenpäin.

Milloin tartunnan saanut altistaa muita?

– Vaikka altistunut olisikin saanut viruksen, hän ei voi välittömästi levittää sitä eteenpäin. Koronavirusinfektion itämisaika on keskimäärin viisi vuorokautta. Tartunnan saanut henkilö voi altistaa muita kaksi vuorokautta ennen oireiden alkua.

Kuka määrää karanteenin?

– Ne, jotka ovat altistuneet testissä todennetulle koronavirusinfektiolle, määrätään karanteeniin.  Karanteenin määrää aina kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri. Tämä tehdään niin, että sairastunut haastatellaan perusteellisesti ja sen perusteella jäljitetään altistuneet.

– Terveydenhuollosta otetaan yhteyttä altistuneisiin henkilöihin ja annetaan toimintaohjeet. Tällä hetkellä tämä prosessi on ruuhkautunut, ja terveydenhuollon yhteydenottoja voi joutua odottamaan parikin päivää. Nyt erityisesti korostuu jokaisen vastuu siitä, että toimitaan vastuullisesti, noudatetaan hygieniaohjeita ja hakeudutaan testiin, jos tulee oireita. Mikäli varmuudella tiedät altistuneesi koronavirukselle, on hyvä noudattaa karanteeniohjeita heti.

Juttu perustuu Rovaniemen kaupungin koronavirusartikkeliin ja siinä kuvataan viranomaisten toimintaa tilanteessa, jossa koronavirusinfektio tai sille altistuminen on tiedossa. Koronatartunnan voi saada myös tuntemattomasta lähteestä.

Lue lisää: www.rovaniemi.fi/koronavirus

Tästä on kyse

Sanat haltuun

Altistunut: Ollut lähikontaktissa vähintään 15 minuuttia koronatartunnan saaneen kanssa.

Tartunta: Testissä todettu koronavirustartunta, koronavirusinfektio.

Karanteeni: Tartuntatautiviranomaisen päätös, jolla rajoitettaan terveen henkilön (altistuneen) liikkumisen vapautta. Oikeus tartuntatautipäivärahaan.

Aiemmin karanteenin kesto oli kaksi viikkoa, maanantaista 12.10. alkaen kymmenen päivää.

Eristys: Sairastuneen (tartunnan saaneen) eristäminen terveistä. Oikeus tartuntatautipäivärahaan.

Omaehtoinen karanteeni: Suositus olla karanteenin kaltaisissa oloissa esim. ulkomailta paluun jälkeen, koronatestin tai riskiryhmään kuulumisen vuoksi.

Karanteenissa olevan lähipiiriä ei aseteta karanteeniin, mutta jos karanteenissa oleva alkaa oireilla, lähipiirille suositellaan omaehtoista karanteenia, kunnes testitulos valmistuu.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL