Milloin olut­ha­nat sul­keu­tu­vat, ava­taan­ko baarit eri aikaan eri kau­pun­geis­sa, kuinka moni pääsee ra­vin­to­laan – Hal­li­tus neu­vot­te­lee par­hail­laan ra­vin­to­la­ra­joi­tuk­sis­ta

Hallituksen päätökset ravintolarajoituksista etenevät heti tänään tiistaina eduskunnan lähetekeskusteluun.

Helsinki
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) totesi Säätytalolle saapuessaan, että ravintoloita koskevien rajoitusten tulisi olla selkeitä ja alueellisesti yhteneviä. Keskusta on katsonut, että rajoituksia voitaisiin porrastaa alueittain sen mukaan, kuinka paljon missäkin on koronatartuntoja.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) totesi Säätytalolle saapuessaan, että ravintoloita koskevien rajoitusten tulisi olla selkeitä ja alueellisesti yhteneviä. Keskusta on katsonut, että rajoituksia voitaisiin porrastaa alueittain sen mukaan, kuinka paljon missäkin on koronatartuntoja.

Mihin asti olutta anniskellaan, montako asiakasta baarit saavat päästää sisään, avataanko yökerhot?

Muun muassa näistä kysymyksistä hallitus aloitti neuvottelut kello 10 Säätytalolla.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi Säätytalolle saapuessaan, että neuvottelut on tarkoitus saada päätökseen ennen puolta päivää, jolloin hallitus kokoontuu valtioneuvoston ylimääräiseen istuntoon tekemään ravintoloita koskevat päätökset.

Rajoituksia on tarkoitus käsitellä eduskunnassa heti tänään.

Marinin mukaan ravintolarajoitusten ensisijainen tavoite on tehdä avaaminen mahdollisimman turvalliseksi.

– Puhumme asiakasmääristä, aukioloajoista, milloin anniskelu loppuu, milloin ravintolat sulkeutuvat, hygieniakäytännöistä, etäisyyden pitämisestä, Marin listasi.

Ravintolat ovat olleet suljettuina hallituksen päätöksellä huhtikuun alkupäivistä lähtien. Siitä lähtien ravintolat ovat saaneet myydä ainoastaan noutoruokaa.

Hallituksen on päätettävä ravintoloiden uusista rajoituksista nyt kiireesti, koska nykyiset rajoitukset päättyisivät toukokuun lopussa.

Mistä päätetään?

Hallitus neuvottelee ensinnäkin siitä, tulisiko ravintolat avata samaan tahtiin ympäri maata, pitäisikö rajoituksia porrastaa alueellisesti epidemiatilanteen mukaan.

Keskusta on katsonut, että ravintoloita voitaisiin avata vapaammin niillä alueilla, jossa koronavirustartunnat ovat vähäisiä. Vihreät taas avaisivat ravintolat samoilla ehdoilla koko maassa.

– Jos eri puolille maata tulisi erilaisia sääntöjä, niin aika hankalaa siitä tulisi, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi Säätytalon portailla.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) totesi, että yhtenäiset rajoitukset olisivat järkeviä myös valvonnan kannalta.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni sanoi alueellista porrastusta yleisesti hyvin tärkeäksi kysymykseksi. Sen toteuttaminen vain ei onnistu nykyisellä lainsäädännöllä, Kulmuni totesi.

– Sellainen lainsäädäntökehikko pitää rakentaa syksyä varten, jos uusi [koronaepidemian] aalto tulisi, Kulmuni sanoi.

Marinin mukaan hallitus on pitänyt perusteltuna, että ravintolarajoitukset koskevat yhtenäisesti koko maata, koska ravintolatilat ovat sellaisia, missä virus voi levitä erittäin nopeasti.

Mihin asti anniskellaan?

Toinen kysymys koskee sitä, mihin asti baarit saavat pitää ovensa auki.

Aiemmin hallitus on harkinnut anniskelun lopettamista kello 21, mutta on mahdollista, että hallitus päättää pidemmästä aukiolosta.

Ravintola-ala sekä Panimo- Ja virvoitusjuomateollisuusliitto esittävät, että ravintolat saisivat pitää ovensa auki puoleen yöhön.

Kolmas keskeinen rajoitustoimi koskee sitä, kuinka paljon asiakkaita baareihin saa päästää.

Esillä on ollut muun muassa asiakaspaikkojen puolittaminen.

Ravintoloiden ja baarien avaamisen ehtojen lisäksi hallitus päättää siitä, korvataanko ravintoloille rajoituksista aiheutuvat tulojen menetykset.