Työelämä: Tornion Prisman työn­te­ki­jät pitivät mi­nuu­tin mit­tai­sen työn­sei­sauk­sen

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa päivän luukku tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Miksi metsiä pitää suo­jel­la?

Lapin Kansan pääkirjoituksessa (3.12.) todetaan, että "Luontopaneelin vaatimus suojelualueiden rajusta lisäämisestä Suomessa ei ole realismia", ja että "Metsien kasvua pitäisi kiihdyttää museoinnin sijasta". Kirjoittaja ei ole täysin perehtynyt siihen, miksi paneeli tällaista esittää. Kirjoittajalle on ehkä tutumpaa metsäteollisuuden huoli raaka-aineen saatavuudesta ja taloudellisesta voitosta.

Luontopaneelin vaatimus liittyy luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen syöksykierteeseen, joka vakavasti uhkaa planeettamme ekosysteemien tasapainoa. Muutos yhdessä ekosysteemissä laittaa alulle dominoefektin. Kukaan ei tiedä, miten tietyn lajin katoaminen vaikuttaa kokonaisuuteen. Se tiedetään, että tietyn rajan ylittyessä muutosten tahti kiihtyy ja seuraukset romahduttavat planeettamme elinkelpoisuuden.

Kirjoittaja kutsuu metsiensuojelua metsien museoinniksi. Metsien suojelu voi vaikuttaa turhalta asialta, jos henkilöllä ei ole riittävää tietoa siitä, miksi metsiä suojellaan.

Tehometsätalous on johtanut luonnontilaisten metsien ja lahopuun vähenemiseen.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.