Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Miksi Lapin Kansa jul­kai­see vi­ha­pu­het­ta?

Oikeusministeriön määritelmän mukaan vihapuhe ”on viestintää, joka levittää tai lietsoo vihaa yhtä ihmistä tai ihmisryhmää vastaan”. Lapin Kansan 11.2. julkaisema mielipidekirjoitus ”Luonnonsuojelun naamio on riisuttu” on oppikirjaesimerkki vihapuheesta. Siinä kirjoittaja nimittää valtion metsien lisäsuojelua vaativia ihmisiä ”termiiteiksi”, joiden toiminta on ”iljettävää ekoterrorismia” ja tietoista maanpetosta.

Tuholaisiin rinnastaminen on perinteinen tapa kyseenalaistaa toisen ihmisen tai ihmisryhmän ihmisarvo. Tällainen puhetyyli on tuttua ihmiskunnan historian synkiltä hetkiltä. Lisäksi rauhanomaisen poliittisen toiminnan ja mielenosoittamisen leimaaminen terrorismiksi on demokraattisten oikeuksien halveksumista. Vihapuhe ei kuulu demokraattiseen keskusteluun tai sananvapauden piiriin vaan vahingoittaa molempia.

Journalistin ohjeiden mukaan toimituksen tulee pyrkiä estämään vihaa lietsovien sisältöjen julkaiseminen sivustoillaan ja poistaa viipymättä sen tietoon tullut vihapuhe. Ohjeiden sanamuodot antavat ymmärtää, että vihapuhetta esiintyy lähinnä lehtien avoimilla kommenttipalstoilla.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.