pääkirjoitus: Po­la­ri­can ri­kos­epäi­ly kertoo mar­ja­lain toi­mi­vuu­den lisäksi siitä, ettei mar­ja­bis­nek­ses­sä hy­väk­sy­tä enää edes har­maal­la vyö­hyk­keel­lä ope­roin­tia

kolumni: Puo­lus­tai­si­ko­han pu­ti­nis­ti maa­tam­me?

Lapin kansan hirvilaskuri: Ter­vo­las­sa runsas vii­den­nes luvista on jo käy­tet­ty, isot sonnit jä­tet­tiin al­ku­kau­des­ta rau­haan: "Meillä oli naa­pu­ri­so­pi­mus"

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Miksi Kittilä kuntana me­nes­tyy?

Näkökulma

Kittilä on monilla indikaattoreilla elinvoimaisimpia ja vetovoimaisimpia lappilaiskuntia. Se on 25. menestynein kunta Suomessa työllisyyden, talouden, vetovoiman, yritysdynamiikan, koulutuksen ja hyvinvoinnin näkökulmasta arvioituna – Rovaniemi on seuraavaksi menestynein lappilaiskunta sijalla 47 (Aro 2022). Mikä on mahdollistanut harvaan asutulla maaseudulla sijaitsevan Kittilän menestyksen?

Lapin kehitys 2000-luvulla näyttää väestön hyvinvoinnin kehittymismahdollisuuksien näkökulmasta haasteelliselta. Voidaan puhua maakunnan neljästä erilaisesta sosiaalis-taloudellisesta haasteesta, joista ensimmäinen on jatkuvasti vähenevä väestö. Vuodesta 1994–2020 Lapin väkiluku on vähentynyt yli 25 000:lla.