Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Mikä Ro­va­nie­mi haluaa olla?

Kirjoittajan mukaan Rovaniemen päättäjät eivät ole halunneet ratkaista, minkälaisen keskustan Rovaniemi haluaa. Arinan tornihotelli sijoittuisi ydinkeskustaan nykyisen Sokoksen tavaratalon paikkeille.
Kirjoittajan mukaan Rovaniemen päättäjät eivät ole halunneet ratkaista, minkälaisen keskustan Rovaniemi haluaa. Arinan tornihotelli sijoittuisi ydinkeskustaan nykyisen Sokoksen tavaratalon paikkeille.
Kuva: Pekka Aho

Rovaniemen keskustan nykyiset asemakaavaongelmat, korttelikohtainen postimerkkikaavoitus, on seurausta yleiskaavatyön kesken jättämisestä. Päättäjämme eivät halunneet ratkaista, minkälaisen keskustan Rovaniemi haluaa. He jättivät tärkeimmistä kortteleista sekä rakennustehokkuuden että kerrosluvun auki eniten tarjoavan ostettaviksi.

Samalla he aiheuttivat jo toimiville yrittäjille ongelmia, joita muun muassa Mikael Gröhn kuvaa (LK 11.8). Nyt päättäjät näyttävät haluavan, että suuri raha tekee Rovaniemestä miniatyyri-Manhattanin.

Toisin oli jälleenrakennusaikana. Kaupunginjohtaja Lauri Kaijalainen hankki Alvar Aallon keskustan kaavoittajaksi ja Tuure Salo jatkoi Aallon kanssa kaupungin hallinto- ja kulttuurikeskuksen rakentamista. Hänen, Asko Oinaan ja Esko Riepulan yhteistyöllä sivistyskaupungin asema viimeisteltiin Lapin yliopistolla ja Arktisella keskuksella.

Kuntien yhtymisen jälkeen uudet päättäjämme eivät ole ymmärtäneet sivistyslaitostemme arvoa, vaan ovat moittineet kirjaston ja teatterin korjaushintaa ja antaneet kaupungintalonkin rapistua vuosikausia tyhjänä. Kaiken huipuksi on korkealta poliittiselta taholta esitetty kaupungintalon myymistä hotelliksi. Ainoa nykypäättäjille kelpaava kiinteistö näyttää olevan hotelli!

Päättäjillämme on korkea aika ratkaista, mikä Rovaniemi haluaa olla tulevaisuudessa. Onko heillä rohkeutta irtautua maapallon mittaisten ympäristöongelmien riivaamasta matkailusta? Se aiheuttaa monia epäkohtia, joiden vuoksi sille ei voi ennustaa pitkää voittokulkua.

Kaukokatseisempaa olisi keskittyä arktisen luonnon ja kulttuurin kestävään kehittämiseen, jossa työsarkaa riittää niin kauan, kuin telluksemme pysyy ihmiselle elinkelpoisena.