Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Mikä on kau­pun­gin yhtiön tar­koi­tus?

Kuten kaikki hyvin tiedämme, on jumala kaikkivaltias ja kaukaa viisas. Samaa ei voi sanoa meidän päättäjistämme, ainakaan kaikista. Mikä on kaupunkien ja kuntien omistamien yhtiöiden toiminta-ajatus ja tarkoitus? Onko se vain piiloverottaminen, kuten eräs ministeri totesi eduskunnan kyselytunnilla loppukesästä.

Otan esimerkin Rovaniemeltä. Neve on kaupungin 100-prosenttisesti omistama yhtiö. Valtuuston päätöksellä sen on tuloutettava kaupungille vuosittain 8,3 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa, että jokainen rovaniemeläinen – meitä on 63 000 – maksaa piiloveroa 131,75 euroa/vuosi. Lisäksi kaupunki perii neljän prosentin korkoa vesilaitoksesta, jonka arvoksi on sovittu 140 miljoonaa euroa. Se tarkoittaa, että jokainen kaupunkilainen maksaa piiloveroa nyt 88,90 euroa/vuosi eli yhteensä 220,65 euroa/vuosi.

Neve perii vesi- ja viemäriliittymän perusmaksua  318,87 euroa/vuosi. Se on tarkoitettu verkostojen ylläpitoon, joka on mainittu veron määräämisen yhteydessä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.