Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

mainos : Syys­mark­ki­na­tar­jous, Lapin Kansa Digi 2,99 €/viik­ko. Tilaa tästä.

Mielipidekirjoitus

Mihin katosi vaimo, äiti sekä sisko? Lempi on teos, jossa rakkaus taipuu moneen suun­taan Lapin sodan kes­kel­lä.

-
Kuva: Kevät Sieppi
Kirja

4/5

Minna Rytisalo: Lempi
Gummerus, 2016

Lempi on Minna Rytisalon esikoisromaani, joka koskettaa lukijaa taidokkaalla tarinankerronnalla ja herkällä henkilökeskeisellä kuvailulla. Siksi sen ääreen on miellyttävää palata pidemmänkin ajan jälkeen.

Eletään 1940-lukua Suomessa. Lempi on kauppiaan tytär, joka avioituu tilallisen Viljamin kanssa. Tuore aviopari muuttaa miehen kotiin Pursuojaan ja siitä alkaa arki, johon kuuluvat myös apulaistyttö Elli, ottopoika Antero sekä tuleva perheenlisäys. Pian esikoislapsen synnyttyä Lapin sota syttyy ja perhe lähtee Ruotsiin evakkoon. Evakuoinnin yhteydessä Lempi katoaa jäljettömiin, ja hänen huhutaan karanneen saksalaisen sotilaan matkaan hyläten perheensä. Mutta mitä oikeasti tapahtui?

Teos on siitä kiinnostava, ettei Lempin tarinaa kerro hän itse, vaan kolme muuta henkilöä: Viljami, Elli sekä Lempin sisko. Yhdessä näiden henkilöiden tarinat kokoavat värikkään henkilökuvan Lempistä rakastavana vaimona, laiskana emäntänä sekä yllytyshulluna siskona.

Rytisalo kuvailee vahvoja tunteita eri henkilöiden kohdalla vakuuttavasti. Lempin katoamismysteeri luo jännitettä muuten niin koskettavaan teokseen, jossa historia herää henkiin Lapin sodan kautta.