Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Miet­tei­tä Ke­mi­jo­ki-oop­pe­ras­ta

Kemijoki-ooppera on jatkumo ja huipennus valtaviin määriin lehtikirjoituksia, romaaneja ja näytelmiä, joita joen kahlitseminen  aiheutti. Ei ole unohtunut törkeän ylimielinen, röyhkeä sanelupolitiikka, jolla jokivarren väkeä kohdeltiin. Katkera tarina on kulkenut sukupolvelta toiselle. Se on kuin sammalen alla tukahdutettu kipinä, joka voi milloin tahansa roihahtaa liekkiin.

Viimein on asutuskeskusten ulkopuolella asuvillakin mahdollisuus osallistua oopperaa radion kautta. Eihän se koskaan elävää esitystä korvaa, mutta musiikilla on aina oma sanomansa.

On hieno oivallus sisällyttää esitykseen mystinen osuus, muuten tarina olisi ehkä ollut liian karun arkinen. Mystinen aines välittää yliaikaisen tiedon veden valtavasta merkityksestä kaikkeen elolliseen. Niin kuin vanhoista pyyntikulttuurista tiedämme, vedellä on omat asujansa ja osuutensa ihmisten eloon.

Vaikka naislaulajat olivat maan parhaimmistoa, ei sille mitään voi, ettei artikulaatiosta saa mitään selvää. On turvauduttava mielikuviin, kun ei ole partituuriakaan mistä seurata. Miesten soolo- ja kuoro-osuudet olivat mahtavan juurevia, mieluista kuunnella.

Musiikki kokonaisuudessaan oli sopusoinnussa kertomuksen kanssa. Se kannatteli kokonaisuutta ja siihen oli helppo antautua tottumattomankin. Oli kuin siinä olisi ollut ripaus arkista sävyä.

Kun katselee pajua pukkaavaa mahtavan joen pohjaa, nousee väistämättä esiin kuva lypsyreissusta joen toisella puolella olevalle kesänavetalle. Veneen keikkuessa kovassa aallokossa hyppivät suuret lohet korkealle ilmaan.

Totta se on. Joki on kahlittu, kuohittu. Raukeana se levittäytyy hiljalleen yli vuosisataisen pihamaan ja huuhtelee laiskasti askelten hiomaa porraskiveä. Ovat työntäneet sementin syvälle sydämeesi ja ainiaaksi vaientaneet nuoruuteni virran.