pääkirjoitus: Suomen, Ruotsin ja Norjan kuu­lu­mi­nen puo­lus­tus­liit­toon vah­vis­taa myös poh­joi­sen tur­val­li­suut­ta – toimiva suhde Ve­nä­jään on yhä mah­dol­li­nen

Mies tuo­mit­tiin 80 päi­vä­sak­koon ex-pää­mi­nis­te­ri Sipilän pa­hoin­pi­te­lys­tä – oikeus otti kantaa po­lii­tik­ko­jen maa­lit­ta­mi­seen: "Täl­lai­sel­le toi­min­nal­le ei pidä antaa ja­lan­si­jaa tässä maassa"

Tuomitun aiempaa rikostaustaa käytettiin koventamisperusteena tuomiossa.

Kansanedustaja Juha Sipilään (kesk.) liittyvää pahoinpitelyä käsitellään tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Arkistokuva.
Kansanedustaja Juha Sipilään (kesk.) liittyvää pahoinpitelyä käsitellään tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Arkistokuva.
Kuva: Mauri Ratilainen

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut miehen sakkoihin kansanedustaja Juha Sipilän (kesk.) pahoinpitelystä. 38-vuotias mies tuomittiin 80 päiväsakkoon, mistä koituu maksettavaa hänen tuloillaan 480 euroa.

Oikeuden mukaan teon ainoa motiivi oli se, että mies tunnisti Sipilän poliitikoksi ja entiseksi pääministeriksi. Oikeus huomautti, että tilanne oli Sipilälle täysin ennakoimaton eikä hän ollut provosoinut sitä.

Tuomiossa otettiin myös kantaa poliitikkojen kokemaan niin sanottuun maalittamiseen, joka on oikeuden mukaan erittäin moitittavaa ja tulee ottaa huomioon rangaistusta ankaroittavana seikkana.

– (Maalittamisessa) tarkoitus on pelotella virkamiestä tai poliitikkoa luopumaan virkatoimistaan. Tällaisella toiminnalla on siis laajakantoisempaa vaikutusta kuin tämä päivä. Tällaiselle toiminnalle ei pidä antaa jalansijaa tässä maassa, käräjätuomari sanoi tuomiota lukiessaan.

Käräjäoikeus käytti rangaistusta määrätessään koventamisperusteena miehen aiempaa rikostaustaa, mutta katsoi teon silti olevan sovitettavissa sakkorangaistuksella.

Sipilä ei ollut paikalla, kun tuomio julistettiin

Aluesyyttäjä Annamari Lappalainen oli tyytyväinen käräjäoikeuden tuomioon.

– Sehän on aivan totta, mitä käräjäoikeus sanoi, että tällaiselle toiminnalle ei voi antaa jalansijaa yhteiskunnassamme. Siksi tämä tuotiin käräjäoikeuden käsiteltäväksi. Nämä (Sipilän) vammathan jäivät lieviksi, mikä oli tietenkin hyvä, ja jos joku toinen henkilö olisi ollut asianomistajana, olisi voitu harkita sovintomenettelyä, Lappalainen kertoi.

– Mutta tässä tapauksessa, kun motiivi oli, että vastaaja tunnisti asianomistajan entiseksi pääministeriksi ja tämän takia kohdisti väkivaltaa, katsottiin, että asia täytyy tuoda käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

Sipilä poistui käräjäoikeudesta heti kuulemisensa jälkeen eikä ollut paikalla kun tuomio julkistettiin. Tuomittu mies ei saapunut ollenkaan oikeuden istuntoon.

Kohtasivat liikennevaloissa

Pahoinpitely tapahtui 7. tammikuuta, kun Sipilä oli ylittämässä tietä Eduskuntatalon lähistöllä.

Oikeudessa kuultu Sipilä kertoi olleensa puhelimessa ja odottaneensa liikennevaloissa, kun epäilty käveli päin punaisia ja tuli hänen luokseen.

– Hän (syytetty) puhui turpaan antamisesta. Ajattelin, että vältän tilanteen, kun lähden rauhallisesti pois. Hän sitten lähti perään, löi nyrkillä selkään ja sanoi, että nyt tulee kunnolla turpiin. Silloin sanoin puhelimessa olleelle, että tämä ei taida nyt jättää rauhaan, kutsu poliisit, Sipilä kertoi.

– Ajattelin, että saisin hänet sillä poistumaan paikalta ja olemaan toteuttamatta uhkaustaan. Hän vielä vähän aikaa seurasi, mutta lähti sitten pois.

Syytetty on esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä pahoinpitelyyn, mutta on myöntänyt "taputtaneensa" Sipilää selkäpuolelle tai olkapäälle.

"Lyöntikohta vähän punoitti"

Sipilän mukaan hänelle ei tullut vammoja, joiden takia olisi käynyt lääkärissä.

– Lyöntikohta vähän punoitti, mutta ei ole sen kummempia vammoja, Sipilä kertoi.

Sipilä sanoi ottaneensa miehen uhkailun tosissaan, koska tämä oli jo kertaalleen lyönyt häntä.

– Se (lyönti) tuli yllättäen, kun en havainnut hänen lähteneen perään. Hän sitten kumautti selkään. Ehkä siinä uhkaavinta oli se, että hän uhkaili jatkaa.

Sipilä kuvasi syytetyn lyönnissä olleen sen verran voimaa, että "tämän kokoinen mies horjahti".

– Selvästi se nyrkki kumahti selkään ja siinä pikkuisen tasapaino horjahti, mutta ei nyt voi mistään pieksämisestä puhua, kun kerran lyötiin nyrkillä selkään, Sipilä sanoi.

Esitutkinnassa teolle ei selvinnyt mitään erityistä syytä, vaan mies toimi poliisin mukaan ilmeisesti hetken mielijohteesta.

– Hän on tunnistanut tämän kansanedustajan ja ilmeisesti hetken mielijohteesta kohdistanut tähän tämän teon, tutkinnanjohtaja Juhani Vuorisalo sanoi helmikuussa esitutkinnan valmistuttua.