Mies mur­tau­tui mökkiin Ro­va­nie­mel­lä sekä pa­hoin­pi­te­li asuk­kaan ja po­lii­sit – syyte mur­ros­ta hy­lät­tiin, koska se pelasti miehen hengen

Mies oli väkivaltarikokset tehdessään syyntakeeton, joten hän ei saa rangaistusta.

Helsinki
Oulun käräjäoikeus katsoi, että 47-vuotias mies syyllistyi neljään väkivaltarikokseen, mutta oli ne tehdessään syyntakeeton
Oulun käräjäoikeus katsoi, että 47-vuotias mies syyllistyi neljään väkivaltarikokseen, mutta oli ne tehdessään syyntakeeton
Kuva: Essi Puuri

Mies murtautui kesämökkiin, pahoinpiteli sen asukkaan ja hyökkäsi myöhemmin häntä sairaalassa vartioineiden poliisien kimppuun. Oulun käräjäoikeus katsoi, että 47-vuotias mies syyllistyi neljään väkivaltarikokseen, mutta oli ne tehdessään syyntakeeton eli ei ymmärtänyt tekojensa seurausta. Syyte mökkimurrosta hylättiin, koska sen katsottiin pelastaneen miehen hengen.

Mies meni kesällä 2017 sisälle Rovaniemellä sijainneeseen mökkiin harhailtuaan metsässä koko yön. Oikeuden mukaan miehellä ei ollut kenkiä, ja hänellä oli jaloissaan hoitoa vaativia vammoja. Mies itse sanoi murtautuneensa mökkiin voidakseen hoitaa vammojaan.

– Hän ei ole keksinyt muuta keinoa selviytyä, miehen vastauksessa sanotaan.

Oikeus katsoi, että mökkiin murtautuminen oli pakkotilaan nähden oikeutettua, ja päätyi hylkäämään varkaussyytteen.

Pahoinpiteli mökin asukkaan törkeästi

Mökin asukkaan tultua mökille mies löi tätä talttapuukolla. Oikeus katsoi, että kyseessä ei ollut hätävarjelutilanne ja tuomitsi miehen törkeästä pahoinpitelystä.

Murron jälkeen mies vietiin sairaalaan, missä hän hyökkäsi häntä vartioineiden poliisien kimppuun. Hän löi molempia poliiseja voiveitsellä pään alueelle.

Mies tunnusti lyönnit ja sanoi kokeneensa olleensa vaarassa, koska pelkäsi, että hänen jalkansa amputoidaan. Poliiseihin kohdistunutta hyökkäystä oikeus piti pahoinpitelyinä ja virkamiehen väkivaltaisena vastustamisena.

Koska mies todettiin mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi, hänet jätetään tuomitsematta rangaistukseen. Sen sijaan hänet määrättiin tahdosta riippumattomaan psykiatriseen hoitoon.