työtaistelut: Yk­si­tyi­sen so­siaa­li­pal­ve­lu­alan työ­rii­das­sa ei vielä sopua – uudet lakot uh­kaa­vat alkaa kes­ki­viik­ko­na

Kolumni: Tulva näytti am­mat­ti­lai­sil­le ja pai­kal­li­sil­le voi­man­sa

pääkirjoitus: Hal­li­tus­neu­vot­te­li­jat se­lät­ti­vät en­sim­mäi­sen krii­sin­sä, mikä lu­pai­lee por­va­ri­hal­li­tus­ta – se tar­vit­see sel­viy­tyäk­seen korkeaa krii­sin­sie­to­ky­kyä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Miepä sanon: Tässäkö tämä villi opis­ke­lu­ai­ka­ni oli – ko­ro­nas­ta tulee meille su­ku­pol­vi­ko­ke­mus, joka jättää jäljen

Elina Kuula on Lapin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja ja kolmannen vuoden oikeustieteen opiskelija.
Elina Kuula on Lapin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja ja kolmannen vuoden oikeustieteen opiskelija.

Muistatko villit ja vapaat nuoruusvuotesi, vai elätkö elämäsi parasta aikaa tällä hetkellä? Korkeakouluopiskeluun kuuluu tutkimuksen ja ammattitaidon kasvattamisen lisäksi valtavan suuri sosiaalinen ulottuvuus. Ihmisen elämästä se on hetki, kun saa ottaa riskejä, kokeilla siipiään, matkustella ja luoda loppuelämän kestäviä ystävyyssuhteita.

Olisi pitänyt nauttia silloin kun vielä pystyi. Olisi pitänyt mennä sitseille kolme kertaa samalla viikolla ja mennä niihin illanistujaisiin tenttiä edeltävänä iltana. Katsos kun silloin vielä luulin, että vastaavanlaisia tilaisuuksia tulee vielä. Tuntuu sangen epäreilulta, että minä ja opiskelijakollegani joudutaan elämään tätä elämänvaihetta juuri nyt.

Tänä syksynä aloittaneet uudet opiskelijat eivät välttämättä tiedä, missä kohtaa on etiketin mukaista laittaa servetistä taitellut korvat päähän, tai mikä seuraa vielä pidempää huikkaa.

Lappiin tullaan opiskelemaan ympäri valtakuntaa Suomen pohjoisimpaan korkeakoulukonserniin. Meidän vahvuutemme on jo yli neljänkymmenen vuoden ajan ollut yhteisöllisyys. Lapin yliopistossa koulutetaan tieteen ja taiteen ammattilaisia höystettynä arktisella identiteetillä. Alumniyhteistyön arvo nähdään yhä selvemmin työelämärelevanssin merkityksen kasvaessa.

Yliopistolain 1. luvun toisen pykälän mukaan “Yliopistojen tehtävänä on edistää vapaata tutkimusta sekä tieteellistä ja taiteellista sivistystä, antaa tutkimukseen perustuvaa ylintä opetusta sekä kasvattaa opiskelijoita palvelemaan isänmaata ja ihmiskuntaa.” Yliopisto on suoriutunut verrattain kohtuullisesti opetuksen järjestämisestä, mutta uskallan väittää, ettei opiskelijoiden sivistystä kasvatustehtävää ihmiskunnan palvelemiseen toteudu oman kotisohvan nurkassa nukkaisen viltin alta.

Normaalisti kohtaamme tieteen tekijöitä ja yhteiskunnallisia päättäjiä päivittäin. Väliä ei ole sillä, käydäänkö dialogia luentosalissa, vai paikallisessa kuppilassa. Todettu on, ettei kuitenkaan nukkaisen viltin alla.

"Oman jaksamisen lisäksi huolettaa muiden jaksaminen. Kun opiskelukaveriaan ei ole nähnyt vuoteen, onko hän enää opiskelukaveri?"

Oman jaksamisen lisäksi huolettaa muiden jaksaminen. Kun opiskelukaveriaan ei ole nähnyt vuoteen, onko hän enää opiskelukaveri? Ylioppilaskunta on vaatinut yliopistolta opintopsykologin palkkaamista jo vuosia, ja poliittiset opiskelijajärjestöt ovat yhtä mieltä terapiatakuun tärkeydestä. Toki aikaa on opinnoille enemmän, kun ei tarvitse notkua ostarilla tai yöravintoloissa.

Mikä on lempiopiskelumuistosi? Anteeksi mitä, minulla ei pitäisi olla aikaa vastata tällaisiin kysymyksiin, vaan minun pitäisi olla tekemässä niitä parhaita muistoja. Ja niin pitäisi olla kaikkien 4 000 muun Lapin yliopistossa opiskelevan. Koronasta tulee meille sukupolvikokemus, joka jättää jäljen.