Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Rakentaminen: Miika Moi­la­nen on ra­ken­ta­nut mas­sii­vis­ta hir­si­ta­loaan jo viisi vuotta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Kolumni

Miepä sanon: Päädyin ta­loyh­tiön hal­li­tuk­seen va­hin­gos­sa – pian in­nos­tuin kun huo­ma­sin, kuinka paljon ta­loyh­tiön asioi­hin voi vai­kut­taa

Miepä sanon on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla kirjoittaa tällä kertaa Kati Ylivirta. Hän on Kiinteistöliitto Lappi ry:n toiminnanjohtaja.
Miepä sanon on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla kirjoittaa tällä kertaa Kati Ylivirta. Hän on Kiinteistöliitto Lappi ry:n toiminnanjohtaja.

Olin vähän päälle parikymmentä, kun sen päätin. Olin asunut vuokra-asunnoissa jo kuutisen vuotta. Kaikki oli ollut helppoa, eikä asumissani taloissa tarvinnut juuri kiinnittää huomiota muuhun kuin omaan asumiseensa.

Aloin miettiä, miksi en ostaisi omaa asuntoa. Laskeskelin kuluja ja totesin, että jos vain saisin pankista lainaa ja löytäisin passelin asunnon, voisin alkaakin asunnonomistajaksi. Samana syksynä minulla oli aivan ensimmäisen oman asunnon avaimet käsissäni.

Ei minulla oikeastaan ollut hirveästi käsitystä, mihin olin rahani laittanut ja mitä asunnon omistaminen kerrostalossa muuta tarkoitti kuin sitä, että jos jääkaappi hajoaa, joudun itse hankkimaan tilalle uuden.

Sitten postissa saapui ensimmäinen yhtiökokouskutsu. Olin jo hyvää vauhtia silppuamassa mokomaa paperinivaskaa roskikseen, kunnes päätin kysyä kokeneemmilta, miksi minun pitäisi osallistua yhtiökokoukseen. Minulle kerrottiin, että yhtiökokouksessa osakkeenomistajat vaikuttavat oman taloyhtiönsä tärkeimpiin päätöksiin. Ja että yhtiökokouksessa päätetään muun muassa taloyhtiön talousarviosta, yhtiövastikkeesta ja korjaushankkeista.

Miten ihmeessä minä voisin muka vaikuttaa mihinkään? Päätin kuitenkin osallistua kokoukseen, koska minua kiinnosti, mihin taloyhtiölle maksamani raha oikein käytetään.

Minua kiinnosti, mihin taloyhtiölle maksamani raha oikein käytetään.

Yhtiökokouksessa kävi sellainen vahinko, että päädyin hallitukseen. Jännitti tai pikemminkin pelotti. Onneksi muut hallituksen jäsenet olivat jo kokeneempia ja he opastivat ja ohjeistivat asioissa mielellään. Taloyhtiön talouteen pääsin sisälle tutkiskelemalla tilinpäätöstä ja talousarviota, ja tietenkin kysymällä neuvoja kokeneemmilta – koska kysyvä ei tieltä eksy eikä tyhmiä kysymyksiä ole olemassakaan. Huomasin myös, että omalla aktiivisuudella voi vaikuttaa paljonkin taloyhtiössä tapahtuviin asioihin, muun muassa pihan ja sisätilojen viihtyvyyteen.

Tietotaito karttui vähitellen ja innostuin taloyhtiön asioista jopa niin paljon, että hakeuduin opiskelujeni puitteissa työharjoitteluun alalle. Samalla tiellä ollaan edelleenkin!

Joka kevät taloyhtiöiden yhtiökokouksissa tehdään miljardien eurojen arvoisia päätöksiä. Nämä päätökset vaikuttavat miljoonien suomalaisten elämään ja asumiseen.

Sen vuoksi olisi tärkeää, että osakkeenomistajat osallistuisivat oman taloyhtiönsä tärkeimpään tilaisuuteen, yhtiökokoukseen. Siitäkin huolimatta, että olisi epävarma ja pohtisi samaa kysymystä kuin minä aiemmin tuoreena osakkeenomistajana.

Myöskään taloyhtiön hallituksen jäsenyyttä ei kannata pelätä, koska se ei vaadi kiinteistöalan asiantuntijuutta. Riittää mainiosti, kun pitää arkijärjen päässä, toimii normaalin huolellisesti, perehtyy riittävästi uusiin asioihin ja ennen kaikkea haluaa pitää hyvää huolta yhteisestä omaisuudesta.