Pelkosenniemen hallinnon ongelmat kärjistyivät edellisellä vaalikaudella ja vaaleihin oli vaikea saada ehdokkaita. Lopulta ehdokkaita saatiin lupaamalla kaiken muuttuvan. Monet nyt istuvista vahvoista päättäjistä lupasivat kuinka uudet tuulet puhaltavat hallinnossa. Kunnanjohtaja lupasi uuden ajan koittaneen.
Tällä kaudella ongelmat ovat jatkuneet ja kärjistyneet. Kunnanjohtajan johdolla on riidelty Savukosken kanssa kuntayhtymässä, ihmisiä on yritetty sanoa irti ja tiedottamista on salattu.
Tämä kulttuuri on ohjautunut kuntahallintoonkin. Kunnanjohdon toimesta on tehty rakentamishankkeita, joiden hintalappu on päätä huimaavaa. On kaavoitettu Pyhäjärven rantaan yksityisiä maita, joiden kustannuksia on ohjattu uudella tavalla kunnan vastuulle.
Hyvän hallinnon kärjistyminen on ilmennyt siten, että kunnanhallitus on tehnyt päätöksiä myös muut asiat -pykälän kohdalla. Esittelyt on unohdettu ja tehty valmistelemattomia päätöksiä. Onko niin, että näin kunnanjohtaja yhdessä hallituksen puheenjohtajan kanssa on ajanut kuntaa kriisikunnaksi? Kuntalaisten mahdollisuudet vaikuttaa ennakkoon päätöksiin ovat voimakkaasti rajoittuneet.
Hyvän hallinnon ja maun raja täyttyi, kun tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Viitamäki, hallituksen puheenjohtaja Kankaanranta ja valtuutettu Arvola ryhtyivät painostamaan minua valtuustossa kunnallisvalituksestani. Arvola uhkasi jopa rikostutkinnalla. Olin tehnyt valituksen esteelliseksi todetun Arvolan avopuolison valinnasta hyvinvointijohtajaksi. Keskeinen peruste oli minulle toimitettu kirje, joka sisälsi sähköpostiketjun. Se oli vakava loukkaus valituksen tulleen kilpailijalle, jonka oikeussuojaa turmeltiin vakavasti.
Tuo sähköpostiketju sai aikaan sen, että tein valituksen hallinto-oikeuteen lakien vastaista toimintaa. Minulla on perustuslaissa oleva oikeus tehdä valitus riippumattomaan tuomioistuimeen, sitä eivät Pelkosenniemen kunnan johto voi painostuksella minulta riistää.
Valtuusto alkaa olla toimintakyvytön, ihmiset eroavat painostuksen ja junttaamisen vuoksi. Puheenjohtaja ilmoitti erosta. Kunnanjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja jatkavat painostusta. Toukokuun valtuuston kokouksessa Vauhkosen ja Kankaanrannan juntta vei kaikki keskeiset valtuuston ja hallituksen paikat. Ryhmä ristiin asensi jopa valtuuston puheenjohtajat hallituksen varajäseneksi.
Rakennuslautakunnan puheenjohtaja Luoma-aho on myös ympäristölautakunnan varapuheenjohtaja ja kunnanhallituksen jäsen. Samalla juntta valitsi ihmisiä ilman lupaa varajäsenen tehtäviin. Nyt uusi kunnanhallitus on toimintakyvytön. Edes tarkastuslautakunta ei enää kutsu poissaolevien tilalle varajäseniä.
Pelkosenniemellä on edessään lex Kittilä eli valtiovarainministeriö asettaa selvityshenkilön päätöksenteon saattamiseksi kuntoon. Toinen tie on uudet kuntavaalit, koska valtuutettujen määrä putoaa alle lain edellyttämän. Tämä kaikki on viime vuosien hallinnon seuraus – junttaajat ja kunnanjohtaja eivät kuule muiden avunpyyntöjä. Taitaa olla ehkä minunkin aika siirtyä pois valtuustosta.
Kirjoittaja on pelkosenniemeläinen kunnanvaltuutettu (kesk.).