Liikenne: Sil­ta­tar­kas­tuk­set ai­heut­ta­vat poik­keus­jär­jes­te­ly­jä Ro­va­nie­mel­lä tänään ja kes­ki­viik­ko­na

Kolumni: So­vin­non te­ke­mi­nen on pro­ses­si

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Mie­len­osoi­tuk­set vaa­ti­vat 15 uutta kuo­lon­uh­ria – Irakin le­vot­to­muuk­sis­sa kuollut yh­teen­sä jo yli sata ihmistä

-
Kuva: MURTAJA LATEEF

Irakin mielenosoituksissa kuoli maanantain vastaisena yönä 15 ihmistä lisää, kertovat poliisit ja lääkärit. Uusimmat uhrit nostavat levottomuuksissa kuolleiden määrän vähintään 110 ihmiseen.

Irakin sisäministeriön mukaan yli 6 000 ihmistä on loukkaantunut. Sisäministeriön mukaan kuolonuhreista kahdeksan on turvallisuusjoukkoja.

Irakilaiset lähtivät tiistaina kaduille osoittamaan mieltä Bagdadissa. Kansan raivo kohdistuu työttömyyteen, palveluihin ja Irakin johdon ja poliitikkojen keskuudessa rehottavaan korruptioon. Levottomuudet levisivät Bagdadista Etelä-Irakin shiiaenemmistöisiin kaupunkeihin.

Hallitus tyynnyttelee lupauksilla

Mielenosoitukset ovat verisimpiä ja muodostavat suurimman haasteen Irakin turvallisuudelle sen jälkeen, kun Islamilainen valtio -äärijärjestö saatiin kuriin vuonna 2017.

Hallitus on luvannut tuettua asumista köyhille, työttömyysturvaa sekä koulutusohjelmia nuorille. Lisäksi viranomaiset ovat sanoneet, että kovia keinoja mielenosoittajia kohtaan käyttäneitä turvallisuusjoukkojen jäseniä rangaistaan.

Sisäministeriö kielsi hallituksen joukkojen ampuneen suoraan mielenosoittajia kohti. Viranomaiset ovat kuitenkin käyttäneet oikeita ammuksia kumiluotien sijaan alusta lähtien.

Irakin armeija kertoi varhain maanantaina vetäytyvänsä Sadrin esikaupunkialueelta Bagdadissa ja jättävänsä alueen järjestyksenvalvonnan poliisille rauhoittaakseen tilannetta.

Irakin pääministeri Adel Abdul Mahdi keskusteli mielenosoituksista Yhdysvaltojen ulkoministerin Mike Pompeon kanssa maanantaina. Mahdin mukaan tilanne on nyt hallinnassa, ja Pompeo sanoi luottavansa Irakin hallituksen kykyyn pitää järjestys maassa.