Marjanpoimijat: Yk­si­kään thai­maa­lai­nen ei jät­tä­nyt vii­su­mi­ano­mus­ta mar­jan­poi­min­taa varten

Pääkirjoitus: Hidas lu­pa­pro­ses­si voi olla ul­ko­mais­ten jät­ti-in­ves­toin­tien suurin este

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Miehen epäil­lään met­säs­tä­neen susia lait­to­mas­ti myrk­ky­syö­teil­lä vuosien ajan – asia siirtyy syy­te­har­kin­taan

Kuvan susi on kuvattu Ranuan eläinpuistossa, eikä se liity tapaukseen. Arkistokuva.
Kuvan susi on kuvattu Ranuan eläinpuistossa, eikä se liity tapaukseen. Arkistokuva.
Kuva: Pekka Aho

Lieksalaista miestä epäillään törkeästä metsästysrikoksesta tapauksessa, jossa rauhoitettuja susia on metsästetty pääasiassa myrkkysyöteillä. Kainuun rajavartiosto kertoi maanantaina saaneensa esitutkinnan valmiiksi.

Epäilty laiton metsästys on rajavartioston mukaan tapahtunut vuosien 2017–2020 aikana. Tapauksen tutkinnanjohtajana toimiva yliluutnantti Antti Salo kertoo Iltalehdelle, että tapettujen susien tarkka lukumäärä ei ole tiedossa, mutta aineistosta päätellen niitä on ainakin kymmenen.

Miehen epäillään käyttäneen susien myrkyttämiseen ainakin strykniiniä, syanidia ja koivusokeria.

Myrkkysyötit ovat aiheuttaneet vaaraa myös muille metsäneläimille ja metsästyskoirille. Syksyllä 2019 Kainuun rajavartiosto kertoi metsästyskoiran kuolleen myrkkyyn Kuhmossa saman vuoden kevättalvella. Iltalehden mukaan rajavartiosto pääsi koiran kuolemantapauksen kautta nyt kiinnijääneen salametsästäjän jäljille.

Kainuun rajavartioston mukaan neljää henkilöä epäillään avunannosta susien laittomaan metsästykseen. Heidän epäillään välittäneen lieksalaismiehelle myrkkyjä, ohjeita myrkkysyöttien valmistukseen ja tietoja susien liikkumisesta metsästämistä varten. Avunannosta epäillyt henkilöt asuvat eri puolilla Suomea.

Törkeän metsästysrikoksen esitutkinnassa paljastui myös ampuma-aserikoksia, ampuma-aserikkomuksia ja räjähderikos. Näitä on tutkittu erillisinä rikosasioina.

Törkeä metsästysrikos on siirtynyt syyttäjälle syyteharkintaan.