Kolumni: Suoraa puhetta äi­tiy­des­tä

Salakuljetus: Nuus­ka­ral­li romahti län­si­ra­jal­la, ni­ko­tii­ni­pus­sien myynnin va­pau­tu­mi­nen muutti ti­lan­teen

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Met­sä­ta­lous ja luon­to­ret­kei­ly eivät sovi yhteen

Metsäteollisuuden puutarve kaataa kiihtyvissä määrin metsää Lapissa samalla kun luontomatkailun mahdollisuudet näyttävät vain kasvavan. Kansalaiset ovat löytäneet ennennäkemättömällä tavalla kotimaamme upean luonnon.

Seurasin kesällä surullisena Pellon Aalistunturin hakkuita, jossa Metsähallitus hakkasi juuri kansallispuistoksi esitetyllä, paikallisille tärkeällä virkistysalueella. Pääasiassa avohakkuisiin perustuva metsätalous on vaikeasti yhteensovitettava virkistyskäytön ja luontomatkailun kanssa. Avohakkuumaisema ei hivele silmää, eikä vastaa matkailijoille myytävää kuvaa erämaisesta koskemattomasta luonnosta.

Siksi erityisesti valtion mailla, joilla suurin osa Lapin metsistä sijaitsee, pitäisi pystyä nykyistä paremmin sovittamaan moninainen metsien käyttö ja rajoittamaan avohakkuita virkistyskäytössä olevilla alueilla ja niiden ympärillä. Avohakkuiden sijaan tulisi suosia jatkuvaa kasvatusta, jos niitä ei voi siirtää täysin metsätalouden ulkopuolelle.

Runsas ja elinvoimainen lajisto on osa vetovoimaa virkistyskäytön kannalta ja luonnon monimuotoisuus ja lajikirjo ovat itsessään korvaamattoman tärkeitä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.