työtaistelut: Yk­si­tyi­sen so­siaa­li­pal­ve­lu­alan työ­rii­das­sa ei vielä sopua – uudet lakot uh­kaa­vat alkaa kes­ki­viik­ko­na

kolumni: Säh­kö­tuet olivat pa­niik­ki­rat­kai­su, jossa rahaa jaet­tiin surutta myös rik­kail­le

Mielipide: Pel­ko­sen­nie­mi ei ole krii­si­kun­ta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Met­säs­tys­koi­ra kuoli myrk­kyyn, mutta koh­tee­na oli to­den­nä­köi­ses­ti susi – Ra­ja­var­tio­lai­tos tutkii met­säs­tys­ri­kok­sia Kuh­mos­sa

Susilauman reviirille viedyssä lihapalassa oli erittäin voimakasta strykniiniä. Sama myrkky tappoi pantasuden Sotkamossa vuonna 2005.

Rajavartiolaitos tutkii epäilyjä luonnonvaraisiin susiin kohdistuneista metsästysrikoksista Kuhmossa. Tämä susi on sen sijaan kuvattu Ranuan eläinpuistossa.
Rajavartiolaitos tutkii epäilyjä luonnonvaraisiin susiin kohdistuneista metsästysrikoksista Kuhmossa. Tämä susi on sen sijaan kuvattu Ranuan eläinpuistossa.
Kuva: Jussi Leinonen

Kainuun Rajavartiosto tutkii mahdollisia susien myrkytys- ja pyyntiyrityksiä Kuhmossa.

Esitutkinnassa on kaksi epäiltyä metsästysrikosta. Molemmissa tapauksissa susien kulkureiteille oli asetettu myrkkyä sisältäviä syöttejä sekä jalkarautoja.

Tapaukset paljastuivat viime talvena ja keväänä niin sanotun Juntin susilauman reviirillä.

Myrkky löytyi, kun koira kuoli

Myrkkytapauksen jäljille johti maaliskuussa sattunut metsästyskoiran kuolema.

Kuhmolaisen metsästäjän koira kuoli syötyään tienvarteen heitettyä lihanpalaa, ja tutkimuksissa koiran vatsasta löytyi strykniini-nimistä ainetta.

Raja epäilee, että syötti oli tarkoitettu susille.

Niin ikään susille tarkoitetuiksi epäillyt jalkaraudat löysi puolestaan sivullinen luonnossa liikkuja tammikuussa.

Erittäin voimakas myrkky

Strykniini on erittäin voimakas myrkky. Gramma myrkkyä riittää joidenkin arvioiden mukaan tappamaan kymmenen ihmistä.

Myrkky vaikuttaa keskushermostoon ja aiheuttaa muun muassa voimakkaita lihaskouristuksia. Kuolema tapahtuu yleensä tukehtumalla hengityselimistön lamaannuttua.

Metsästyskoiran kuolemaa tutkitaankin metsästysrikoksen ohella eläinsuojelurikoksena.

Ei ensimmäinen tapaus

Sotkamossa paljastui vuonna 2005 tapaus, jossa niin sanottu pantasusi oli kuollut strykniiniin. Pari vuotta aiemmin koira kuoli samaan myrkkyyn Oulangan kansallispuistossa.

Strykniinin laillinen myynti on lopetettu Suomessa jo 90-luvun alkupuolella. Jalkaraudat on kielletty metsästyksessä 1960-luvulla.

Kainuun rajavartiosto pyytää tapauksista yleisövihjeitä. Niitä voi ilmoittaa Rajan vihjepuhelimeen (050 542 0020) tai vihjetietolomakkeen kautta osoitteessa www.raja.fi/vihje.